Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΔΕΗ και η Attica bank (κληρώνει 28/9) δοκιμάζουν το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης – Πολλά τα λάθη διαχείρισης

Η ΔΕΗ και η Attica bank (κληρώνει 28/9) δοκιμάζουν το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης – Πολλά τα λάθη διαχείρισης
Η ΔΕΗ αποτελεί ακόμη μια περίπτωση όπου το κράτος δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος χάνει ενώ θα μπορούσε να ακολουθηθεί άλλος δρόμος αρκετά συμβατός με τις πρακτικές στην ελεύθερη αγορά.
Σχετικά Άρθρα

Δοκιμάζεται το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης ακόμη μια φορά στις περιπτώσεις της ΔΕΗ και της Attica bank.
Στην ΔΕΗ επιχειρείται εξυγίανση και ιδιωτικοποίηση όπου το δημόσιο για μια ακόμη φορά είναι ο μεγάλος χαμένος ενώ στην Attica bank – που αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο – προκύπτει ότι η μαύρη τρύπα ίσως και να ξεπεράσει τα 500 εκατ ευρώ.

Τα λάθη στην ΔΕΗ και το μοντέλο της Εθνικής… στην Νέα Υόρκη

Αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι ότι μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου με τίμημα 2,1 δισεκ. ευρώ αποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΔΕΗ.
Το βασικό διακύβευμα της αύξησης δεν είναι τα 850 εκατ ή περισσότερα που θα αντλήσει η ΔΕΗ στα 7,5 ευρώ αλλά ο τρόπος που θα υποστεί dilution το ελληνικό δημόσιο καθώς από 51% θα υποχωρήσει στο 33% με 34%.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δαιμονοποιηθούν, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, ενίσχυσης των κεφαλαίων αλλά στην πράξη κάθε φορά που υλοποιείται αύξηση… ο μόνος που χάνει είναι το ελληνικό δημόσιο άρα πλήττονται τα συμφέροντα του έλληνα φορολογούμενου.
Η ΔΕΗ αποτελεί ακόμη μια περίπτωση όπου το κράτος δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος χάνει ενώ θα μπορούσε να ακολουθηθεί άλλος δρόμος αρκετά συμβατός με τις πρακτικές στην ελεύθερη αγορά.
Το παράδειγμα μας το δίνει η Εθνική τράπεζα όταν εισήχθη το 1999 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Χρησιμοποιήθηκε διττό μοντέλο όπου υλοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου και πώληση παλαιών μετοχών.
Πρακτικά θα μπορούσε το δημόσιο να πουλήσει τις μετοχές του, όχι απλά να υποστεί dilution – αραίωση – απίσχναση και ταυτόχρονα να υλοποιηθεί και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αυξηθεί η μετοχική βάση και να αντληθούν νέα κεφάλαια.
Δήθεν κάποιοι επικαλούνται ότι η ΔΕΗ έπρεπε να βρει κεφάλαια, αλλά αυτό είναι υποκριτικό αφού μόλις πρόσφατα πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Η λύση θα ήταν να υλοποιηθεί αύξηση 850 εκατ ή περισσότερα και ταυτόχρονα το δημόσιο με μια παράλληλη συναλλαγή να υλοποιήσει placement ώστε να διαθέσει το 17% σε επενδυτές.
Για το 17% σε παρούσες αξίες θα μπορούσε να αντλήσει 300 με 320 εκατ ευρώ.
Το επιχείρημα ότι θα κερδίσει πολλαπλάσια το δημόσιο μέσω της αραίωσης – μείωσης του ποσοστού επειδή θα μπορούν νέοι μέτοχοι και θα ανεβάσουν την μετοχή είναι προσχηματικός λόγος αφού η ΔΕΗ με το υφιστάμενο μετοχικό καθεστώς από τα 4 βρέθηκε στα 10 ευρώ.
Η αποτίμηση του ποσοστού του δημοσίου στην ΔΕΗ σήμερα είναι 935 εκατ ευρώ – με ποσοστό 51% -.
Μετά την αύξηση το ποσοστό του δημοσίου θα έχει υποχωρήσει στο 34% - καταστατική μειοψηφία – και θα αποτιμάται η ΔΕΗ συνολικά 2,8 με 2,9 δισεκ. ευρώ.
Το ποσοστό του δημοσίου στο 34% θα έχει παραπλήσια αξία δηλαδή 950 εκατ ευρώ.
Με το διττό μοντέλο ιδιωτικοποίησης ωστόσο το δημόσιο διασφαλίζει ότι βελτιστοποιεί το όφελος για τον έλληνα φορολογούμενο.
Για μια ακόμη φορά σύμβουλοι του πρωθυπουργού – παρασύρουν τον Μητσοτάκη – με μοντέλα ιδιωτικοποίησης όπου κερδίζουν μόνο οι ιδιώτες και χάνει μόνο το δημόσιο άρα ο έλληνας φορολογούμενος.
Το είδαμε πολλές φορές αυτό το μοντέλο να υλοποιείται και ο μόνιμα χαμένος είναι το δημόσιο.
Όχι δεν είμαστε κρατιστές σε καμία περίπτωση, πιστεύουμε στην ελεύθερη αγορά ξεκάθαρα, αλλά δεν μπορεί πάντα να χάνει το ελληνικό δημόσιο.

Ένα μήνυμα σύγκρισης

Με αφορμή την θέση μας ότι το δημόσιο χάνει από το μοντέλο ιδιωτικοποίησης αλλά οι μικρομέτοχοι επίσης χάνουν δεχθήκαμε ένα μήνυμα όπου συγκρίνει τις αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και Alpha bank όπου και στις δύο περιπτώσεις το δημόσιο – Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – υπέστη dilution αραίωση.
Το μήνυμα αναφέρει….
«Η Alpha bank έκανε αύξηση στο 1 ευρώ και η Πειραιώς έκανε αύξηση στα 0,07 ευρώ.
Έχει τεράστια διαφορά 1,15 ευρώ η τιμή της αύξησης της Πειραιώς αλλά είχε προηγηθεί reverse split 16,5 νέες προς 1 παλαιά μετοχή.
Τι σημαίνει αυτό;
Η Alpha bank σήμερα είναι στα 1,12 ευρώ είναι 12% υψηλότερα από την τιμή της αύξηση στο 1 ευρώ αλλά και 18% πάνω από την αρχή της χρονιάς.
Η Πειραιώς είναι στο 1,40 ευρώ σχεδόν 21% πάνω από την τιμή της αύξησης αλλά -93% από την αρχή του 2021.
Οι παλαιοί μέτοχοι που δεν έβαλαν, δεν ήθελαν ή δεν είχαν λεφτά καταστράφηκαν στην Πειραιώς, ενώ στην Alpha bank είναι κερδισμένοι ακόμη και εάν δεν έβαλαν χρήματα στην αύξηση κεφαλαίου.
Στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank τοποθετήθηκαν 10.000 ιδιώτες και η αύξηση καλύφθηκε κατά 20% από δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.
Η Alpha bank έχει σχεδόν 5πλάσιο αριθμό μετοχών από την Πειραιώς με διαφορετικό εύρος επενδυτών ιδιώτες και θεσμικοί.
Επίσης η Alpha bank έχει αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI standard ενώ η Πειραιώς δεν έχει αναβαθμιστεί»

Κληρώνει για την Attica bank

Σήμερα 28 Σεπτεμβρίου 2021 κληρώνει για την Attica bank, αφού έως το 9 το βράδυ θα πρέπει να εμφανιστεί – που δεν θα εμφανιστεί – επενδυτής.
Είναι τέτοιος ο επιχειρηματικός ξεπεσμός της Attica bank που άλλαξε στρατηγική και από αναφορές αναζητούμε στρατηγικό επενδυτή, λέει στους υποψηφίους, πείτε μας τι θέλετε για να επενδύσετε στην Attica bank.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Attica bank δεν έχει πει την αλήθεια στους επενδυτές και στους δυνητικούς υποψήφιους.
Η μαύρη κεφαλαιακή τρύπα της Attica bank υπερβαίνει τα 500 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ δε φθάνει και προφανώς οι επενδυτές μην παρασυρθούν από το reverse split… η πραγματική αξία της μετοχής της Attica bank είναι μηδέν.
Το βασικό σενάριο θέλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παίρνει τα warrants που θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές αποκτώντας το 68% της Attica bank.
Εν συνεχεία θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ και σε επόμενη φάση θα πρέπει να εμφανιστεί επενδυτής που πάλι με αύξηση θα εισφέρει άλλα 200-250 εκατ ευρώ.
Η Attica bank είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα κεφαλαιακά αλλά και ως επιχειρηματικό μοντέλο.
Επενδύοντας στην αύξηση κεφαλαίου σήμερα – δυστυχώς – δεν είναι αναπτυξιακή αλλά έρχεται να καλύψει την αρνητική καθαρή θέση.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι η Attica bank έχει 187 εκατ κεφάλαια αλλά η μαύρη τρύπα είναι πάνω από 500 εκατ όπερ σημαίνει ότι τα πραγματικά κεφάλαια της είναι -300 εκατ ευρώ.
Η μαύρη τρύπα, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι -300 εκατ οπότε η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ συντηρεί ακόμη την αρνητική καθαρή θέση.
Σε κάθε περίπτωση τα 240 εκατ δεν επαρκούν.
Η μεγάλη αποκάλυψη του bankingnews ότι εάν έσπαγε σε καλή και κακή τράπεζα η Attica bank το funding gap το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ ενεργητικού και παθητικού στον ισολογισμό θα ήταν 1,5 δισεκ. αποδεικνύει ότι η Attica bank είναι χρεοκοπημένη τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά διακόπτει την παροχή ρευστότητας στην Attica bank η οποία υποχρεωτικά θα επιστρέψει στον ELA στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί άκρως αρνητική εξέλιξη αυτό καθώς στον ELA επιστρέφουν μόνο οι αφερέγγυες τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης