Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εµίρης: Η Alpha Banκ ανοίγει γραμμές πίστωσης για επιχειρήσεις που πλήττονται από το κόστος της ενέργειας

Εµίρης: Η Alpha Banκ ανοίγει γραμμές πίστωσης για επιχειρήσεις που πλήττονται από το κόστος της ενέργειας
Στα δάνεια που είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης
Σχετικά Άρθρα

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα επιτελεία των τραπεζών εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, των μεταφορικών και των πρώτων υλών, καθώς διατυπώνονται φόβοι για την ομαλή αποπληρωμή των επιχειρηματικών δανείων.
Η διοίκηση της Alpha Bank ενόψει των νέων συνθηκών που διαγράφονται στην αγορά ανέλαβε πρωτοβουλία πριν το πρόβλημα λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ο κ Ιωάννης Εµίρης, Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking, την περασμένη Παρασκευή σε σύσκεψη με ομάδα στελεχών της τράπεζας … ξεσκόνισαν το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, εντοπίζοντας κλάδους της οικονομίας που θα βρεθούν σε πίεση από το ράλι ανόδου των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος του πετρελαίου, του φυσικού αέριου και άλλων παραμέτρων που συμβάλλουν στην άνοδο του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Πρόκειται για ένα πολύ «καυτό» θέμα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με την Alpha Bank να είναι πρόθυμη να… απλώσει χείρα βοήθειας στους πελάτες της που τυχόν βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Στα 5 δισεκ. η αξία των δανείων της τράπεζας που επηρεάζονται από την Ενέργεια

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 25 δις ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις, εντοπίστηκε χαρτοφυλάκιο αξίας 5 δις ευρώ, το οποίο τέθηκε υπο παρακολούθηση και το κυριότερο η τράπεζα είναι έτοιμη να ανοίξει τις γραμμές πίστωσης για τις επιχειρήσεις που θα βρεθούν σε αναταράξεις λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους και όχι μόνο.
Ο κ Ιωάννης Εµίρης, Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking …πιάνοντας το σφυγμό της αγοράς έδωσε κατευθύνσεις ,στην ομάδα του να τροφοδοτήσει με άμεσες εγκρίσεις δανείων για να μη βρεθούν σε κίνδυνο οι επιχειρήσεις.
Η κατευθυντήρια γραμμή της Alpha Bank είναι η αναχρηματοδότηση των δανείων να φτάνει τουλάχιστον στα επίπεδα του 10%.
Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση της τράπεζας η οποία θέλει να διαφυλάξει την πελατεία της και το χαρτοφυλάκιο της που βρίσκεται στο …μάτι της ενεργειακής κρίσης, και των πρώτων υλών.
Βέβαια η τράπεζα δεν θα κινητοποιήσει από μόνη της τους μηχανισμούς αλλά στην πράξη δηλώνει έτοιμη να αφουγκραστεί τα αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας .
Τα γρήγορα αντανακλαστικά της τράπεζας για τα επιχειρηματικά δάνεια μπορεί να κινητοποιήσουν την αντίστοιχη διεύθυνση που παρακολουθεί τα στεγαστικά δάνεια, διότι κι σε αυτή την περίπτωση τα νοικοκυριά την περίοδο του Χειμώνα μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας θεωρεί χρήσιμο για τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια να εξαντλήσουν όλες τις δυνάμεις τους έτσι ώστε να παραμείνει το δάνειο στην πράσινη ζώνη δηλαδή ενήμερο διότι στην περίπτωση που διολισθήσουν στην κατηγορία των δανείων υπό καθυστέρηση, θα είναι δύσκολο να επανέλθουν στην ομαλή αποπληρωμή του.

ΓΕΦΥΡΑ 1: Τρεις μήνες παράταση με κυβερνητική απόφαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρατική παρέμβαση για τρίμηνη παράταση στην επιδότηση των μηνιαίων δόσεων των στεγαστικών δανείων αναμένεται να ανακουφίσει τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο Γέφυρα 1.
Η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ανακοινώνει την παράταση της κρατικής επιδότησης για 3 μήνες του προγράμματος κρατικής επιδότησης δόσεων δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 1», το οποίο παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία. , και η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α/190/13./10./2021.
Η 3 μηνών επιδότηση, θα αφορά στους υφιστάμενους δικαιούχους οι οποίοι είτε λαμβάνουν είτε ήδη έλαβαν την επιδότηση για 9 μήνες και έτσι πλέον θα λάβουν την οικονομική στήριξη συνολικά για 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η Κρατική επιδότηση περιλαμβάνει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου.
Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια καθώς η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Για αυτούς που έχει ολοκληρωθεί η 9 μηνών επιδότηση, θα καταβάλουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα 3 μήνες, με έναρξη το μήνα Οκτώβριο και τους επόμενους 2 μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για τους υπόλοιπους δικαιούχους που δεν έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη επιδότηση, θα συνεχίσουν να καταβάλουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα 3 μήνες μετά το πέρας του 9μηνου.
Για τους 3 αυτούς μήνες, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης.
Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης.
Στα δάνεια που είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης