Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κώτσιος: Με την αποτυχημένη κλαδική και απογοητευτική επιχειρησιακή στην ΕΤΕ μειώνεται το εισόδημα των υπαλλήλων

Κώτσιος: Με την αποτυχημένη κλαδική και απογοητευτική επιχειρησιακή στην ΕΤΕ μειώνεται το εισόδημα των υπαλλήλων
"Θα έπρεπε η επιχειρησιακή να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους της ΕΤΕ", σύμφωνα με τον Αθ. Κώτσιο

«Με την υπογραφή της αποτυχημένης κλαδικής και της απογοητευτικής επιχειρησιακής στην ΕΤΕ μειώνεται δραματικά το εισόδημα των υπαλλήλων της», τονίζει ο Αθ. Κώτσιος, Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ και Μέλος του Νομαρχιακού παραρτήματος του ΣΥΕΤΕ του νόμου Λάρισας.
Σύμφωνα με τον κ. Κώτσιο, «μετά από την αποτυχημένη κλαδική σύμβαση, με αυξήσεις 1,75% μεσοσταθμικά και σε μια περίοδο έκρηξης του πληθωρισμού και της ακρίβειας, οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα είχαν επενδύσει στην επιχειρησιακή σύμβαση, περιμένοντας αυτή τη φορά ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματός τους.
Άλλωστε η Τράπεζα παρουσίαζε καθαρά κέρδη 833 εκατ. το 2021 και 348 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2022. Ταυτόχρονα την τριετία 2018 – 2021 είχε εξοικονομήσει μόνο από τη μείωση του προσωπικού 139 εκατ. ευρώ.
Ακόμη και η Κυβέρνηση της χώρας έφτασε στο σημείο να καλεί τους εργοδότες να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους για να αντισταθμιστεί η σοβαρή υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
Σε αυτό το κλίμα ποιο ήταν το αποτέλεσμα της επιχειρησιακής;
Περαιτέρω σημαντική μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων και καμιά στην ουσία ικανοποίηση έστω και των λίγων αιτημάτων για ευνοϊκότερες μισθολογικές ρυθμίσεις».
«Αύξηση στο επίδομα βαθμού καμία. Στο επίδομα ευθύνης καμία. Στο επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού καμία. Στο επίδομα τηλεργασίας καμία. Στο κατασκηνωτικό επίδομα καμία. Χορήγηση σχολικού βοηθήματος όχι. Αύξηση της ετήσιας εισφοράς για το ΤΥΠΕΤ καμία. Συνέχιση των καταβολών για το Αμοιβαίο κεφάλαιο ΔΗΛΟΣ όχι.
Μείωση επιτοκίου στα δάνεια των συναδέλφων όχι, αν και σύμφωνα με την πρόβλεψη της ίδιας της Τράπεζας μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - όπως αναμένεται - θα αυξήσει τα καθαρά επιτοκιακά της έσοδα κατά 70 εκατ. που σημαίνει ότι θα μπορούσε ένα κομμάτι από αυτά να επιστραφεί στους συναδέλφους.
Νέες προσλήψεις καμία. Βελτιώσεις ρυθμίσεων για τα δάνεια καμία. Για πρώτη φορά μάλιστα την τελευταία δεκαετία δεν θα υπάρχει σε επιχειρησιακή σύμβαση, ξεχωριστό παράρτημα για τα δάνεια των συναδέλφων», υπογραμμίζει ο κ. Κώτσιος.
Κατά τον ίδιο, «κατάφεραν να φτωχύνουν περισσότερο ακόμη και το πιο φτωχό διεκδικητικό πλαίσιο στην ιστορία του ΣΥΕΤΕ.
Αντί για ένα γενναίο επίδομα που θα επαναλαμβάνεται κατ΄ έτος τουλάχιστον για όλη την διάρκεια της τριετίας, το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ συμφώνησε σε ένα εφάπαξ φτωχό επίδομα 400 ευρώ για τους περισσότερους συναδέλφους και 700 και 200 ευρώ για τους λιγότερους.
Θα έπρεπε η επιχειρησιακή να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους της ΕΤΕ, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην παραγωγή των σημαντικών κερδών της Τράπεζας, με την παραγωγικότητα μάλιστα της εργασίας να σημειώνει αύξηση 27,9% δηλ. την υψηλότερη στον κλάδο.
Η επιχειρησιακή όμως αποκλείει τους μισούς από την αύξηση έστω και ενός επιδόματος.
Ακόμη και για τους εργαζόμενους του πολύπαθου δικτύου, η εξομοίωση του επιδόματος δικτύου με το επίδομα Διοίκησης στα 136 ευρώ θα πμερικές ραγματοποιηθεί την 1.12.2024 μετά από 4 δόσεις των 17 ευρώ μικτά.
Και όχι μόνο το Προεδρείο δεν κέρδισε τίποτα για τους εργαζόμενους, αλλά αντιθέτως συμφώνησε να μπει και ρήτρα για την αλλαγή του Κανονισμού με έναρξη λειτουργίας της σχετικής επιτροπής στο άμεσο μέλλον.
Καμία βέβαια αναφορά σε προστασία από αποσχίσεις και σε δέσμευση για μη κλείσιμο καταστημάτων.
Ταυτόχρονα δεν συμπεριλήφθηκαν όπως θα έπρεπε στον Κανονισμό Αποκατάστασης Τέκνων όσοι είχαν προσληφθεί από το 2008 και μετά. Θα δημιουργηθεί τελικά επιτροπή για να υπάρξει ένα άλλο, ξεχωριστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, συνεχίζοντας τον διαχωρισμό.
Είναι απορίας άξιο πώς οι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο αποτέλεσμα της επιχειρησιακής σύμβασης να το βαφτίζουν επιτυχία προκαλώντας την περαιτέρω έκπληξη και απογοήτευση των εργαζομένων».
Ακόμη, προσθέτει πως «δεν αξιοποιήθηκαν όλες οι παρατάξεις τόσο κατά την διαμόρφωση του φτωχού όπως κατέληξε διεκδικητικού πλαισίου όσο και κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Ξεκίνησε χωρίς τις 2 παρατάξεις (ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ και Πρόταση Προοπτικής) συνεχίστηκε με το Προεδρείο και έκλεισε με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση του Προέδρου και του Γραμματέα. Ψηφίστηκε τελικά μόνο από την ΔΗΣΥΕ και τη ΔΑΚΕ και την καταψήφισαν οι υπόλοιπες 4 παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ.
Με μία μόνο αργοπορημένη απεργία και με τη λογική να υπογράψουμε μια επιχειρησιακή με το όποιο περιεχόμενο (ακόμη και με ψίχουλα).
Μάλιστα Πρόεδρος και Γραμματέας παραδεχτήκαν δημόσια ότι έκαναν «ανάποδη» διαπραγμάτευση. Ξεκινούσαν από το μηδέν, άκουγαν τι πρότεινε αρχικά η Διοίκηση και «πίεζαν» για να δουν τι παραπάνω μπορούν να δώσει! Στο Δ.Σ. μας ενημέρωσαν μόνο από που ξεκινούσε η Διοίκηση και που κατέληγε. Μάλλον έχασαν τον ρόλο των εκπροσώπων των εργαζομένων στην διαπραγμάτευση. Διότι πάντα εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στις διαπραγματεύσεις ξεκινάς από το τί ζητάς για να καταλήξεις σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο το οποίο δέχεσαι. Δεν μάθαμε ποτέ το ύψος των διεκδικήσεών μας, το ίδιο προφανώς και η Διοίκηση γιατί απλά ποτέ στην ουσία δεν υπήρξε.
Με τον τρόπο αυτό, αντί τελικά να προστατεύσουν και να ενισχύσουν το εισόδημα μας, το απομείωσαν».
Καταλήγοντας ο κ. Κώτσιος αναφέρει πως «η υπογραφή και η ύπαρξη Επιχειρησιακής Σύμβασης σε κάθε Τράπεζα είναι απαραίτητη και σημαντική για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της. Αρκεί όμως αυτή να είναι αξιοπρεπής και όχι κατώτερη των πραγματικών αναγκών τους.
Μετά την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας στην απεργία της 21ης Ιουνίου, οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να γίνει με διαπαραταξιακή επιτροπή από τον ΣΥΕΤΕ ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων, με τη χρήση όλων των όπλων που διαθέτουμε ως Σύλλογος και με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ έπραξαν όμως όπως πάντα αλλιώς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης