Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ακραίες αντιθέσεις – ΑΜΚ ΔΕΗ 900 εκατ στα 7,8 με 8,4 ευρώ αποκρατικοποιείται και η Attica bank κρατικοποιείται μέσω ΤΧΣ

Οι ακραίες αντιθέσεις – ΑΜΚ ΔΕΗ 900 εκατ στα 7,8 με 8,4 ευρώ αποκρατικοποιείται και η Attica bank κρατικοποιείται μέσω ΤΧΣ
Αυτές οι εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις αναλύονται από το bankingnews και δίδονται αιτιολογίες γιατί καταγράφονται τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Σχετικά Άρθρα

Δύο αυξήσεις κεφαλαίου θα ξεκινήσουν σχεδόν ταυτόχρονα της ΔΕΗ όπου το δημόσιο θα υποστεί dilution καθώς από 51% θα μειωθεί στο 34% ενώ στην Attica bank το δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχει καθώς κανείς επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει όλη τη ζημία… χωρίς να συμμετάσχει στις ζημίες το κράτος.
Στην ΔΕΗ λοιπόν ο σχεδιασμός είναι η αποκρατικοποίηση άπαξ και το ποσοστό του δημοσίου θα υποχωρήσει από 51% σε 34%, ωστόσο το ακριβώς αντίθετο θα
Αυτές οι εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις αναλύονται από το bankingnews και δίδονται αιτιολογίες γιατί καταγράφονται τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί μια ιδιάζουσα επιχείρηση του δημοσίου τομέα αν και έχουν υπάρξει κινήσεις εξυγίανσης με βασικότερη την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου έναντι 2,1 δισεκ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα ωστόσο ακόμη στηρίζονται σε μη επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων.
Η ΔΕΗ υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου που με βάση τα road show θα διαμορφωθεί μεταξύ 850 με 900 εκατ ευρώ από αρχικό σχεδιασμό 750 εκατ ευρώ με τιμή διάθεσης τα 7,8 με 8,4 ευρώ όπως προκύπτει στις παρουσιάσεις.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι η Goldman Sachs στις παρουσιάσεις στο εξωτερικό έχει πραγματοποιήσει μεγάλη κινητοποίηση.
Εάν η αύξηση είναι 900 εκατ ευρώ και η τιμή διάθεσης π.χ. τα 8,4 ευρώ θα εκδοθούν 107 εκατ μετοχές.
Η ΔΕΗ διαθέτει σήμερα 232 εκατ μετοχές εκ των οποίων 116 εκατ κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
Οι 116 εκατ μετοχές του δημοσίου στις 339 εκατ μετοχές που θα κατέχει μετά την αύξηση ισοδυναμεί με ποσοστό 34% το οποίο θα κατέχει το ελληνικό δημόσιο καθώς δεν θα συμμετάσχει με νέα κεφάλαια θα υποστεί dilution.
Υποθέτοντας ότι η μετοχή της ΔΕΗ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 10 ευρώ αυτό σημαίνει ότι η αξία των μετοχών του δημοσίου θα είναι 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η τρέχουσα αποτίμηση της ΔΕΗ είναι 1 δισεκ. ευρώ περίπου άπαξ και η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 2 δισεκ. ευρώ.

Η κρατικοποίηση της Attica bank

Το τοπίο γύρω από την τύχη της Attica bank έχει ξεκαθαρίσει.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισφέρει 150 με 180 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ 50 εκατ ευρώ.
Η Attica bank έχει σήμερα 30 εκατ αποτίμηση, όπερ σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα αποκτήσει το 68% μέσω των Warrants και εάν καταβάλλει 150 εκατ με 180 εκατ θα βρεθεί να ελέγχει το 80% σχεδόν του μετοχικού κεφαλαίου.
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη λύση πλην της κρατικοποίησης της Attica bank καθώς κανείς επενδυτής δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια τράπεζα που θεωρείται κουτί της Πανδώρας.
Ορισμένοι εικάζουν ότι η συνολική μαύρη τρύπα της Attica bank είναι περίπου 500 εκατ και άλλοι την προσδιορίζουν 620 εκατ.
Εάν υποθέσουμε ότι είναι 500 εκατ μείον 186 εκατ τα υφιστάμενα κεφάλαια έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια πάνω από 310 εκατ ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 240 εκατ δεν επαρκούν.
Το λογικό σενάριο είναι ότι ΤΧΣ και ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών επενδύουν 240 εκατ για να καλύψουν μέρος των ζημιών αλλά θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλα 300 εκατ ώστε η τράπεζα να μηδενίσει τις ζημίες και να διαθέτει θετικό κεφάλαιο περίπου 200 εκατ ευρώ.
Αυτά περί ενδιαφέροντος επενδυτών είναι αέρας, κανένας επενδυτής δεν θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank υπό το πρίσμα της πλήρους συσκότισης για το πόσες είναι οι ζημίες της τράπεζας και η αρνητική καθαρή θέση.
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών πάντως που παρακολουθεί τις εξελίξεις διάκειται θετικά στην συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης