Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα δούμε ελληνικό ομόλογο στο 5%; - Η αύξηση επιτοκίων διαλύει τα χρηματιστήρια - Πότε θα ξεκινήσει η μείωση επιτοκίων;

Θα δούμε ελληνικό ομόλογο στο 5%; - Η αύξηση επιτοκίων διαλύει τα χρηματιστήρια - Πότε θα ξεκινήσει η μείωση επιτοκίων;
Θα δούμε επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα στο 5%;

Οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται, όταν οι κεντρικές τράπεζες πανικοβάλλονται.
Αυτό το έχουμε δει ως πρακτική ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια… κάθε φορά που πανικοβάλλονται οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν μέτρα με στόχο να αποτρέψουν τα χειρότερα σε μετοχές και ομόλογα.
Οι εκτιμήσεις για την πορεία του δείκτη βαρόμετρου της Wall Street S&P 500 είναι λίγο πολύ γνωστές.
Morgan Stanley, Bank of America ακόμη και η Goldman Sachs βλέπουν πτώση έως τις 3.000 μονάδες, από 3.940 μονάδες της τρέχουσας περιόδου στο δυσμενές σενάριο και στις 3.600 μονάδες στο βασικό σενάριο.
Έχει επισημανθεί πολύ έγκαιρα ότι για να πέσει ο πληθωρισμός που είναι το δομικό πρόβλημα των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να πέσουν τα χρηματιστήρια και αυτό συμβαίνει επειδή οι κεντρικές τράπεζες για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια και να εγκαταλείψουν τον αέρα κοπανιστό δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση που τροφοδότησε επί χρόνια τις χρηματιστηριακές αγορές.

Υπάρχει σημείο καμπής;

Έχουν πολλές φορές αναφερθεί εκτιμήσεις για το που θα μπορούσαν να φθάσουν τα επιτόκια.
Στις ΗΠΑ, τα επιτόκια παρέμβασης της FED θα μπορούσαν να φθάσουν στο 2,5% και της ΕΚΤ στο 1% και από το σημείο εκείνο και μετά και εφόσον ο πληθωρισμός αρχίσει να μειώνεται… να εξετάσουν μήπως επαναφέρουν την ποσοτική χαλάρωση… δηλαδή ξανά μειώσεις επιτοκίων.
Οι κεντρικές τράπεζες για την ώρα δεν φαίνεται να έχουν πανικοβληθεί αλλά όσο θα υποχωρούν τα χρηματιστήρια τόσο θα αυξάνεται και ο συντελεστής πανικού…
Τι… πιστεύατε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες ενδιαφέρονται για τις οικονομίες και τις κοινωνίες και όχι για τα χρηματιστήρια;
Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να συντηρούν την φούσκα των χρηματιστηρίων αν και η συγκυρία ήρθε να αποδείξει ότι κάποια στιγμή υπάρχει και το όριο που η φούσκα θα σκάσει…
Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου οι κεντρικές τράπεζες έχουν πανικοβληθεί τόσο πολύ ώστε να αλλάξουν νομισματική πολιτική.

Θα δούμε επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα στο 5%;

Στην εποχή του δηλητηρίου που είχε κατακλύσει όλες τις αγορές από την τοξίνη της ποσοτικής χαλάρωσης είχαμε δει… σχεδόν 20 τρισεκ. ομόλογα να έχουν αρνητικά επιτόκια.
Η επιτομή του παραλογισμού.
Ωστόσο με τις αυξήσεις των επιτοκίων, από 156 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια έχουν μείνει μόνο 46 και από 20 τρισεκ. ομόλογα με αρνητικά επιτόκια έχουν απομείνει 2,2 τρισεκ. ομόλογα με αρνητικά επιτόκια.
Το ερώτημα εδώ είναι, η Ελλάδα με την ασθενική οικονομία, το υψηλό χρέος και το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. θα μπορούσε να δει… ξανά αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα στο 5%.
Η πιθανότητα που δίνουμε είναι μεγάλη.
Ήδη ορισμένα ομόλογα βρίσκονται στις παρυφές του 4% κάτι που είχε προβλέψει το bankingnews ήδη από το Καλοκαίρι του 2021 όταν το 10ετές ομόλογο ήταν 0,80% ή 0,60%.
Το 4% π.χ. στο 10ετές ομόλογο αντικατοπτρίζει δίκαιη απόδοση αν και δεν αποκλείουμε κάποια στιγμή να φθάσει στο 5% που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δανείζεται με επιτόκια 5% από 0,79% των δανείων του ESM…
Τι θα έχει τεθεί εκτός αγορών η Ελλάδα παρ΄ ότι η ΕΚΤ κατέχει 35 δισεκ. ελληνικού χρέους;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης