Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 4 προκλήσεις των ESG για τις ελληνικές τράπεζες - Τι βλέπουν Στουρνάρας, Ψάλτης, Χαντζηνικολάου, Χαρδούβελης

Οι 4 προκλήσεις των ESG για τις ελληνικές τράπεζες - Τι βλέπουν Στουρνάρας, Ψάλτης, Χαντζηνικολάου, Χαρδούβελης
Σημαντική πρόκληση στη μετάβαση στο ‘net zero’ είναι οι μεγάλες προσαρμογές στα επιχειρηματικά μοντέλα
Σχετικά Άρθρα
Στη στρατηγική των ελληνικών τραπεζών στο θέμα της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG, αλλά και στην ευθύνη που καλούνται να αναλάβουν για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες τραπεζίτες, στο “ESG Business Transformation Strategy and Funding” του συνεδρίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που πραγματοποιήθηκε σήμερα 29/6.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, σημαντική πρόκληση στη μετάβαση στο ‘net zero’ είναι οι μεγάλες προσαρμογές στα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ η στρατηγική ESG των τραπεζών εξαρτάται από τέσσερεις παράγοντες: τις εποπτικές απαιτήσεις, την αξία που δίνει η αγορά σε εταιρείες που ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον, το εθνικό συμφέρον, και την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Στουρνάρας: Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της ΤτΕ

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και βιώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο με ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν τη ζωή στον πλανήτη.
Οι κυβερνήσεις, μέσω φόρων και επιδοτήσεων, καθώς και με επενδυτικά κίνητρα, έχουν τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και φυσικά οι κεντρικές τράπεζες, διαδραματίζουν συμπληρωματικό, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο διεθνές συνεδρίου με τίτλο «The Future of Sustainable Finance», που διοργάνωσε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σημείωσε πως «οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στα επιχειρηματικά τους μοντέλα και τις δραστηριότητές τους, ιδιαίτερα στα συστήματα διαχείρισης κινδύνων και έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην ικανοποίηση των εποπτικών προσδοκιών στο σχετικό θέμα. Αναμένεται δε να προχωρήσουν, όταν αυτό καταστεί απαιτητό από τις εποπτικές αρχές, στην εκτίμηση των επιπτώσεων των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, καθώς και στη δημοσιοποίηση των σχετικών κινδύνων».

Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): Βασικός αναπτυξιακός μοχλός είναι το Ταμείο Ανάκαμψης

Kαθοριστικό ρόλο για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος καλείται να αλλάξει τη λειτουργία του και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, από το βήμα του συνεδρίου The Future of Sustainable Finance που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Καθώς θα απαιτηθούν ετησίως τουλάχιστον 7 τρισ. δολάρια έως το 2030 για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού - το ένα τρίτο του ΑΕΠ των ΗΠΑ - είναι αυταπόδεικτο ότι το τραπεζικό σύστημα που παρέχει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας χρηματοδότησης της οικονομίας, έχει κρίσιμο ρόλο, χρηματοδοτώντας, ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας την βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.
«Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία μετά από δεκαετή κρίση έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ, η επίτευξη αναπτυξιακών ρυθμών και η αποκατάσταση του χαμένου εδάφους, με τρόπο όμως βιώσιμο που θα σέβεται το περιβάλλον και θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι κρίσιμη και η συμβολή του τραπεζικού συστήματος σημαντικότερη», όπως σημείωσε και πρόσθεσε ότι βασικός αναπτυξιακός μοχλός είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που δίνει έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, την πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Οι τράπεζες έχουν καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου, από την ανάδειξη των ευκαιριών που προσφέρει για τις επιχειρήσεις έως τη διαδικασία χορήγησης των πόρων και την παρακολούθηση των επενδύσεων», επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε αυτό το πλαίσιο, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και τις στρατηγικές και επιχειρηματικές του επιλογές, προκειμένου να στηρίξει τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία και η επιχειρηματικότητα για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε κανόνες που θεσμοθέτησαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και δημιουργούν στις τράπεζες την ανάγκη για νέα μεθοδολογία αναφορικά με την αποτίμηση και διαχείριση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, για ενσωμάτωση των κινδύνων στις αποφάσεις για χρηματοδοτήσεις, μεμονωμένες αλλά σε τομείς της οικονομίας με αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με στροφή προς «πράσινους» τομείς, και την επίπτωση των ρίσκων αυτών σε υφιστάμενα δάνεια.

Χαρδούβελης (Εθνική): Σταθερό αποτύπωμα στις ΑΠΕ

Η Ελλάδα έχει βάλει στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 55% ως το 2030, 80% ως το 2040 και να έχει μηδενικές εκπομπές ως το 2050, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «THE FUTURE OF SUSTAINABLE FINANCE».
Η ΕΚΤ θα ενσωματώσει τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους στην ποιοτική καθοδήγηση της SREP (Διαδικασία Εποπτικής Αναθεώρησης και Αξιολόγησης). Φαίνεται ότι οι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα επηρεάσουν τελικά το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία τα κλιματικά stress test του 2022 δεν θα είναι άσκηση επιτυχίας ή αποτυχίας, ούτε θα επιφέρουν άμεσες συνέπειες για τα απαιτούμενα ελάχιστα επίπεδα ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.
Οι αυξημένες κανονιστικές απαιτήσεις οδηγούν τις τράπεζες να αναβαθμίσουν το εσωτερικό τους πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, να ενισχύσουν περαιτέρω τις ικανότητες ανάλυσης και παροχής στοιχείων τους, και να ξεκινήσουν την πλήρη αναθεώρηση του πλαισίου διακυβέρνησης, των διαδικασιών, των δεδομένων και των συστημάτων τους. Δεν είναι εύκολο.Στο μέλλον, είναι πιθανό να δούμε επιπτώσεις στην τιμολόγηση των δανείων – ειδικά καθώς οι κεφαλαιακές απαιτήσεις ενδέχεται να αυξηθούν για περιπτώσεις υψηλών επιπτώσεων στο κλίμα, ενώ οι τράπεζες θα αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες πράσινης μετάβασης των δανειοληπτών.
Οφείλουμε ωστόσο να τονίσουμε ότι υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής βελτίωσης της ποιότητας των δεδομένων για τη βιωσιμότητα. Εδώ, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει. Το πιο σημαντικό: Υπάρχει έλλειψη δεδομένων για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των κινδύνων τόσο για τις ρυθμιστικές αρχές όσο και για τις τράπεζες.

Ψάλτης (Alpha Bank): Τράπεζες, Επιχειρήσεις, Πολιτεία να σταθμίσουν την ταχύτητα μετάβασης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στη στρατηγική της Alpha Bank και ευρύτερα στον ρόλο των ελληνικών τραπεζών στο θέμα της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG, αλλά και στην ευθύνη που καλούνται να αναλάβουν για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, από το πάνελ “ESG Business Transformation Strategy and Funding” του συνεδρίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που πραγματοποιείται σήμερα 29/6.
Σημαντική πρόκληση η μετάβαση στο ‘net zero’ – απαιτούνται μεγάλες προσαρμογές στα επιχειρηματικά μοντέλα
Αναφορικά με τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών (net zero), ο κ. Ψάλτης έκανε λόγο για την αλληλεπίδραση τεσσάρων παραγόντων που διαμορφώνουν τη στρατηγική ESG των Τραπεζών: τις εποπτικές απαιτήσεις, την αξία που δίνει η αγορά σε εταιρείες που ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον, το εθνικό συμφέρον, και την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι εποπτικές απαιτήσεις των τραπεζών μπορούν να οδηγήσουν από μόνες τους σε νέα στρατηγική χρηματοδοτήσεων, καθώς, «εμπλουτίζουν τη σκέψη των διοικήσεων και των εργαζομένων με εργαλεία κατανόησης και ποσοτικοποίησης των προκλήσεων που είναι μπροστά μας, και τη χρηματοοικονομική μας ανάλυση με νέες μεταβλητές και χρονικούς ορίζοντες αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπογράμμισε πως σε πολλούς κλάδους οι πραγματικές λύσεις που θα χρειαστούν για τη μετάβαση είναι σε πρώιμο ή και εμβρυακό στάδιο. «Έχουμε μπροστά μας στόχους και πιθανώς μια λογική βάση για το σημείο εκκίνησης, αλλά σε πολλούς κλάδους δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πλάνο μετάβασης και επίτευξης των στόχων. Αυτό ισχύει ακόμα και για στρατηγικούς κλάδους όπως η ενέργεια, όπου τα σημερινά σενάρια, περιέχουν μεγάλα κενά που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, για να γίνουν υλοποιήσιμα», ανέφερε ο κ. Ψάλτης, παραλληλίζοντας την πρόσκληση αυτή με εκείνη των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες, όπου χρειάστηκε «πολύς χρόνος για να βρεθούν οι λύσεις, να εδραιωθούν και τέλος να θεσμοθετηθούν, πριν πάμε μπροστά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης