Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελληνικές Τράπεζες: Θα ξεκινήσει συζήτηση με τις εποπτικές αρχές αλλά δεν αναβάλλονται οι ομολογιακές εκδόσεις

Ελληνικές Τράπεζες: Θα ξεκινήσει συζήτηση με τις εποπτικές αρχές αλλά δεν αναβάλλονται οι ομολογιακές εκδόσεις
Προς το παρόν οι παλιότερες ομολογιακές εκδόσεις δέχονται πιέσεις, αν και την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια σταθεροποίηση, όπως συμβαίνει και στα κρατικά ομόλογα

Κανένα αίτημα αναβολής δεν έχει υποβληθεί στις εποπτικές αρχές (SRB) από τις ελληνικές τράπεζες σε ότι αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Αυτό τονίζει στο bankingnews τραπεζική πηγή της αγοράς ομολόγων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εξελισσόμενη γεωπολιτική κρίση - όπως συνέβη και με τα κρατικά ομόλογα- προκάλεσε σχεδόν διπλασιασμό του κόστους δανεισμού για τις τραπεζικές εκδόσεις και βεβαίως προκαλεί προβληματισμούς στα τραπεζικά επιτελεία καθώς οι ελληνικές τράπεζες για το 2022 είχαν προγραμματισμένες εκδόσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, σχεδόν 1 δισ. ευρώ για καθεμιά τράπεζα.
Πρόκειται για ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior notes), Τier II (μειωμένης εξασφάλισης) ή ΑΤ1 (Αdditional Tier 1) τα οποία αφορούν την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις.
Αυτά τα κεφάλαια δεν αφορούν τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια που πρέπει να διαθέτει κάθε τράπεζα, αλλά τα πρόσθετα κεφάλαια στο μακρινό σενάριο μιας αναδιάρθρωσης.

Όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος της αγοράς ομολόγων, εάν η διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία συνεχιστεί για ακόμα ένα τρίμηνο, τότε είναι πρακτικά αδύνατο να βγουν στις αγορές οι ελληνικές τράπεζες ιδιαίτερα όταν η καθεμιά τράπεζα είχε προγραμματίσει δυο εκδόσεις.
Είναι προφανές επίσης ότι σ’ ένα άνοιγμα των ομολογιακών αγορών, εφόσον ο πόλεμος σταματήσει, τότε αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα προκαλούσαν “συνωστισμό” και ενδεχομένως θα ήταν ακριβές από πλευράς κόστους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση περί της αναβολής είναι πολύ πρώιμη και αυτό το οποίο θα συμβεί είναι η εκκίνηση της συζήτησης με τον επόπτη, όπου θα εκφραστούν αρχικά οι προβληματισμοί από τις ελληνικές τράπεζες, δίχως αυτό να σημαίνει ότι αποποιούνται των υποχρεώσεων τους.
Κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων της περυσινής χρονιάς οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επισήμαναν τις προθέσεις τους για την άντληση κεφαλαίων προσθέτοντας ωστόσο ότι, οι τωρινές συνθήκες δεν είναι προσώρας κατάλληλες.
Η τακτική η οποία θα ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα εξαρτηθεί φυσικά από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στις αγορές, δηλαδή “βλέποντας και κάνοντας”.
Προς το παρόν οι παλιότερες ομολογιακές εκδόσεις δέχονται πιέσεις, αν και την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια σταθεροποίηση, όπως συμβαίνει και στα κρατικά ομόλογα.
Ενδεικτικά, το πράσινο ομόλογο κατηγορίας senior που εξέδωσε η Εθνικής Τράπεζα το 2020 με επιτόκιο 2,75% είχε στις 28/3 είχε απόδοση 4,59%, το ομόλογο που εξέδωσε η Eurobank το 2021 με επιτόκιο 2,25% είχε απόδοση 4,64%, ενώ το ομόλογο που είχε εκδώσει η Alpha bank το 2021 είχε απόδοση η οποία κυμαινόταν μεταξύ 5,3 - 5.4%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης