Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παράταιρες γκρίνιες μικρομετόχων για την κατανομή των μετοχών της Alpha Bank – Τι ισχύει

Παράταιρες γκρίνιες μικρομετόχων για την κατανομή των μετοχών της Alpha Bank – Τι ισχύει

Οι μικρομέτοχοι έλαβαν περισσότερες μετοχές από αυτές που αρχικώς εκτιμούσαν

Σχετικά Άρθρα
Όπως αναμενόταν στις 6 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η κατανομή των μετοχών στους επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ με τιμή 1 ευρώ.

Ορισμένοι μικροεπενδυτές αναφέρουν ότι έλαβαν παραπάνω μετοχές από αυτές που εκτιμούσαν κυρίως γιατί εγγράφησαν στην τιμή των 1,20 ευρώ και η διαφορά μεταξύ 1 ευρώ που ήταν η αύξηση κεφαλαίου και 1,20 ευρώ που ήταν η μέγιστη τιμή συμψηφίστηκε με μετοχές.

Τι ισχύει

Εάν ένας επενδυτής είχε επενδύσει 1.000 ευρώ η αναλογία των μετοχών καθορίστηκε όχι από σχέση ανταλλαγής παλαιών προς νέες μετοχές αλλά με βάση την ανώτερη τιμή των 1,20 ευρώ.
Έτσι ουσιαστικά έλαβαν περισσότερες μετοχές από αυτές που αρχικώς εκτιμούσαν.
Ωστόσο, οι γκρίνιες των μικρομετόχων είναι παράταιρες διότι πήραν παραπάνω μετοχές, άρα έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι της μελλοντικής συμπεριφοράς της μετοχής της Alpha Bank, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι γνώριζαν ότι η διαφορά μεταξύ της ανώτερης τιμής των 1,20 ευρώ και της τελικής τιμής στο 1 ευρώ θα συμψηφιστεί με μετοχές.
Κατά την άποψη του bankingnews.gr θεωρούμε ότι οι γκρίνιες των μικρομετόχων δεν είναι δικαιολογημένες, καθώς έλαβαν παραπάνω μετοχές άρα επί της ουσίας δεν έχασαν.
Βέβαια, η πορεία της μετοχής της Alpha Bank θα κρίνει εάν και κατά πόσο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η συμμετοχή στην αύξηση ήταν επιτυχής.

Η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων

Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,0065 ευρώ, δηλαδή ακριβώς στην τιμή της αύξησης και συνολική κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank, μετά την είσοδο των νέων μετοχών στις 13 Ιουλίου 2021 θα είναι 2,35 δισ. και θα αποτιμάται P (2,35 δισ.)/BV (5,4 δισ.) = 0,43x.
Το bankingnews.gr προέβλεψε απόλυτα επιτυχώς την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στο 1 ευρώ και επίσης έγκαιρα είχε αναφέρει ότι θα μπορούσε η τιμή της μετοχής να υποχωρήσει κάτω από το 1 ευρώ, την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, από τη στιγμή μάλιστα που το εύρος προσφορών κινήθηκε μεταξύ 0,80 και 1,10 ευρώ.
Βραχυπρόθεσμα λοιπόν δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή της Alpha Bank στο 0,90 – 0,95 ευρώ αλλά εκτιμούμε ότι η δίκαιη χρηματιστηριακή τιμή μεσοπρόθεσμα είναι στα 1,20 ευρώ, που αυτό σημαίνει κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ.
Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Alpha Bank θα δώσει μάχη με την Εθνική Τράπεζα για τη δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο, με την Εθνική να έχει αποτίμηση 2,1 δισ.
Η πρωτοκαθεδρία της Eurobank με συνολική κεφαλαιοποίηση 3,1 δισ. δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα μετά το placement του 20% που θα πραγματοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το Φθινόπωρο θα ανακάμψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης