Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυβερνητική παρανομία ευρωπαϊκών διαστάσεων για χάρη της Attica Bank

Κυβερνητική παρανομία ευρωπαϊκών διαστάσεων για χάρη της Attica Bank
Η δημόσια προσφορά άνευ ενημερωτικού και ο γρίφος της διαδικασίας εισαγωγής
Σχετικά Άρθρα
Περίεργα πράγμα συμβαίνουν με τα warrants της Attica Bank δεδομένου ότι από τις 31 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου τρέχει η προθεσμία προκειμένου οι υφιστάμενοι να ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς των τίτλων που εξέδωσε η τράπεζα.
Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι τίτλοι θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), ενώ για την εισαγωγή τους στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και για την μετατροπή τους σε μετοχές θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ενημερωτικό Δελτίο.
Το ερώτημα είναι βέβαια πως γίνεται να τρέχει δικαίωμα εξαγοράς χωρίς προηγουμένως να υπάρχει ενημερωτικό δελτίο και οι μέτοχοι να πληροφορηθούν τι ακριβώς έχουν δικαίωμα να εξαγοράσουν.
Κι όμως στην ΠΥΣ αναφέρονται τα εξής: « Η κτήση των τίτλων δικαιωμάτων μετατροπής από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και η μετατροπή των τίτλων σε μετοχές πραγματοποιείται χωρίς τίμημα και εκτός του πλαισίου
δημόσιας προσφοράς κατά την έννοια του ν. 4706/2020 (Α’ 136) και του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να δημοσιεύεται κατά τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών ή κατά την εισαγωγή κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 2003/71/ΕΚ (L 168)»
Ουσιαστικά δηλαδή οι επενδυτές καλούνται να αγοράσουν γουρούνι στο σακί κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκού κανόνα περί διάθεσης κινητών αξιών.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία κατόπιν εορτής

Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο καθώς προβλέπεται ότι:
«Μετά από τη λήξη της συνολικής προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 6 της παρούσας Πράξης, οι τίτλοι αποτελούν κινητές αξίες κατά την έννοια της παρ. 44 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 (Α’ 14) και της περ. ε της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3371/2005 (Α’ 178) και είναι ελευθέρως μεταβιβάσιμοι και διαπραγματεύσιμοι σε ρυθμιζόμενη αγορά.
Οι τίτλοι εισάγονται προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά, κατά την έννοια της παρ. 21 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 μετά από αίτηση του νομικού προσώπου, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εφόσον αυτό επιτρέπεται από τους κανόνες της ρυθμιζόμενης αγοράς.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των τίτλων πραγματοποιείται στην τιμή εξαγοράς κάθε τίτλου, όπως προσδιορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 της παρούσας Πράξης εντός προθεσμίας την οποία αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου και η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των πέντε (5) ημερών και να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 6 της παρούσας Πράξης.
Η διαπραγμάτευση των τίτλων λήγει εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσής τους.
Οι εισηγμένοι τίτλοι τηρούνται και μεταβιβάζονται κατά τους όρους και τις διαδικασίες του οικείου κεντρικού αποθετηρίου που τους τηρεί και της ρυθμιζόμενης αγοράς στην οποία τέθηκαν προς διαπραγμάτευση.
Τα άρθρα 6 και 7 της παρούσας Πράξης εφαρμόζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 2017/1129 και τον ν. 4706/2020 (Α’ 136)»
Ουσιαστικά δηλαδή ενώ προβλέπεται διάθεση warrants κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διάθεσης κινητών αξιών στη συνέχεια προβλέπεται η εισαγωγή τους στο ΧΑ με τις διαδικασίες που προβλέπονται.
Τώρα πως θα εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο εκ των υστέρων για προηγούμενη διάθεση τίτλων στο επενδυτικό κοινό είναι ένα ζήτημα που χρήζει μεταφυσικής διερεύνησης.

Η Attica Bank πάντως χθες αυτό ανακοίνωσε με σημαντική καθυστέρηση καθώς στην ΠΥΣ μνημονεύεται η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία η οποία έχει προηγουμένως παραβιαστεί.
Άραγε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρούν ότι η διαδικασία είναι σύννομη με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες;


Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης