Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ αίρει τον Οκτώβριο του 2021 τους περιορισμούς για την καταβολή μερισμάτων από τις τράπεζες

Η ΕΚΤ αίρει τον Οκτώβριο του 2021 τους περιορισμούς για την καταβολή μερισμάτων από τις τράπεζες
Οι περιορισμοί λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σχετικά Άρθρα

Από τον Οκτώβριο του 2021 οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν και πάλι να διανέμουν χρήματα στους μετόχους τους.
Οι περιορισμοί λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Παρασκευή 23 Ιουλίου.  
«Οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας και δείχνουν λιγότερη αβεβαιότητα», ανέφερε.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί.
Σημειώνεται πως η απόφαση του επόπτη δεν ισχύει για τις ελληνικές τράπεζες.
«Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικές σε ό,τι αφορά τις πληρωμές μερισμάτων και τις εξαγορές μετοχών, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους μοντέλου» δήλωσε η ΕΚΤ.
Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος απωλειών – ειδικά όταν αρθούν τα κρατικά μέτρα στήριξης, τα οποία ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. 
Υπενθυμίζεται πως, λόγω της πανδημίας, η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες τον Μάρτιο του 2020 να σταματήσουν να δίνουν μερίσματα για να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους.
Εκτός των άλλων, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ ήθελε να διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να παρέχουν δάνεια και να αφομοιώνουν αθετήσεις πληρωμών δανείων.
Φέτος, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες επέστρεψαν, κατόπιν αδείας, ένα μικρό μέρος των κερδών τους στους μετόχους τους.
Ωστόσο, το μέρισμα δεν θα μπορούσε να υπερβεί το 15% των συσσωρευμένων κερδών από το 2019 και το 2020, ούτε 0,2 εκατοστιαίες μονάδες του κεφαλαιακού δείκτη Common Equity Tier 1 εκάστης τράπεζας.
Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εμπειρογνώμονες είχαν επικρίνει την προσέγγιση της ΕΚΤ επειδή, κατά τη γνώμη τους, λόγω του μέτρου των μερισμάτων, οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες έγιναν λιγότερο ελκυστικές.
Εν όψει της κρίσης του κορωνοϊού, ωστόσο, οι εποπτικές αρχές θεώρησαν ότι τα μέτρα ήταν δικαιολογημένα.

Stress tests 

Τα stress test στα τέλη Ιουλίου θα επηρεάσουν τις πληρωμές μερισμάτων.
Ο Andrea Enria, επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, είχε πει σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης στις αρχές Ιουλίου:
«Εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές εξελίξεις, σκοπεύουμε να αποσύρουμε τις συστάσεις μας σχετικά με τα μερίσματα στο τέλος του τρίτου τριμήνου φέτος.
Οι τράπεζες έχουν δείξει τους τελευταίους μήνες κρίσης ότι είναι ισχυρές και ικανές να υποστηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις» τόνισε ο Enria.
Σε αυτό το κλίμα, η ΕΚΤ εξετάζει τα ζητήματα των μερισμάτων και της αγοράς ιδίων μετοχών.
Επίσης θα «δει» πόσο καλά οι τράπεζες έχουν εκτιμήσει τους κινδύνους αθέτησης πληρωμών δανείων στον προγραμματισμό τους.
To πανευρωπαϊκό stress test των τραπεζών, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν στα τέλη Ιουλίου, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές διανομές μερισμάτων.
Σημειώνεται πως το «τεστ αντοχής» της ΕΚΤ εξετάζει, μεταξύ άλλων, ποιες συνέπειες θα είχε μια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης