Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τραπεζίτες και επιχειρηματίες ενώ είναι αισιόδοξοι για τις αντοχές της οικονομίας, ανησυχούν για το μέλλον – Μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα

Τραπεζίτες και επιχειρηματίες ενώ είναι αισιόδοξοι για τις αντοχές της οικονομίας, ανησυχούν για το μέλλον – Μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα
Τραπεζίτες και επιχειρηματίες, εκτιμούν ότι ενώ η ελληνική οικονομία αντέχει υποστηριζόμενη από τον τουρισμό, εντούτοις το 2023 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2022 τόσο ως προς το ΑΕΠ όσο και ως προς την κερδοφορία των τραπεζών και επιχειρήσεων

Τραπεζίτες και επιχειρηματίες ενώ δηλώνουν αισιόδοξοι για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Ελλάδος, στην οικονομία π.χ. θα διαπιστωθεί ότι αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από 4% με τα έσοδα από τον τουρισμό στα 18 με 19 δισεκ. εντούτοις εκτιμούν ότι το μέλλον είναι αβέβαιο σε πολλά μέτωπα.

Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης που μίλησε στο bankingnews, εκτιμάει ότι το 2022 θα αποδειχθεί χρονιά αντοχών για την ελληνική οικονομία καθώς ο τουρισμός πήγε καλά…
Ωστόσο αξιολογώντας τα οικονομικά στοιχεία σε Τουρκία και Ιταλία και εκεί ο τουρισμός πήγε καλά, οπότε γενικώς οι χώρες της Νότιας Ευρώπης μαζί με την Τουρκία κέρδισαν από την αύξηση του τουρισμού.
Για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, αναφέρει ότι πολλά θετικά νέα έχουν προεξοφληθεί και ενώ π.χ. οι τραπεζικές μετοχές θα έπρεπε να αποτιμώνται υψηλότερα, εντούτοις θα οριοθετηθεί η άνοδος…
Τα τραπεζικά κέρδη το 2022 αποτελούν θετική έκπληξη αλλά το 2023 είναι νομοτελειακό ότι θα σημειώσουν πτώση από -30% έως -50%.
Για τις διεθνείς αγορές, μπορεί η μείωση του πληθωρισμού να αυξάνει τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες δεν θα αυξηθούν επιθετικά, εντούτοις, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ανόδου για τα διεθνή χρηματιστήρια.
Σε πολιτικό επίπεδο, η συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα αμφισβητηθεί αλλά η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα αποτελέσει πλήγμα και θα πρέπει να αξιολογηθεί σε ποιο βαθμό θα έχει μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις.

Επιχειρηματίας γνωστός για τις θεσμικές του παρεμβάσεις, αναφέρει στο bankingnews ότι η οικονομία στην Ελλάδα αντέχει και το 2022 θα αποδειχθεί καλή χρονιά αλλά το 2023 θα καταγραφεί σοβαρή επιβράδυνση.
Για τις πολιτικές εξελίξεις, εκτιμάει ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών παραμένει αμετάβλητος αρχές Καλοκαιριού του 2023 με την κυβέρνηση να πλήττεται από την υπόθεση των υποκλοπών.
Η κυβέρνηση δεν θα πέσει από τις υποκλοπές παρ΄ ότι έχει άμεση εμπλοκή.
Ωστόσο άπαξ και διέρρηξε τις σχέσεις της κυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ, εγείρεται θέμα συγκυβέρνησης στο μέλλον.
Εάν το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία και ελλείψει αυτοδυναμίας, αυτό μεταφράζεται σε πολιτική αστάθεια…
Επίσης η ενεργειακή κρίση δεν έχει αποτιμηθεί σε όλη της την έκταση, στην Ευρώπη το πρόβλημα θα διογκωθεί, οπότε τα χειρότερα είναι εμπρός.
Θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις π.χ. στην Ιταλία θα υπάρξει ανατροπή πολιτικού σκηνικού στις 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Συμπέρασμα

Τραπεζίτες και επιχειρηματίες, εκτιμούν ότι ενώ η ελληνική οικονομία αντέχει υποστηριζόμενη από τον τουρισμό, εντούτοις το 2023 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2022 τόσο ως προς το ΑΕΠ όσο και ως προς την κερδοφορία των τραπεζών και επιχειρήσεων.
Επίσης με πολιτικούς όρους το 2023 θα είναι χρονιά πολιτικής αστάθειας ελλείψει αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της αδυναμίας συγκυβέρνησης με άλλο πολιτικό κόμμα.
Η ενεργειακή κρίση επίσης δεν έχει αποτιμηθεί στην πραγματική της διάσταση...θα υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση του προβλήματος ειδικά σε χώρες όπου η εξάρτηση από το φυσικό αέριο είναι μεγάλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης