Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

EKT: Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πλέον εκτεθειμένες στους φυσικούς κινδύνους, στην κλιματική αλλαγή και στο δημόσιο χρέος

EKT: Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πλέον εκτεθειμένες στους φυσικούς κινδύνους, στην κλιματική αλλαγή και στο δημόσιο χρέος
Θεμελιώδης είναι ο κίνδυνος που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή και το χρέος για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και το χρέοςείναι η ελληνική οικονομία και ειδικότερα ο εγχώριος τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board, ESRB) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζεται σχετικά, το 10% των ευρωπαϊκών τραπεζών υπόκεινται σε πολλαπλούς κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή με πυρκαγιές, καύσωνες, έλλειψη νερού (ή συνδυασμό τους).
Μάλιστα, οι χώρες που αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους κινδύνους είναι, σύμφωνα με το ESRB, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Όπως φαίνεται δε στον παρακάτω πίνακα, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερο βαθμό κινδύνου αναφορικά με φυσικές καταστροφές, με τον βαθμό κινδύνου να είναι 2,2 έναντι 1 για την υπόλοιπη ΕΕ, ενώ αναδεικνύεται στην πλέον επικίνδυνη χώρα για τους σεισμούς (3,5 έναντι 1 στην ΕΕ).
ad_5.JPG
Στην έκθεσή του για τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους στην ΕΕ, το ESRB θεωρεί έντονο τον κίνδυνο αθετήσεων πληρωμών και χρεοκοπιών και τον κίνδυνο που προκύπτει από το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον τόσο για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
«Αυξημένοι» είναι επίσης οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την αύξηση των χρεών και από την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης