Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική τράπεζα εμφανίζει P/BV 0,48 και η δίκαιη αποτίμηση βρίσκεται στο 0,53 – Δεν θα ξεπεράσει την Eurobank

Η Εθνική τράπεζα εμφανίζει P/BV 0,48 και η δίκαιη αποτίμηση βρίσκεται στο 0,53 – Δεν θα ξεπεράσει την Eurobank
Για τους επόμενους 12 μήνες η Εθνική δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου, ούτε placement εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν… κίνδυνοι για την αποτίμηση της μετοχής πλην του γενικότερου κλίματος….

Η τρέχουσα αποτίμηση της Εθνικής τράπεζας με τον μόνο δείκτη υψηλής αξιοπιστίας που είναι η χρηματιστηριακή τιμή προς λογιστική αξία P/BV βρίσκεται στο 0,48 ενώ η δίκαιη αποτίμηση της προσδιορίζεται στο 0,53 ή συνολική χρηματιστηριακή αξία 3,10 με 3,12 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα θα ξεπεράσει τα 550 εκατ ευρώ κέρδη το 2022 εξέλιξη που αποδεικνύει σταθερότητα στην κερδοφορία της, παρ΄ ότι σημαντικό μέρος αυτών είναι έκτακτα.
Με δείκτη NPEs 6,7% δηλαδή τα προβληματικά ανοίγματα αντιπροσωπεύουν το 6,7% των συνολικών δανείων η Εθνική τράπεζα μαζί με την Eurobank εμφανίζει τον πιο εξυγιασμένο ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Για το διάστημα των επόμενων 12 μηνών δεν πρόκειται να υπάρξει σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου με 5,81 δισεκ. ευρώ κεφάλαια έχει πολύ καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Επίσης εκτιμούμε ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν πρόκειται να προχωρήσει και το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διαθέσει υπό την μορφή placement περίπου το 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.
Άρα για τους επόμενους 12 μήνες η Εθνική δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου, ούτε placement εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν… κίνδυνοι για την αποτίμηση της μετοχής πλην του γενικότερου κλίματος….

Η Εθνική δεν θα ξεπεράσει την Eurobank

Η Εθνική τράπεζα με όρους χρηματιστηριακής αξίας δεν θα ξεπεράσει την Eurobank.

Οι βασικοί λόγοι είναι


1)Η Eurobank διαθέτει βασικό μέτοχο το Fairfax με 33% που σε αυτή την φάση στηρίζει… την μετοχή.

2)Διαθέτει καλύτερη δομή κερδοφορίας, π.χ. οι πηγές εσόδων της Eurobank είναι καλύτερες από της Εθνικής π.χ. εξωτερικό και ακίνητα.

3)Η Εθνική έχει ανοδικά περιθώρια βελτίωσης των προ προβλέψεων εσόδων PPI αλλά ακόμη δεν έχει κλείσει το χάσμα με την Eurobank που σε τριμηνιαία βάση είναι 60 εκατ επιπλέον έσοδα για την Eurobank.

4)Για το 2022 η Eurobank θα επιτύχει καθαρά προ προβλέψεων έσοδα 865 εκατ και 610 εκατ καθαρά κέρδη με τα NPEs να βρίσκονται στο 5,8%.
Η Eurobank εμφανίζει υψηλό δείκτη αξιοπιστίας ως προς τους στόχους της διοίκησης αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι και η Εθνική τα πηγαίνει καλά σε αυτό τον τομέα.

5)Η Εθνική τράπεζα έχει μικρότερο free float δηλαδή διασπορά μετοχών από την Eurobank αλλά όχι όμως και χαοτική.
Η διασπορά μετοχών της Eurobank είναι 66,6% και της Εθνικής 59,7%.

Για τους λόγους αυτούς εκτιμούμε ότι η Eurobank θα διατηρήσει για καιρό την πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις αλλά η Εθνική όλο και θα πλησιάζει την Eurobank.
Το χάσμα μεταξύ της Εθνικής 2,77 δισεκ. και Eurobank 3,16 δισεκ. διαμορφώνεται στα 400 εκατ ευρώ.
Το χάσμα Eurobank με Alpha bank είναι 1,1 δισεκ. ευρώ περίπου…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης