Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οργιάζουν οι φήμες αλλά η Εθνική διαψεύδει - Αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. για την Εθνική με βιβλίο προσφορών Ιανουάριο 2022

Οργιάζουν οι φήμες αλλά η Εθνική διαψεύδει - Αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. για την Εθνική με βιβλίο προσφορών Ιανουάριο 2022
Η εκκίνηση της προετοιμασίας, η ποιότητα κεφαλαίων και οι στόχοι της Εθνικής τράπεζας
Σχετικά Άρθρα

Ξανά κυκλοφορούν φήμες ότι η Εθνική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου αλλά η διοίκηση εμφατικά αναφέρει ότι η τράπεζα είναι υπερ- επαρκής κεφαλαιακά και δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο ορισμένοι κύκλοι επιμένουν.
Για τους κύκλους αυτούς ο κύβος ερρίφθη και η Εθνική ξεκινά τις διαδικασίες προετοιμασίας προκειμένου να πραγματοποιήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 1 δις ευρώ εντός
του ερχόμενου τριμήνου με πιθανότερο χρονικό σημείο τον Ιανουάριο του 2022.
Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει κατά το πρότυπο των τελευταίων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου δηλαδή μέσω βιβλίου προσφορών από το οποίο επιλεγούν ουσιαστικά οι διεθνείς επενδυτές ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί δικαίωμα διατήρησης της συμμετοχής τους στην Τράπεζα στους εγχώριους επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διενέργεια αύξησης κεφαλαίου φημολογήθηκε έντονα το προηγούμενο εξάμηνο αλλά είχε διαψευστεί από την Εθνική αλλά φαίνεται ότι ήλθε η ώρα για να προχωρήσει καθώς ενώ η Εθνική θεωρείται καλά κεφαλαιοποιημένη εκτιμάται ότι η κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 1 δις ευρώ θα της προσδώσει ώθηση ώστε να πρωταγωνιστεί στο τραπεζικό σύστημα.

Θέμα… ποιότητας

Και αυτό διότι θα βελτιώσει την ποιότητα των κεφαλαίων της ειδικά σε ότι αφορά στη σχέση του DTC προς τα ίδια κεφάλαια.
Η Εθνική έχει 5,49 δισεκ. κεφάλαια και 4,31 δισεκ. αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 
Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση αλλά θεωρείται ότι η αξία της συμμετοχής παρά τη μείωση του ποσοστού θα ενισχυθεί σε βάθος χρόνου.
Επισημαίνεται ότι το ΤΧΣ σήμερα κατέχει το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας και μετά την αύξηση κεφαλαίου υπολογίζεται ότι το ποσοστό του θα υποχωρήσει σε επίπεδα μεταξύ 25% με 30%.
Πάντως ο επικεφαλής της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς έχει κατ επανάληψη του τελευταίους μήνες αναφέρει ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι σε 1-2 χρόνια θα μπορεί να διανείμει μέρισμα.
Από την άλλη πλευρά βεβαίως το ότι δεν χρειάζεται η Εθνική αύξηση δεν σημαίνει αναγκαία ότι δεν της είναι χρήσιμη για τη μελλοντική της πορεία με βελτιωμένη ποιότητα ιδίων κεφαλαίων.

Αυτή η άποψη κυριαρχεί και στην κυβέρνηση και στην ΤτΕ όπου και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για άντληση κεφαλαίων δεδομένης της πλημμυρίδας ρευστότητας στις αγορές.
Επιπλέον η αύξηση κεφαλαίου θεωρείται ως καταλυτικός παράγοντας ώστε να πάψει η ΕΤΕ να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δημοσίου και να τεθεί σε τροχιά πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Οι φήμες για την αύξηση κεφαλαίου δεν είναι νέες για την Εθνική τράπεζα.
Δείτε εδώ παλαιότερο ρεπορτάζ του bankingnews
https://www.bankingnews.gr/trapezika-nea/articles/591654/i-ethniki-trapeza-oyte-sxedio-exei-na-eksagorasei-meros-tis-trapezas-kyprou-oyte-na-proxorisei-se-amk-1-me-1-5-dis

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης