Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

POS: Το χρυσωρυχείο της ελληνικής αγοράς και οι εκτιμήσεις της JP Morgan για τις ψηφιακές συναλλαγές

POS: Το χρυσωρυχείο της ελληνικής αγοράς και οι εκτιμήσεις της JP Morgan για τις ψηφιακές συναλλαγές
H Eλλάδα είναι μακράν η χώρα με την υψηλότερη κατανομή στις χώρες των Βαλκανίων
Σχετικά Άρθρα

Aγορά- “χρυσωρυχείο” αποδεικνύεται ο τομέας αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας στην περιοχή των βαλκανίων και της χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί την αγορά με την υψηλότερη κατανομή POS για το 2020, με 76.132 ανά εκατομμύριο κατοίκων σύμφωνα με στοιχεία που διεξήγαγε η εταιρεία τεχνολογίας Printec.
H Eλλάδα είναι μακράν η χώρα με την υψηλότερη κατανομή στις χώρες των Βαλκανίων καθώς η δεύτερη χώρα είναι η Κροατία με 26.225 ανά εκατομμύριο κατοίκων, ακουλουθεί η Κύπρος με 25.824 και η Τσεχία με 22996. Χαμηλότερες στην κλίμακα κατανομής βρίσκονται η Αλβανία με 4.228 POSs ανά εκατομμύριο κατοίκων και το Κόσοβο με 7.561 POS ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Η χώρα με την υψηλότερη κατανομή τερματικών POS εξηγεί γιατί οι μεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου πληρωμών ( Nexi,Evo Payments, Worldline κα ) εξαγοράζουν τους τομείς αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών από τις ελληνικές τράπεζες ενω παράλληλα εξαγόρασαν (Worllink) και εταιρίες. Όπως την Carlink από την Quest, έναντι 93 εκατ. ευρώ για το 85% ένα τίμημα που αντιπροσωπεύει 11 φορές την αξία των κερδών του 2020. Ας σημειωθεί ότι, η Cardlink στην Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου με 240 χιλ. τερματικά και 10.000 καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τι εκτιμά έκθεση της JP Morgan για τις ψηφιακές συναλλαγές και τo deal με Viva Wallet

Την ίδια περίοδο, η αμερικανική JP Morgan η οποία διαπραγματεύεται την εξαγορά της ελληνικής Viva Wallet σε 23 χώρες έναντι 1,5 δις. δολαρίων, σε έκθεση της για τα σύστηματα πληρωμών, ο ελληνικής καταγωγής Takis Georgakopoulos, επικεφαλής του διεθνούς συστήματος πληρωμών της JP Morgan τόνιζε ότι “Τα συστήματα πληρωμών “τρώνε” τον κόσμο και οποιοσδήποτε δεν το αναγνωρίζει αυτό και δεν προσαρμοστεί δεν θα επιβιώσει. Στην Jp Morgan payments, ο σκοπός μας είναι να ενδυναμώσουμε τις επιχειρήσεις για να διαρκέσουν.”
Το 2026, σύμφωνα με την έκθεση της JP Morgan το 91% του παγκόσμιoυ πληθυσμoύ θα είναι κάτοχοι smartphones μ ότι αυτό σημαίνει για τις ψηφιακές συναλλαγές και πληρωμές. Επιπλέον, η έκθεση της JP Morgan παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μέχρι το 2025 η προσαρμογή των ψηφιακών υπηρεσιών δύναται να αυξήσει το ΑΕΠ στις αναδυόμενες οικονομίες κατά 6% ή 3,7 τρις. δολάρια δημιουργώντας 95 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, η JP Morgan εκτιμά ότι, σήμερα υπάρχουν 6 εταιρίες “μόνοκεροι” fintech η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.Βεβαίως, όπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη το τίμημα που διαπραγματεύεται η Jp Morgan για την Viva Wallet αφορά και τις 23 χώρες.

Οι πωλήσεις των κλάδων αποδοχής POS από τις τράπεζες -και οι επικείμενες συμφωνίες

Oι τράπεζες από την πλευρά τους, εξαιτίας της ευρωπαϊκής τάσης που υπαγορεύει την απεμπλοκή από τις εταιρείες αποχοχής καρτών λόγω υψηλών επενδύσεων που απαιτούνται για νέα τεχνολογία, προχώρησαν σε στρατηγικές συμμετοχές - μέσω αποσχίσεων - νέες εταιρείες προκειμένου να διατηρήσουν μακροχρόνια τα έσοδα τους και κάποια πρόσθετα έσοδα, μέσω αποδόσεων.
Η Tράπεζα Πειραιώς, πώλησε τον κλάδο (100%) πρός στην Euronet Worldwide έναντι 312,5 εκατ. ευρώ και σύναψε μακροπρόθεσμη αποκελιστική συνεργασία πωλήσεων και διανομής για αρχική περίοδο 10 ετών.
Η Alpha Bank, πώλησε πρός τη Nexi το 51% νέας εταιρείας με την εταιρική αξία του κλάδου αποδοχής καρτών 100% να διαμορφώνεται στα 307 εκατ. ευρώ ενω συμφωνήθηκε πρόσθετο τίμημα, ύψους 60 εκατ. ευρώ, με την μορφή πρόσθετων αποδόεσεων εώς το τέταρτο έτος λειτουργίας της νέας εταιρείας υπό την αίρεση επίτευξης ορισμένων οικονομικών στόχων.
Η Eθνική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο διαπραγματεύεται την πώληση του 50% του κλάδου αποδοχής καρτών προς την Αμερικανική Evo payments με την συνολική αξία του 100% να αποτιμάται 300 εκατ. ευρω. Ένα τίμημα που θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ αναμένει και η Eurobank η οποία αναμένεται να κλείσει εντός του Δεκεμβρίου, συμφωνία πώλησης του κλάδου αποδοχής καρτών (μερίδιο 28% στην Ελλάδα) προς την Worldline, διατηρώντας σημαντικό ποσοστό στη νέα εταιρεία, αλλά και προμήθειες μέσω μακροχρόνιας συνεργασίας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bsankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης