Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα πορευθεί το χρηματιστήριο; - Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα που μπάζει και νερά – Μην παρασύρεστε από τον MSCI

Πως θα πορευθεί το χρηματιστήριο; - Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα που μπάζει και νερά – Μην παρασύρεστε από τον MSCI
Τι πρόκειται να συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Σχετικά Άρθρα

Πως θα πορευθεί το ελληνικό χρηματιστήριο;
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στις 871 μονάδες μετά το sell off και την τεχνικής υφής αντίδραση, οι τράπεζες ανέκαμψαν οριακά και ορισμένες δεικτοβαρείς εταιρείες.
Το βασικό ερώτημα είναι, όχι τι θα συμβεί βραχυπρόθεσμα αλλά πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μεσοπρόθεσμα;
Έχοντας αναλύσει
1)Τις δομικές παθογένειες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς
2)Την αδυναμία των τραπεζών να ανακάμψουν ώστε να δώσουν το σήμα για νέα εισροή κεφαλαίων
3)Το γεγονός ότι οι 4 τράπεζες και εταιρίες, Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου, συγκέντρωσαν περίπου 2,6 δισεκ. ευρώ αλλά οι μετοχές τους δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από την στασιμότητα
4)Με την Omicron να τρομάζει – κακώς κατά την άποψη μας – την διεθνή επενδυτική κοινότητα …

Τι πρόκειται να συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι βάρκα που μπάζει νερά, δεν αντικατοπτρίζει την δυναμική – την δήθεν δυναμική – της ελληνικής οικονομίας γιατί απλά η ελληνική οικονομία δεν έχει δυναμική.
Στις τράπεζες η μείωση του NII δηλαδή των καθαρών επιτοκιακών εσόδων ήταν εμφανής, δηλαδή ο πυρήνας κερδοφορίας των τραπεζών μειώνεται.
Με P/BV στο 0,38 και P/E αποτίμηση με βάση τον πολλαπλασιαστή κερδών στο 5,5 οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι φθηνές… αλλά στην πράξη είναι δίκαια αποτιμημένες.
Πολλές εταιρίες συνεχίζουν να είναι υπερτιμημένες στο ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη και μετά το sell off.
Ελάχιστες εταιρίες δικαιολογούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους και θεωρούνται δίκαια αποτιμημένες.
Οι αναδιαρθρώσεις λόγω της Morgan Stanley Capital International που ανακοινώθηκαν στις 11 Νοεμβρίου αλλά έχουν ημερομηνία διακανονισμού τις 30 Νοεμβρίου δεν πρέπει να παρασύρουν τους επενδυτές.
Να σημειωθεί ότι εντάχθηκε στον δείκτη Standard η ΔΕΗ και εξήλθε από τον δείκτη small ο ΟΛΠ.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Το βασικό σενάριο εντός του Δεκεμβρίου θέλει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να επιχειρεί κίνηση προς την ζώνη των 800 μονάδων, πριν αντιδράσει και σταθεροποιηθεί ξανά στην ζώνη των 880 με 900 μονάδων.
Για το τέλος του 2021 ίσως οι 930 μονάδες να ήταν το υψηλό έτους και για το τέλος της χρονιάς ο Γενικός Δείκτης να γράφει μπροστά 8…
Σε γενικές γραμμές δεν περιμένουμε πολλά από το ελληνικό χρηματιστήριο εντός του 2021…
Για το 2022 επίσης δεν περιμένουμε πολλά, στο καλύτερο σενάριο θα δούμε τις 1.050 μονάδες στο θετικό σενάριο… αλλά σε ένα δυστοπικό περιβάλλον θα μπορούσαμε να δούμε και τις 650 μονάδες… όχι καλά διαβάσατε τις 650 μονάδες.
Κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαμε αναφέρει ότι εάν είχατε 100.000 ευρώ θα τα επενδύατε στις τράπεζες και η απάντηση είναι όχι ακόμη, δεν βιαζόμαστε καλύτερα να διαθέτουμε υψηλή ρευστότητα… το τρένο δεν θα φύγει αλλά και να φύγει… κάρβουνο καίει μπορείτε να το φθάσετε και με λίγο τρέξιμο…
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι τρένο παλιάς κοπής, δεν είναι υπερταχεία…. οπότε πάντα θα προλαβαίνετε να επιβιβαστείτε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης