Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι δύο λύσεις για την Attica bank: Να ανακεφαλαιοποιηθεί με 240 εκατ από το ΤΧΣ ή να απορροφηθεί από μεγάλη τράπεζα

Οι δύο λύσεις για την Attica bank: Να ανακεφαλαιοποιηθεί με 240 εκατ από το ΤΧΣ ή να απορροφηθεί από μεγάλη τράπεζα
Οι επενδυτές δεν συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου της Attica bank, ξέρουν ότι η τράπεζα είναι προβληματική, χρεοκοπημένη, βρίσκεται στα βράχια από όλες τις πλευρές.
Σχετικά Άρθρα

Μετά από αμέτρητες απόπειρες να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής στην Attica bank, με αμέτρητους συμβούλους άλλοτε την Rothschild, άλλοτε την UBS και την Euroxx και εσχάτως την Axia… το βασικό συμπέρασμα είναι το εξής.
Δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος, αυτά περί Reggeborgh ή περί Κορεατών είναι σενάρια άνευ ουσίας.
Δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος για δύο βασικούς λόγους

1)Γιατί κεφαλαιακά δεν επαρκούν ούτε τα 150 εκατ που θέλει ως ελάχιστο η ΤτΕ, ούτε προφανώς τα 240 εκατ που είναι το μέγιστο της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου.
Η Attica bank πρέπει να αποκαλύψει όλο το μέγεθος του προβλήματος της καθώς ουδείς πιστεύει ότι μια τράπεζα που μηδένισε τα κεφάλαια της, μπορεί να διασωθεί με 240 εκατ.
Υπάρχει μια πολύ ομιχλώδης προσέγγιση, για το ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Τα 240 εκατ θα αποδειχθεί – για μια ακόμη φορά – ότι δεν επαρκούν οπότε οι επενδυτές αποθαρρύνονται.

2)Πέραν από το κεφαλαιακό ζήτημα υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, επιχειρησιακής και επιχειρηματικής λειτουργίας.
Η Attica bank εμφανίζει ζημίες στα προ προβλέψεων έσοδα αυτό σημαίνει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει καταρρεύσει, έχει χρεοκοπήσει.
Ποιος επενδυτής θα δείξει ενδιαφέρον στην Attica bank που πριν από τις προβλέψεις εμφανίζει ζημίες;

Ποια είναι τα πραγματικά εναλλακτικά σενάρια;

Η Attica bank θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτή μόνο εάν πριμοδοτείτο με κεφάλαια.
Δεν υπάρχει κανένα επιχειρηματικό νόημα ένα επενδυτής να ασχοληθεί με την Attica bank και π.χ. δεν μπορεί να εκδίδει warrants με τιμή 0,1530 ευρώ όταν η πραγματική τιμή έπρεπε να είναι στα 0,02 ή 0,03 ευρώ.

Τα πραγματικά εναλλακτικά σενάρια της Attica bank είναι δύο, σε αντίθετη περίπτωση resolution δηλαδή εξυγίανση και σπάσιμο σε καλή και κακή τράπεζα, σενάριο που όλοι απεύχονται.

Α)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποκτήσει όλα τα warrants σε μια τιμή 0,020 με 0,030 ευρώ δηλαδή με 20 εκατ ευρώ να αποκτήσει το 70% της Attica bank και αλλάζοντας τα πάντα από διοίκηση έως επιχειρηματικό μοντέλο να προσπαθούσε σε επόμενη φάση να την πουλήσει στον ιδιωτικό τομέα.

Β)Η δεύτερη λύση και λιγότερο κοστοβόρο διαδικασία είναι να δοθεί κίνητρο σε κάποια συστημική τράπεζα να απορροφήσει την Attica bank.
Η λύση αυτή πρακτικά είναι η πλέον σωστή και ενδιαφέρουσα γιατί τακτοποιεί ένα μονίμως θνησιγενές τραπεζικό πρόβλημα που ονομάζεται Attica bank.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews - Η πορεία της Attica bank

Εμφάνισε ζημίες 19,50 εκατ το α΄ 6μηνο του 2021 από 5,83 εκατ ζημίες στο α΄ τρίμηνο του 2021.
Αυτό δεν είναι τίποτε, επί 14 χρόνια ζημίες εμφανίζει η Attica bank.
To βασικό ζήτημα είναι ότι τα κεφάλαια από 187,5 εκατ που έχουν διαμορφωθεί πριν 2 χρόνια είχε 582 εκατ – και αφαιρώντας την απομείωση κεφαλαίου 136,8 εκατ ουσιαστικά απομένει με 50 εκατ.
Αλλά ούτε αυτά ισχύουν αφού η Attica bank είδε να αυξάνονται τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα της στα 936 εκατ από 885 εκατ στο τέλος του 2020.
Σε πραγματικούς όρους η Attica bank έχει -150 με -200 εκατ κεφάλαια.
Υπάρχει μια μαύρη τρύπα που ουσιαστικά αποδεικνύει ότι η Attica bank έχει χρεοκοπήσει.
Βέβαια η Attica bank δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και λειτουργικά, είναι η μόνη τράπεζα στον κόσμο που τα PPI τα προ προβλέψεων έσοδα, δηλαδή τα έσοδα πριν τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο είναι ζημία 7 εκατ…
Έχουμε μια τράπεζα με χρεοκοπημένο επιχειρηματικό μοντέλο και χρεοκοπημένη κεφαλαιακά… κατά τα άλλα η Attica… φέρει και το συνοδευτικό bank… μάλλον θα ξέμεινε από συνήθεια.

Ποια τα δύο εναλλακτικά σενάρια

Η Attica bank μέχρι τώρα έχει εκδώσει 992 εκατ παραστατικούς τίτλους Warrants με τιμή 0,1530 ευρώ και τιμή στο χρηματιστήριο 0,1570 ευρώ.
Προφανώς η αξία των warrants είναι 0,020 ευρώ οπότε ουδείς θα πληρώσει για warrants στα 0,1530 ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο επίσης έχει πληρώσει 151,8 εκατ με την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Επιπροσθέτως η Attica bank προέβη σε reverse split – εκ νέου – 60 μετοχές προς 1 αναπροσαρμόζοντας την ονομαστική αξία στα 0,20 ευρώ.
Επίσης έχει δρομολογήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου ή εξ αναβολής 27 Σεπτεμβρίου του 2021.

Τα δύο εναλλακτικά σχέδια

Εναλλακτικό σχέδιο πρώτο, στρατηγικός επενδυτής υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει για στρατηγικό επενδυτή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν γνωρίζει για στρατηγικό επενδυτή… αλλά κάποιοι λένε ότι υπάρχει.
Ο επενδυτής αυτός για να μπορέσει να αποκτήσει την Attica bank που είναι στα βράχια, θα πρέπει

Να πληρώσει μια συμβολική τιμή τα warrants.
Δεν υπάρχει επενδυτής που θα πληρώσει τα warrants της Attica bank στα 0,1530 ευρώ, είναι αδύνατο.
Η πραγματική τιμή των warrants της Attica bank είναι 0,020 ευρώ Χ 992 εκατ warrants = 19,84 εκατ ευρώ.
Οπότε ο επενδυτής με 19,84 εκατ ευρώ θα αποκτήσει το 70% περίπου της Attica bank.
Εν συνεχεία η Attica bank θα χρειαστεί αύξηση 240 εκατ και όχι 150 εκατ… που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οπότε για το 70% της Attica bank θα πρέπει ο επενδυτής να καταβάλλει 170 εκατ + 19,84 εκατ για τα warrants = 190 εκατ ευρώ περίπου εφόσον η αύξηση είναι 240 εκατ.
Στην περίπτωση αυτή το δημόσιο θα έχει χάσει ακόμη μια φορά αλλά η Attica bank αντί να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα, να ενεργοποιηθεί το resolution θα ιδιωτικοποιηθεί.
Το σενάριο αυτό είναι το ιδανικό αλλά ποιος θα είναι ο τυχερός – άτυχος στρατηγικός επενδυτής είναι το ζητούμενο.

Εναλλακτικό σχέδιο δεύτερο – Καλύπτει την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Στην περίπτωση που ο στρατηγικός επενδυτής παραμείνει άφαντος, η επόμενη λύση είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως έσχατος επενδυτής καλύψει τα warrants στην τιμή των 0,020 ευρώ και ακολούθως καλύψει την αύξηση κεφαλαίου.

Συμπέρασμα

Η Attica bank έχει χρεοκοπήσει στην κυριολεξία.
Μηδένισαν τα κεφάλαια, έχει ζημίες σε προ προβλέψεων βάση, τα προβληματικά ανοίγματα έχουν αυξηθεί και ο δείκτης coverage ratio είναι στο 39% δηλαδή ανύπαρκτες προβλέψεις.
Η αύξηση των 150 εκατ είναι αδιανόητα λίγη και τα 240 εκατ επίσης λίγα.
Η Attica bank πραγματικά χρειάζεται πάνω από 350 εκατ νέα κεφάλαια.
Οι επενδυτές δεν συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου της Attica bank, ξέρουν ότι η τράπεζα είναι προβληματική, χρεοκοπημένη, βρίσκεται στα βράχια από όλες τις πλευρές.
Οι επιλογές είναι δύο ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής που θα πρέπει να βρεθεί και εν συνεχεία να μας πείσει για το σχέδιο του ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως επενδυτής έσχατης λύσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης