Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εnria (SSM): Η αυξημένη μόχλευση βασική ευπάθεια των τραπεζών στην ΕΕ - Περιορίστε τους κινδύνους

Εnria (SSM): Η αυξημένη μόχλευση βασική ευπάθεια των τραπεζών στην ΕΕ - Περιορίστε τους κινδύνους

H επιστολή διευκρινίζει τις προσδοκίες της ΕΚΤ σχετικά με τις συναλλαγές με μόχλευση...

Τον κώδωνα του κίνδυνου για την υπερβολική ανάληψη ρίσκου εκ μέρους των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων κρούει ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Andrea Enria.
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς τους CEOs των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ αύξησαν, συνολικά, σημαντικά την έκθεσή τους σε συναλλαγές με μόχλευση τα τελευταία χρόνια το 2021. 
Ως αποτέλεσμα, οι τραπεζικές συναλλαγές, λέει ο Enria, έχουν προφίλ κινδύνου υψηλότερο από το μέσο όρο.
Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της ΕΚΤ σχετικά με τους υψηλούς κινδύνους που ενέχουν οι συναλλαγές με μόχλευση.
Το sell off στις αγορές κατά την έναρξη της πανδημίας, το οποίο επικεντρώθηκε στις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, επηρέασε ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις.
«Και παρότι αυτό το sell off αλλά και οι άμεσες συνέπειές του περιορίστηκαν χάρη στην αποφασιστική στήριξη του δημοσίου τομέα, αυτό το επεισόδιο ανέδειξε τα τρωτά σημεία των τραπεζών με υψηλή μόχλευση και την εξάρτησή τους από την αγορά για τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των εσόδων για την επιβίωσή τους». 
Αν και αυτό δεν αντικατοπτρίζει απαραιτήτως τις εξελίξεις σε καθένα από τα τραπεζικά ιδρύματα για τα οποία η ΕΚΤ συλλέγει στοιχεία, η συνολική αύξηση είναι σύμφωνη με την άνοδο κατά 70% των κύριων ευρωπαϊκών δεικτών μόχλευσης δανείων.
Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, οι τράπεζες αύξησαν, συνολικά, τα ανοίγματα μόχλευσης δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους από περίπου 40% του κεφαλαίου CET1 σε σχεδόν 60%.
Σε αυτό το πλαίσιο, εύλογα, η υπερβολική ανάληψη κινδύνου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ΕΚΤ – ειδικά όταν συνδυάζεται με ανεπαρκή διαχείριση κινδύνων.

Διαβάστε εδώ την επιστολή Enria

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης