Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στάσιμες εδώ και 7 μήνες; - Business plan και κίνδυνος διόρθωσης αποτρέπουν το ρίσκο

Γιατί οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στάσιμες εδώ και 7 μήνες; - Business plan και κίνδυνος διόρθωσης αποτρέπουν το ρίσκο
Γίνεται αντιληπτό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εάν δεν λύσει όλα αυτά τα ακανθώδη ζητήματα δεν θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί ενώ νέα δεδομένα, όπως αύξηση ενεργειακού κόστους, πληθωρισμός κ.α. περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το θολό τοπίο.
Σχετικά Άρθρα

Γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν κολλήσει τους τελευταίους 7 μήνες;
Προηγήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και Alpha bank οι οποίες ενώ ενίσχυσαν τα κεφάλαια σχεδόν 2,2 δισεκ. ευρώ και διαμόρφωσαν τους χρηματιστηριακούς συσχετισμούς, π.χ. φέροντας στην δεύτερη θέση την Alpha bank στις κεφαλαιοποιήσεις, δεν προσέδωσαν πολλαπλασιαστική ισχύει…
Έκτοτε όμως παρατηρείται ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο που χρήζει προσοχής και ανάλυσης γιατί μπορεί να καθηλώσει το χρηματιστήριο για καιρό…
Είδαμε την Εθνική τράπεζα, παρά τα κέρδη έκπληξη λόγω εκτάκτων εσόδων, να μην μπορεί να ξεκολλήσει από την ζώνη των 2,5 ευρώ λόγω του σχεδιασμού ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2022 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί σε placement ου 20% των μετοχών.
Είδαμε την Alpha bank να βρίσκεται μόλις 11% υψηλότερα από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου παρά την επιτυχή αύξηση και την καλή οικονομική εικόνα της τράπεζας.
Είδαμε την Eurobank να έχει διαφοροποιηθεί οριακά αγγίζοντας την ζώνη των 0,85 ευρώ κυρίως επειδή θα παρουσιάσει κέρδη 450 εκατ ευρώ το 2021, υπενθυμίζεται ότι το μέσο κόστος κτήσης του Fairfax που ελέγχει το 33% των μετοχών είναι 0,93 ευρώ και το ιστορικό κόστος κτήσης 2,52 ευρώ.
Είδαμε την Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου να έχει σταθεροποιηθεί στην ζώνη των 1,40 με 1,50 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στα 1,8 δισεκ. χωρίς να μπορεί να διαφοροποιηθεί.
Έχουμε αναλύσει τις αδυναμίες που υφίστανται, οι ελληνικές τράπεζες με 22 δισεκ. κεφάλαια διαθέτουν 14,6 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Υποχρεώνονται και πουλάνε τις δραστηριότητες POS για να πάρουν π.χ. 300 εκατ η κάθε τράπεζα αλλά να μειώνουν το εύρος των πηγών εσόδων τους.
Οι προμήθειες οριοθετούνται και τα έσοδα από προμήθειες έχουν φθάσει στα όρια τους, ενώ τα έκτακτα κέρδη – πλην από αυτά που θα προέλθουν από πωλήσεις POS – δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Οπότε τι έχουμε να περιμένουμε;

Οι τρεις γενικοί λόγοι που κρατούν καθηλωμένες τις τραπεζικές μετοχές είναι

1)Επικρατεί προβληματισμός στους διεθνείς επενδυτές ότι τα επιχειρηματικά πλάνα των ελληνικών τραπεζών δεν θα αποδώσουν ή υπάρχουν αμφιβολίες εάν θα επιτευχθούν.
Τα business plan με κέρδη από 500 έως 650 εκατ ευρώ ετησίως για κάθε τράπεζα, αποτελούν ερωτηματικό.
Όταν μάλιστα η πιστωτική επέκταση… ακόμη είναι πιστωτική συρρίκνωση και γενικώς δεν υπάρχει διάθεση για χορήγηση δανείων.
Π.χ. οι μεγάλες εταιρίες συνάπτουν ομολογιακά δάνεια για να αποπληρώσουν τον τραπεζικό δανεισμό.
Η Eurobank ίσως έχει το πιο ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο για κέρδη 500 εκατ ετησίως αλλά και αυτό έχει προεξοφληθεί.
Μετά τα 500 εκατ τι;

2)Υπάρχει διαρκής κίνδυνος διόρθωσης στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Είναι προφανές ότι μικρές περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική δεν αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.
Η οικονομική ιστορία που πούλησε η Ελλάδα με το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προεξοφληθεί.
Η ιστορία τραπεζικής ανάκαμψης με τα NPEs έχει προεξοφληθεί.
Οπότε δεν υπάρχουν και πολλά να προεξοφληθούν....ενώ ο κίνδυνος διόρθωσης ελλοχεύει.

3)Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ αποτελεί μια περίπτωση όπου δείχνει την έλλειψη βάθους της αγοράς.
Μια αύξηση 900 εκατ ή και 1 δισεκ. καθηλώνει το χρηματιστήριο, αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα, ποιος μεγάλος επενδυτής μπορεί να επενδύσει σε μια αγορά που αποδιοργανώνεται με 1 δισεκ. όταν π.χ. ο δείκτης S&P 500 έχει συνολική κεφαλαιοποίηση 36,5 τρισεκ. δολάρια.

Γίνεται αντιληπτό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εάν δεν λύσει όλα αυτά τα ακανθώδη ζητήματα δεν θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί ενώ νέα δεδομένα, όπως αύξηση ενεργειακού κόστους, πληθωρισμός κ.α. περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το θολό τοπίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης