Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιταχύνει η Alpha Bank προς ολοκλήρωση της συναλλαγής Riviera - Ποιοι είναι οι «μνηστήρες»

Επιταχύνει η Alpha Bank προς ολοκλήρωση της συναλλαγής Riviera - Ποιοι είναι οι «μνηστήρες»
Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους και αφορά την πώληση της Αlpha Bank Αλβανίας
Σχετικά Άρθρα

Επιταχύνει η Alpha Bank σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές (στρατηγικές συνεργασίες, πωλήσεις θυγατρικών, πακέτα κόκκινων δανείων) προκειμένου να υλοποιήσει τα όσα περιέλαβε στο πλάνο Tomorrow, της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ.
Μετά την υπογραφή της στρατηγικής συνεργασίας με τη Νexi για την πώληση του 51% κλάδου αποδοχής καρτών και συναλλαγών, η επόμενη συναλλαγή η οποία εκτιμάται ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους είναι η συναλλαγή Riviera, η οποία αφορά την πώληση της θυγατρικής της Alpha Bank Αλβανίας.
Η πώληση της τελευταίας αναμένεται να αποφέρει κεφαλαιακή ελάφρυνση στα στοιχεία του σταθμισμένου ενεργητικού (RWA) κατά 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε πρόσφατα σε αναλυτές η Alpha Βank.
Λόγω των χαμηλών επισφαλειών της τράπεζας στα δάνεια (κάτω από 3%) το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ξένες τράπεζες ήταν υψηλό, προκειμένου να εισέλθουν στην τραπεζική αγορά της Αλβανίας.
Με το τίμημα της πώλησης όμως θα δοθεί κι ένα μέτρο σύγκρισης για τις αποτιμήσεις των τραπεζών στις βαλκανικές χώρες, ύστερα από την υψηλή αποτίμηση που δόθηκε πρόσφατα από Βελγική Τράπεζα για την εξαγορά βουλγαρικής τράπεζας.

Προς δεσμευτικές προσφορές

Η διαδικασία της πώλησης της Alpha Bank Aλβανίας έχει περάσει στην διαδικασία του οικονομικού ελέγχου με προσφορές από πέντε τράπεζες οι οποίες πέρασαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης, προκειμένου να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
Ειδικότερα, οι πέντε τράπεζες που διεκδικούν την Alpha Βank Αlbania είναι οι τράπεζες ΟΤP, Fibank, ABIbank, Tirana Bank, Union Bank.
Όπως προαναφέρθηκε, το δέλεαρ για τις ξένες τράπεζες είναι η καλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2020 διαμορφώθηκε στο 4,9% και σήμερα κινείται κοντά στο 3%.
Με παρουσία 23 χρόνια στη γειτονική χώρα, η Alpha bank Αλβανίας διαθέτει ενεργητικό 640 εκατ. ευρώ, 34 καταστήματα σε όλη την Αλβανία και προσωπικό 416 ατόμων.
Το 2020 εμφάνισε καθαρά κέρδη 0,5 εκατ. ευρώ.
Οι καταθέσεις της ανήλθαν σε 481,6 εκατ. ευρώ, ενώ διέθετε στεγαστικά δάνεια 75 εκατ. ευρώ, 37,2 εκατ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια.
Διέθετε δε 1,2 δισ. ευρώ σε κάρτες.
Oι επόμενες συναλλαγές που αναμένονται από την Alpha Βank μέχρι το τέλος του 2021 –πέραν της πώλησης πακέτων δανείων– είναι μια συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ (συναλλαγή Aurora), αλλά και η στρατηγική συνεργασία για την πώληση ακινήτων (συναλλαγή Skyline ) χρησιμοποιώντας ως όχημα την εισηγμένη Alpha Αστικών Ακινήτων.
Για αυτό τον διαγωνισμό, η Alpha bank έχει λάβει ήδη μη δεσμευτικές προσφορές από ομάδα διεθνών και ελληνικών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης