Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Attica bank θα χρειαστεί άλλα 530 με 550 εκατ για να εξυγιανθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί – Κρίσιμη ημερομηνία 15 Ιουλίου

H Attica bank θα χρειαστεί άλλα 530 με 550 εκατ για να εξυγιανθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί – Κρίσιμη ημερομηνία 15 Ιουλίου
Γιατί είναι κρίσιμη η 15η Ιουλίου 2022 για την Attica bank;

H Attica bank θα χρειαστεί άλλα 530 με 550 εκατ για να εξυγιανθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί.
Με την αύξηση των 240 εκατ και των δύο νέων που θα ακολουθήσουν στα 530 με 550 εκατ η Attica bank θα έχει αντλήσει 790 εκατ καθώς τόσα χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί…
Σε μέλλοντα χρόνο, μετά την εξυγίανση, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και έχοντας κλείσει τις εκκρεμότητες με το παρελθόν θα μπορούσαμε να δούμε συγχώνευση της Attica bank με την Παγκήτρια τράπεζα στην οποία συμμετέχει αποφασιστικά ο Μιχάλης Σάλλας ο πρώην Πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Το παρελθόν είναι παρελθόν και στην Attica bank πολύ άσχημο παρελθόν.
Ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το ΤΜΕΔΕ έχουν την βούληση να προχωρήσουν στην εξυγίανση…
Στο παρελθόν δεν υπήρξε εξυγίανση αλλά προκλητικά συστηματική συγκάλυψη και η αγορά δεν θα συγχωρήσει μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης.
Σενάρια που θέλουν να μην εντάσσονται όλες οι τιτλοποιήσεις των NPEs στον Ηρακλή για να μην αποκαλυφθεί όλη η ζημία στην Attica bank θα είναι καταστροφική εξέλιξη.

Γιατί είναι κρίσιμη η 15η Ιουλίου 2022 για την Attica bank;

Στις 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση όπου θα ενεργοποιηθεί το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση για δεύτερη φορά έναντι 22,8 εκατ ευρώ και αφορά την χρήση 2021.
Ωστόσο η κρίσιμη ημερομηνία για την Attica bank είναι η 15 Ιουλίου 2022 οπότε και η DBRS θα αξιολογήσει τις τιτλοποιήσεις της Attica bank θα προσδιορίσει τις ζημιές έτσι ώστε να ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και να λάβουν κρατική εγγύηση…
Η Artemis, Metexelixis και Αστήρ 1 και 2 είναι οι τιτλοποιήσεις NPEs προβληματικών ανοιγμάτων της Attica bank.
Στο παρελθόν η Attica bank συγκάλυψε τις πραγματικές ζημιές και για να ενταχθεί στον Ηρακλή 2 ώστε να λάβει κρατική εγγύηση για τα κύρια ομόλογα – senior bond – που θα εκδώσει θα πρέπει να αξιολογηθούν και να καταγραφούν οι πραγματικές ζημίες…

Πόσες είναι οι πραγματικές ζημίες στην Attica bank;

Ήδη η Attica bank έχει υλοποιήσει μια ανακεφαλαιοποίηση 240 εκατ όπου ουσιαστικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέκτησε το 62% της Attica bank.
Επίσης οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν και σε δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση 365 εκατ όπερ σημαίνει ότι οι ζημίες από τις τιτλοποιήσεις θα είναι προφανώς πάνω από 365 εκατ ευρώ.
Μόνο από αυτές τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις η Attica bank θα έχει κάψει 240 εκατ + 365 εκατ συνολικά 605 εκατ ευρώ.
Η άποψη μας την οποία δεν την έχουμε παρουσιάσει τώρα αλλά πολλούς μήνες πριν είναι ότι η Attica bank θα χρειαστεί 800 με 850 εκατ κεφάλαια δηλαδή 240 εκατ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, 365 εκατ στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και άλλα 200-250 εκατ στην 3η φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης την λεγόμενη αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου.

Πότε θα ενεργοποιηθεί το DTC και θα ακολουθήσει και νέα ενεργοποίηση DTC το 2023;

Η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη.
Για την χρήση 2021 το DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι ύψους 22,8 εκατ που μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης.
Οπότε Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2022 θα ξεκινήσει η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των 365 εκατ ευρώ, μετά την ενεργοποίηση του DTC των 22,8 εκατ.
Όμως προσοχή, θα ακολουθήσει και ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του DTC το 2023 που θα αφορά την χρήση 2022, όπου εκτιμάται μεταξύ 90 με 100 εκατ. ευρώ σε ένα συντηρητικό σενάριο.
Στην Αttica bank θα ενεργοποιηθεί το DTC συνολικά δύο φορές μια το 2022 για την χρήση 2021 και μια το 2023 για την χρήση 2022.

Οι μέτοχοι πλην ΤΧΣ θα επενδύσουν 180 εκατ… στις 2 από τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις

Η ομάδα των μετόχων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 62% της Attica bank, το ΤΜΕΔΕ με 14% και το Ellington με 9% έχουν συμφωνήσει ένα πλαίσιο…
Ειδικά οι μέτοχοι πλην του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή το ΤΜΕΔΕ και το Ellington έχουν συμφωνήσει ότι σε πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των 240 εκατ και στην δεύτερη των 365 εκατ – εάν τελικά είναι 365 εκατ – θα εισφέρουν συνολικά 180 εκατ ευρώ.
Ήδη στην ανακεφαλαιοποίηση των 240 εκατ που ήδη έχει υλοποιηθεί κατέβαλαν 55 εκατ ευρώ οπότε απομένουν άλλα 125 εκατ ευρώ.
Κατά την άποψη μας είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία των 180 εκατ πρέπει να αλλάξει και να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια.
Με βάση τα υφιστάμενα ποσοστά των μετόχων το ΤΜΕΔΕ και το Ellington θα πρέπει να καταβάλλουν 110 με 120 εκατ ευρώ αλλά αυτό δεν είναι λογικό, δεν μπορεί να ξελασπώσει την προβληματική Attica bank πάλι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας….
Στην 3η φάση ανακεφαλαιοποίησης θα καταβάλουν οι μέτοχοι ΤΜΕΔΕ και Ellington άλλα 250 εκατ.

Τι ποσοστό θα κατέχουν ΤΜΕΔΕ και Ellington στην 3η κεφαλαιακή ενίσχυση;

Στόχος είναι στην τελική φάση το ΤΜΕΔΕ, το Ellington ή όποιος άλλος επενδυτής να κατέχουν το 68% της Attica bank και το ΤΧΣ το 30% με 32%

Θα αλλάξει η διοίκηση της Attica bank;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank έχει οριστεί ο Μιχάλης Ανδρεάδης ο οποίος όμως ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία για αναζήτηση νέας διοίκησης και έχει ανατεθεί στην Egon Zehnder να διερευνήσει την αγορά.

Πότε η Attica bank θα μπορεί να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο και να παράγει αξιοπρεπή έσοδα;

Το βασικό σενάριο είναι ότι η Attica bank για να παράγει εσωτερικό κεφάλαιο και να εμφανίζει αξιοπρεπή προ προβλέψεων έσοδα θα φθάσουμε στο… 2025.
Στην χρήση 2022 θα εμφανίσει μεγάλες ζημίες.
Στην χρήση 2023 θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το DTC.
Το 2024 θα έχει σταθεροποιηθεί ο ισολογισμός και το 2025 θα φθάσει να επιτύχει αύξηση εσόδων και να δημιουργήσει εσωτερικά κεφάλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->