Εκλογές δίχως…. εκλογές διεξήγαγε σε ένα κλειστό κύκλο η (πρώην) Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική συνέλευση της πραγματοποιήθηκε, όχι στις αρχές Απριλίου όπως γινόταν κάθε δυο χρόνια, αλλά λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, όταν οι περισσότεροι Έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται…. στην Ελλάδα με τις οικογένειες τους.
Το αποτέλεσμα, ήταν ότι η Ένωση - η οποία εξελίχθηκε πλέον σε μη κερδοσκοπική εταιρεία – με την απουσία των περισσότερων τραπεζιτών, όρισε πρόεδρο και μέλη οι οποίοι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, είναι της επιρροής του κ. Χρ. Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς). Μάλιστα, στις εκλογές, παρέστησαν λιγότερα από δέκα άτομα ( ! ) καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων τραπεζιτών είχε απομακρυνθεί οικειοθελώς από την Ένωση τα τελευταία χρόνια, όταν αντιλήφθηκε τις διαρκείς μεθοδεύσεις αναξιοκρατίας και την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.
Πώς διαλύθηκε η Ένωση – πρόταση κατάργησης εκλογών!
Στις 27 Απριλίου, λοιπόν, η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας (ΗΒΑ-UK) είχε την Γενική Συνέλευση στην οποία δημιουργήθηκε νέα εταιρεία και εκεί προτάθηκε η κατάργηση των εκλογών.
Σύμφωνα με πηγές από το Λονδίνο, η πρόταση κατάργησης των εκλογών (sic ) έγινε από τον πρώην πρόεδρο ( αλλά όχι τραπεζίτη) κ. Λούη Λοϊζου.
Ο τελευταίος δημιούργησε το Hellenic Tech Network, εντός της Ένωσης, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δίκτυο που φέρεται να σχετίζεται με προσωπική εταιρεία, επαφές με την κυβέρνηση και παροχή συμβουλευτικών λύσεων.
Μετά λοιπόν την περίοδο της πλήρους διάλυσης της Ένωσης, η τελευταία, με την συνέλευση μετατράπηκε σε μη κερδοσκοπική εταιρεία και ο έλεγχος πέρασε σε μια «ομάδα» η οποία τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του ceo της Πειραιώς.
Άλλωστε, ο τελευταίος σύμφωνα με τον θεσμό της Ένωσης, ανήκει στον κύκλο των προέδρων που συμβουλεύουν την Ένωση.
Μάλιστα, όπως λέγεται, ο κ. Μεγάλου, φέρεται να άσκησε πιέσεις σε Έλληνες τραπεζίτες του Λονδίνου προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα.
Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος πάντως φαίνεται πως θα λειτουργεί ως Returning Officer της νέας εταιρείας.
Ο θεσμός της Ένωσης Τραπεζιτών - από την οποία έχουν περάσει μεγάλα ονόματα του τραπεζικού χώρου στο παρελθόν βρίσκεται πλέον σε πλήρη ανυποληψία.
Είναι χαρακτηριστική η σύνθεση της νέας εκτελεστικής επιτροπής – η οποία περιλαμβάνει φίλους και γνωστούς- άγνωστους, όπως ένα αντιπρόεδρο ο οποίος ενώ δεν είναι καν τραπεζίτης αλλά εξωτερικός σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς.
Ποιους σκοπούς, λοιπόν, εξυπηρετεί πλέον η Ένωση Τραπεζιτών Λονδίνου όταν δεν εκπροσωπεί όλες τις τράπεζες και στελέχη;
Κανένα ουσιαστικό στόχο λέει η αγορά, όπως για παράδειγμα τον κρίσιμο ρόλο που θα έπρεπε να έχει αυτήν την περίοδο, δηλαδή σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται μια βαθμίδα από το Ιnvestment Grade.
Γνωρίζει λ.χ η Ένωση ότι ένα πλήθος ξένων επενδυτών χρειάζεται «εκπαίδευση» προκειμένου να προχωρήσει σε τοποθετήσεις στην Ελλάδα; Εαν ρωτήσετε ένα επενδυτικό τραπεζίτη στην Αθήνα, η απάντηση θα είναι όχι.
Αντί λοιπόν η Ένωση Τραπεζιτών να αποτελέσει την «γέφυρα» ενημέρωσης μεταξύ των ξένων επενδυτών και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και να ακολουθεί δημοκρατικές διαδικασίες, η σημερινή (ψευτο-)ένωση αποτελεί ένα άθροισμα ιδιοτελών συμφερόντων που καταλήγουν σε 1-2 πρόσωπα αντί για το σύνολο των εργαζομένων του τραπεζικού κλάδου.
Όταν ένας Σύλλογος δεν βασίζεται σε δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες, τότε δεν μπορεί να λέγεται Ένωση ειδικά όταν δεν υπάρχει καμία τραπεζική εποπτεία.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών