Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο νόμος για το ΤΧΣ – Οι 5 βασικές ρήτρες που θα περιλαμβάνει

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο νόμος για το ΤΧΣ – Οι 5 βασικές ρήτρες που θα περιλαμβάνει
Θα συγκροτηθεί μια επιτροπή, η Επενδυτική Επιτροπή η οποία θα είναι αρμόδια για τα placement και τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ στις τράπεζες
Σχετικά Άρθρα

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2022 θα είναι έτοιμος ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με βάση αρμόδια πηγή, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που έχει μεταδώσει το bankingnews.

Οι 5 βασικές πτυχές του νέου νόμου είναι

1)Χρόνος – διάρκεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ορίζεται ότι θα είναι 5ετούς διάρκειας όπερ σημαίνει 2022 +5 χρόνια = λήξη τέλος του 2027.
Ωστόσο στον νέο νόμο θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί τέλη του 2025 αλλά με την τελική κατάληξη του Ταμείου το 2027.
Όπως έδειξε ωστόσο η πρόσφατη εμπειρία, η διάρκεια – λήξη της λειτουργίας του Ταμείου είναι έννοια σχετική καθώς μπορεί να τροποποιηθεί.

2)Θα υπάρχει συγχώνευση του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής και θα αντικατασταθούν από ένα νέο διοικητικό συμβούλιο με μη εκτελεστικό Πρόεδρο και δύο εκτελεστικά μέλη εκ των οποίων ο ένας προφανώς θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος.
Φαίνεται ότι το τρίτο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής θα καταργηθεί αν και αυτό το ζήτημα παραμένει ανοικτό.

3)Θα συγκροτηθεί μια επιτροπή, η Επενδυτική Επιτροπή η οποία θα είναι αρμόδια για τα placement και τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ στις τράπεζες.
Η επιτροπή αυτή που θα είναι 3μελής θα πρέπει να έχει μεγάλη ευελιξία κινήσεων ώστε να μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή που έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας να διαθέτει μετοχές σε επενδυτές.
Η στρατηγική εξετάζεται και περνούν οι μήνες ατελέσφορα δεν υφίσταται άπαξ και κάνει μεγάλη ζημία στις μετοχές των τραπεζών.
Το 2021 ένας από τους λόγους που η μετοχή της Εθνικής είχε αδρανοποιηθεί ήταν τα σχέδια για placement του 20% των μετοχών που στο τέλος δεν υλοποιήθηκε.

4)Το veto – αρνησικυρία καταργείται για όλα τα ζητήματα πλην ενός, της δυνατότητας που θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγκρίνει ή όχι αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποφεύγονται θέματα σκόπιμου dilution – αραίωσης.
Ουσιαστικά το ΤΧΣ θα έχει veto μόνο για τις αυξήσεις κεφαλαίου και για κανένα άλλο ζήτημα.

5)Μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή του νόμου που έχει αποκαλύψει εδώ και πολλούς μήνες το bankingnews είναι οι περιορισμοί στην δομή των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
Η επιλογή να αποτελούνται τα μη εκτελεστικά μέλη από τραπεζίτες και ξένα μέλη αποδείχθηκε μη αποτελεσματικό και λειτουργικό.
Ο νέος νόμος θα δίνει την δυνατότητα τα μη εκτελεστικά μέλη να είναι έλληνες και να μην είναι και τραπεζίτες.
Θα υπάρχουν ορισμένες εύλογες ρήτρες π.χ. ένας επιχειρηματίας που έχει δανειστεί από μια τράπεζα δεν μπορεί να είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Προφανώς τα εκτελεστικά μέλη πρέπει να πληρούν τα αυστηρά πλαίσια του fit and proper της καταλληλότητας καθώς θα ασκούν την διοίκηση.

Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ορισμένες προτάσεις που είναι ξεκάθαρα προς την σωστή κατεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 2,34% της Eurobank.
Η τρέχουσα αποτίμηση αυτών των μετοχών προσεγγίζει τα 2 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης