Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με τη ΔΕΗ να ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη και στην Attica Bank οι μνηστήρες να δίνουν αόριστες υποσχετικές, η αγορά καρκινοβατεί

Με τη ΔΕΗ να ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη και στην Attica Bank οι μνηστήρες να δίνουν αόριστες υποσχετικές, η αγορά καρκινοβατεί

Από τη μία η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και από την άλλη το δήθεν ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Attica Bank

Σχετικά Άρθρα
Με το ελληνικό χρηματιστήριο να καρκινοβατεί, που αποτελεί απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν συμμερίζονται ακόμη την αισιοδοξία της κυβέρνησης δύο εταιρείες αποδεικνύουν πόσο σαθρό είναι το οικονομικό περιβάλλον.

Από τη μία η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ που έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και από την άλλη το δήθεν ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Attica Bank, μια χρεοκοπημένη τράπεζα με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Παρέμβαση Δικαιοσύνης

Ενώ μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όπως της ΔΕΗ θα έπρεπε να προκαλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, τελικά φτάσαμε στο σημείο η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς να παρεμβαίνουν ελέγχοντας εάν υφίστανται θέματα χειραγώγησης.
Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ θα είναι ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ εκδίδοντας 113 εκατ. μετοχές με τιμή 7,5 ευρώ.
Ωστόσο οι ανάδοχοι θέλουν να διαμορφώσουν την τιμή της ΔΕΗ στα 8,2 - 8,4 ευρώ καθιστώντας ιδιαίτερα ακριβή την έκδοση.
Η νέα πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι ενώ η ΔΕΗ υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου έχασε τις εντυπώσεις προκαλώντας μεγάλη αβεβαιότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο και αποδεικνύοντας ότι το μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι το πως θα ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο ώστε να κερδίσουν κάποιοι ιδιώτες επενδυτές.
Για ακόμη μία φορά στη ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μια αύξηση κεφαλαίου ζημιώνει τους επενδυτές, παρότι ως επενδυτικό εργαλείο είναι η καλύτερη λύση για την ανάπτυξη μιας εταιρείας.
Οι λάθος χειρισμοί της διοίκησης Στάσση της ΔΕΗ, οι ατυχέστατοι χειρισμοί του οικονομικού συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος έχει εμπλακεί και σε όλες τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, έχουν προκαλέσει τη δυσφορία της πλειονότητας των επενδυτών.

Αέρας κοπανιστός η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξένων στην Attica Bank

Και ενώ η ΔΕΗ αποτέλεσε την αρνητική έκπληξη, η περίπτωση της Attica Bank προκαλεί απογοήτευση.
Η χρεοκοπημένη Attica Bank με αρνητικά ίδια κεφάλαια, χθες 28 Σεπτεμβρίου 2021, ολοκλήρωσε τη διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος για την αύξηση κεφαλαίου έως 240 εκατ. ευρώ.
Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος δεν σημαίνει υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, αλλά ούτε και πραγματικό ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank.
Η δήθεν τέσσερις ενδιαφερόμενοι δεν σχεδιάζουν να επενδύσουν κεφάλαια στην Attica Bank εάν πριν δεν αποσαφηνιστεί πως θα καταστεί επενδύσιμη η Attica bank.

Πως θα καταστεί επενδύσιμη η Attica bank;

Για να καταστεί μια χρεοκοπημένη τράπεζα, η Attica bank επενδύσιμη θα πρέπει να συμβούν 5 σημαντικά πράγματα.
1)Να αποσαφηνιστεί πόση είναι η πραγματική κεφαλαιακή τρύπα.
2)Θα πρέπει όλες οι τιτλοποιήσεις να ενταχθούν στον Ηρακλή, να αναγνωριστεί η ζημία και την ζημία αυτή να την καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
3)Θα πρέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αντικαταστήσει όλη την διοίκηση και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
4)Θα πρέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έρθει σε συνεννόηση με τους υποψήφιους επενδυτές τύπου Bain Capital και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο.
5)Η Attica bank θα χρειαστεί συνδυαστικά σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου δύο φάσεων τουλάχιστον 500 εκατ κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης