Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσα πραγματικά κεφάλαια χρειάζονται οι μικρές τράπεζες; - Η Attica bank περί τα 850 εκατ με 1 δισ. και η Παγκρήτια 200 εκατ.

Πόσα πραγματικά κεφάλαια χρειάζονται οι μικρές τράπεζες; - Η Attica bank περί τα 850 εκατ με 1 δισ. και η Παγκρήτια 200 εκατ.
Λανθασμένες φήμες τα περί συγχώνευσης Attica bank και Παγκρήτιας... αδύνατη η συγχώνευση, είναι εκτός πραγματικότητας τα σενάρια

Πόσα πραγματικά κεφάλαια χρειάζονται οι μικρές τράπεζες;
Πρωτίστως θα πρέπει να εστιάσουμε σε δύο περιπτώσεις μικρών τραπεζών της Attica bank και της Παγκρήτιας οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Με βάση σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις η Attica bank θα χρειαστεί από 850 εκατ έως 1 δισεκ. ευρώ κεφάλαια μαζί με τα 240 εκατ που έχει ήδη αντλήσει.
Η Παγκρήτια θα χρειαστεί 200 εκατ αντί 100 εκατ με στόχο να θωρακιστεί πλήρως και να προετοιμαστεί για τα φιλόδοξα σχέδια της αν και πρέπει να τονιστεί ότι με την εξαγορά της HSBC το αρνητικό goodwill είναι 100 εκατ που αποτελεί κεφαλαιακό κέρδος για την Παγκρήτια.
Επί της ουσίας η Παγκρήτια διαθέτει 200 εκατ νέα κεφάλαια μαζί με τα 100 εκατ που αντλεί επιτυχώς το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την Attica bank;

Το bankingnews έχει αποκαλύψει έγκαιρα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και εμπλοκή με την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Όλα ξεκίνησαν από την απόλυτα λανθασμένη στρατηγική της διοίκησης Πανταλάκη η οποία αντί να αποκαλύψει το πραγματικό ύψος των ζημιών στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων απέκρυψε τα προβλήματα παραπληροφορώντας συστηματικά τους επενδυτές και τους μετόχους.
Η DBRS ο καναδικός οίκος που αξιολογεί τις τιτλοποιήσεις NPEs καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Attica bank θα πρέπει να πάρει πρόσθετες ζημίες για τις παρελθούσες τιτλοποιήσεις ώστε αυτές να ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και να λάβουν κρατική εγγύηση.
Για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να δώσει κρατική εγγύηση στα senior bond στα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης της Attica bank θα πρέπει να έχουν πλήρως αποκαλυφθεί οι ζημίες.
Επειδή οι ζημιές είναι πολύ υψηλότερες των προβλέψεων δυστυχώς εξετάζεται το εναλλακτικό σενάριο να μην ενταχθούν όλες οι τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή 2 π.χ. η τιτλοποίηση Μετεξέλιξη να ενταχθεί αργότερα ή σε άλλη συγκυρία…

Με βάση τις εκτιμήσεις του bankingnews οι τιτλοποιήσεις της Attica bank εμφανίζουν τις εξής ζημίες…

Τιτλοποίηση Artemis ζημίες 330-360 εκατ ευρώ
Τιτλοποίηση Αστέρας 1 και Αστέρας 2 ζημίες 150 εκατ ευρώ
Τιτλοποίηση Metexelixis ζημίες 160 εκατ ευρώ
Σύνολο ζημιών 670 εκατ ευρώ

Η Attica bank για να κερδίσει αξιοπιστία θα πρέπει να εντάξει όλες τις τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή 2 και να αποκαλύψει όλες τις ζημίες ώστε να εξυγιανθεί πλήρως.
Επίσης δεν θα πρέπει να φορτώσει τις ζημιές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο ήδη έχει ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank καθώς συμμετέχει με ποσοστό 62% περίπου στο μετοχικό κεφάλαιο.
Το αμερικανικό fund Ellington θα πρέπει να εισφέρει κεφάλαια και όχι να υπεκφεύγει καθώς οι ζημιές είναι ανώτερες των εκτιμήσεων.
Δεν μπορεί να περιμένουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει τις ζημίες…
Επίσης θα είναι πρωτοφανές να φορτώσουν τις ζημιές στο ΤΧΣ και εν συνεχεία να έρθουν μέσω νέας αύξησης κεφαλαίου να αποκτήσουν τον έλεγχο της Attica bank εις βάρος των συμφερόντων των ελλήνων φορολογουμένων.

Λανθασμένες φήμες τα περί συγχώνευσης Attica bank και Παγκρήτιας... αδύνατη η συγχώνευση, είναι εκτός πραγματικότητας τα σενάρια

Όχι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο η Attica bank να συγχωνευθεί με την Παγκρήτια για πολλούς λόγους με κυριότερο το τεράστιο κεφαλαιακό έλλειμμα που ξεπερνάει το 1 δισεκ. ευρώ.
Σε 3 χρόνια από σήμερα ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αλλά σήμερα το σενάριο συγχώνευσης της Attica bank με την Παγκρήτια έχει μηδενική πιθανότητα.
Δεν υφίσταται ως σενάριο λόγω πολυπαραγοντικών παραμέτρων και σοβαρών ανασταλτικών λόγων.
Καμία πλευρά δεν το εξετάζει σε αυτή την συγκυρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης