Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βραχυπρόθεσμα η Alpha διασφάλισε την δεύτερη θέση στις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο αλλά μην υποτιμηθεί η Εθνική

Βραχυπρόθεσμα η Alpha διασφάλισε την δεύτερη θέση στις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο αλλά μην υποτιμηθεί η Εθνική
Μεσοβραχυπρόθεσμα η Alpha bank έχει διασφαλίσει – δικαιωματικά – την δεύτερη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις
Σχετικά Άρθρα

Η έκτακτη είσοδος της Alpha bank στον MSCI standard στις 14 Ιουλίου με εκτιμώμενες εισροές 140 εκατ από τον MSCI και 40 εκατ από τον FTSE ή συνολικά 180 εκατ άλλαξε τα δεδομένα πλήρως διασφαλίζοντας την δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις πίσω από την Eurobank αλλά εμπρός από Εθνική και Πειραιώς.
Ήδη η Alpha bank έχει τιμή 1,0860 ευρώ με αποτίμηση 1,67 δισεκ. και με τα 800 εκατ. νέες μετοχές που θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 13 Ιουλίου 2021 θα έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 2,5 δισεκ. ευρώ με προοπτική να σταθεροποιηθεί στο εύρος 2,5 με 2,7 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς και δεν θα είναι μονοδιάστατη η άνοδος της μετοχής της Alpha καθώς ακόμη και εάν ενισχύεται για 3 συνεδριάσεις πιστεύουμε ότι οριοθετείται η κίνηση της μετοχής έως τα 1,20 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι έκλεισε με 1,26 εκατ εντολές πώλησης η μετοχή της Alpha bank στις 9 Ιουλίου 2021.
Τα 1,20 ευρώ με συνολικές μετοχές 2,34 δισεκ. ισοδυναμεί με συνολική χρηματιστηριακή αξία 2,8 δισεκ. που είναι το μέγιστο της κίνησης της Alpha bank, εξέλιξη επιτυχημένη καθώς πλησίασε πολύ την Eurobank που έχει συνολική αξία 3 δισεκ. αλλά είναι αδύνατο να την ξεπεράσει για το ορατό μέλλον.
Η επίδοση αυτή της Alpha bank δημιουργεί νέα δεδομένα στις χρηματιστηριακές ισορροπίες.
Η Alpha bank με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις έχει χρηματιστηριακή αξία 2,47 δισεκ. με 5,4 δισεκ. κεφάλαια που μεταφράζεται σε P/BV 0,45.
Η Εθνική τράπεζα με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις έχει χρηματιστηριακή αξία 2,12 δισεκ. με 5,47 δισεκ. κεφάλαια που μεταφράζεται σε P/BV 0,38

Μεσοβραχυπρόθεσμα στην δεύτερη θέση η Alpha bank αλλά μην υποτιμηθεί η Εθνική τράπεζα

Μεσοβραχυπρόθεσμα η Alpha bank έχει διασφαλίσει – δικαιωματικά – την δεύτερη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Η αύξηση των 800 εκατ στο 1 ευρώ μπορεί να επέφερε πτώση στην μετοχή στο χρηματιστήριο οριακά κάτω από το 1 ευρώ αλλά γρήγορα επανήλθε στα 1,08 με 1,10 ευρώ.
Σίγουρα ήταν έκπληξη η αναβάθμιση στον δείκτη MSCI standard της Alpha bank ενώ δεν είναι βέβαιο εάν στις 11 Αυγούστου αναβαθμιστεί η Εθνική γιατί ενώ πληροί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης, σταθερά πάνω από 2,1 δισεκ. (όριο 2,5 δισεκ. δολάρια) δεν πληροί το κριτήριο του free float της διασποράς καθώς το 40,3% κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Βραχυπρόθεσμα η Alpha bank δεν έχει κανένα βάρος, μείωσε το ΤΧΣ το ποσοστό του στο 9%, υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο πρέπει να δαπανήσει κεφάλαια για την εξυγίανση της και την μείωση του NPEs ratio.
H Alpha bank διασφάλισε την δεύτερη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις αλλά το βασικό σενάριο είναι ότι η Alpha bank θα δώσει κάποια στιγμή στην πορεία… όχι άμεσα μάχη για την δεύτερη θέση με την Εθνική τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική θα επιτύχει το 2021 κέρδη 850 εκατ με τα κεφάλαια από 5,47 δισεκ. να διαμορφώνονται στα 5,6 δισεκ. ή 5,8 δισεκ. υπό όρους.
Η Alpha bank διατηρεί παραπλήσια κεφάλαια 5,4 δισεκ. αλλά έχει ένα πλεονέκτημα το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ανέρχεται στα 3 δισεκ. έναντι 4,4 δισεκ. της Εθνικής τράπεζας.
Η Alpha bank έχει καλύτερης ποιότητας κεφάλαιο σε σχέση με την Εθνική τράπεζα, ωστόσο η Εθνική με τα σχεδόν 2,2 με 2,3 δισεκ. έκτακτα κέρδη σαν να υλοποίησε εντός δύο ετών μια αύξηση κεφαλαίου και για τον λόγο αυτό δεν σχεδιάζει κάποια κίνηση για το ορατό μέλλον πλην από το 2022 επαναγορά ιδίων μετοχών.

Ποιο το μεγάλο βάρος της Εθνικής και μέχρι να επιλυθεί θα παραμείνει καθηλωμένη;

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,3% της Εθνικής έχει επικοινωνήσει και σε διεθνείς επενδυτές ότι σχεδιάζει να υλοποιήσει placement για το 20% ή 183 εκατ μετοχές σε τιμή που προφανώς θα εμπεριέχει discount δηλαδή 2,2 ή ακόμη και 2 ευρώ – πιθανότερο 2,2 ευρώ –
Όσο επικρέμεται το σχέδιο του placement που πιθανότατα δεν θα γίνει και άμεσα η μετοχή θα παραμένει καθηλωμένη της Εθνικής τράπεζας…
Ταυτόχρονα όσο δεν βελτιώνεται το free float της μετοχής δηλαδή η διασπορά καθώς το 40,3% των μετοχών το κατέχει το ΤΧΣ η μετοχή της Εθνικής δεν μπορεί να ανακάμψει ουσιωδώς και να ενταχθεί με άνεση π.χ. στους δείκτες της MSCI.
Ωστόσο η Εθνική στα μέσα του 2022 θα έχει φθάσει στο 5% το NPEs ratio και θα είναι μαζί με την Eurobank οι δύο τράπεζες πλήρως εξυγιασμένες.
Ταυτόχρονα η Εθνική έχει λαμβάνειν από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της τιτλοποίησης Frontier ύψους 6,1 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων που θα κληρώσει στις 14 Ιουλίου 2021 και τα οποία θα ενισχύσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 1,7% ή 170 μονάδες βάσης.

Συμπέρασμα

Η Alpha bank πέτυχε τον χρηματιστηριακό της στόχο από 4η τράπεζα να βρεθεί στην δεύτερη θέση και να πλησιάσει πολύ την Eurobank, οπότε ναι ήταν επιτυχημένο το σχέδιο της.
Ωστόσο θεωρούμε λάθος να υποτιμηθεί η Εθνική τράπεζα η οποία προσπαθεί να αφυπνιστεί και να βρεθεί στο επίκεντρο και από ότι πληροφορούμαστε θα βρεθεί στο επίκεντρο… εκ νέου.
Η Εθνική δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου για το 2021 αυτό είναι δεδομένο αλλά εάν η Εθνική θέλει να βρεθεί στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αξιών ένα δρόμο έχει αύξηση 1,5 δισεκ. για να φθάσει η αξία της στο χρηματιστήριο στα 4 δισεκ. και να είναι μακράν η πρώτη τράπεζα.
Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μπορεί να έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο στην μετοχή αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχει την βαρύτητα της αύξησης κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης