Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε θα αλλάξουν οι διοικήσεις των μεγάλων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα; - Χρειάζονται όντως αλλαγές;

Πότε θα αλλάξουν οι διοικήσεις των μεγάλων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα; - Χρειάζονται όντως αλλαγές;
Σήμερα οι διοικήσεις είναι πιο τεχνοκρατικές, αλλά σήμερα οι τράπεζες χρειάζονται να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους και να αναπτυχθούν με ορθολογισμό όχι με μη διαχειρίσιμα ρίσκα

Οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και αναφερόμαστε όχι στους Προέδρους που δεν έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες αλλά στους διευθύνοντες συμβούλους… τελικά τα κατάφεραν.
Ο Φωκίων Καραβίας στην Eurobank, ο Παύλος Μυλωνάς στην Εθνική, ο Βασίλης Ψάλτης στην Alpha bank και ο Χρήστος Μεγάλου στην Πειραιώς… τα κατάφεραν.
Θα σκεφθείτε ένα ακόμη θέμα δημοσίων σχέσεων όχι όμως από το bankingnews, ως γνωστό εμείς τα γράφουμε όλα ως έχουν και ας δυσαρεστούμε ενίοτε ορισμένους.
Στο παρελθόν υπήρχαν στην Ελλάδα, μεγάλες προσωπικότητες με ισχυρή παρέμβαση, γνώση και ηγετικό ρόλο στον τραπεζικό κλάδο.
Ο Καρατζάς στην Εθνική, ο Κωστόπουλος και Μαντζούνης στην Alpha bank, ο Μιχάλης Σάλλας στην Πειραιώς.
Στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες είχαν ανάγκη από οραματιστές, και ο Σάλλας π.χ. ήταν ένας από αυτούς με ταλέντο και στρατηγική, όραμα και ρίσκο.
Σήμερα οι διοικήσεις είναι πιο τεχνοκρατικές, αλλά σήμερα οι τράπεζες χρειάζονται να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους και να αναπτυχθούν με ορθολογισμό όχι με μη διαχειρίσιμα ρίσκα.

Καραβίας – Eurobank

Όταν ανέλαβε ο Καραβίας στην Eurobank, υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις, ένας διευθυντής διαχείρισης διαθεσίμων θα αναλάβει να τρέξει μια τράπεζα που διοικούσε ο Νανόπουλος με τον Μπαλή και τον Καραμούζη υπό το άγρυπνο βλέμμα του Λάτση που κατείχε το 44% της Eurobank;
Και όμως τα κατάφερε η Eurobank ήταν κρατικοποιημένη τράπεζα και έτοιμη να συγχωνευθεί με την Εθνική, να απορροφηθεί από την Εθνική και σήμερα η Eurobank είναι η τράπεζα με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία μεταξύ των τραπεζών.
Είχε ομάδα, τον Ιωάννου, τον Καλαντώνη, τον Βασιλείου κ.α….
Σίγουρα ο Χρυσικός που εκπροσωπεί και το Fairfax τον βασικό μέτοχο με ποσοστό 33% είναι και τυχερός και… τυχερός…
Αλλά ο Καραβίας κατάφερε, με επιμονή και υπομονή, μεθοδικότητα και στρατηγική μια τράπεζα που κατέρρεε να την κάνει πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα.
Ο Καραβίας έχει θητεία ακόμη 3 χρόνια και εκτιμούμε ότι θα κάνει άλλα 3 χρόνια δηλαδή το 2028 εκτιμούμε ότι θα… ανοίξει η διάδοχη κατάσταση.
Που βρίσκεται η Eurobank σε κεφάλαια, NPEs, δομή κερδοφορίας… τα έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά.

Μυλωνάς – Εθνική τράπεζα

Όταν ανέλαβε ο Παύλος Μυλωνάς την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας πολλοί είπαν, ένας οικονομολόγος που η δουλειά του ήταν οι οικονομικές μελέτες μπορεί να τα καταφέρει;
Η Εθνική σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα βάση χρηματιστηριακής αξίας.
Βοήθησε ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος ο Φραγκιαδάκης όταν πούλησε την Finansbank και όταν προέβη σε κινήσεις με το Titlos το πρώην swaps της Goldman Sachs.
Όμως ο Μυλωνάς ήταν θετική έκπληξη, η Εθνική τράπεζα έχει θετική πορεία ακολουθεί από κοντά την Eurobank και επίσης αποτελεί σημείο αναφοράς.
Η Εθνική έχει στελεχιακό δυναμικό, ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος θα προέλθει από το εσωτερικό της Εθνικής τράπεζας.
Πιστεύουμε όμως ότι και στην περίπτωση του Μυλωνά θα απαιτηθούν η τρέχουσα και ακόμη μια θητεία ώστε να παρουσιάσει πλήρως το έργο του.
Όπως και στην περίπτωση Καραβία στην Eurobank, ο Μυλωνάς ήταν ο κατάλληλος για την θέση αυτή και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.

Ψάλτης – Alpha bank

Ο Βασίλης Ψάλτης ήταν οικονομικός διευθυντής στην Emporiki και ακολούθως στην Alpha bank.
Με ορθολογική σκέψη και όχι τραπεζική εμπειρία.
Όταν ανέλαβε επίσης πολλοί έλεγαν, μα υπήρχαν πιο έμπειροι, όπως ο Γιώργος Αρώνης ο αείμνηστος.
Όμως ο Ψάλτης δικαίωσε όσους τον στήριξαν και δικαίωσε όσους τον πίστεψαν αφού η Alpha bank πλέον πορεύεται στον δρόμο της εξυγίανσης και της ομαλότητας.
Η Alpha bank ακόμη δεν έχει δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες ως τράπεζα και δεν αναφερόμαστε με όρους μετοχής αλλά με όρους προοπτικής.
Ο Ψάλτης λοιπόν έχει καλές προοπτικές και σίγουρα έχει ακόμη πολύ χρόνο στην διοίκηση της Alpha bank.

Μεγάλου – Πειραιώς

Ο Χρήστος Μεγάλου ήταν ο πιο έτοιμος άπαξ και είχε διοικήσει ξανά τράπεζα π.χ. την Eurobank στο παρελθόν.
Έχει μακρά εμπειρία και τελικά αποδείχθηκε κατάλληλος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Πειραιώς.
Η Πειραιώς στην αρχική φάση… προοριζόταν να διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα ή υπήρχαν σενάρια πολύ θολά για το μέλλον της Πειραιώς.
Σήμερα έχει μονοψήφιο NPEs ratio και κεφάλαια, αν και θα ήθελε λίγο περισσότερα, ωστόσο ο Μεγάλου είναι της πιο παλιάς σχολής τραπεζίτης… ξέρει από πολιτική, διπλωματία και βεβαίως τραπεζική.
Η Πειραιώς πορεύεται με σταθερότητα, πλέον δεν αποτελεί το μαύρο πρόβατο… του τραπεζικού κλάδου.
Ο Μεγάλου είναι ηλικιακά ο μεγαλύτερος από τους τραπεζίτες, ωστόσο δεν συμφωνούμε ότι θα κάνει μόνο την τρέχουσα θητεία…
Η Πειραιώς έχει να δείξει πολλά πράγματα.

Θα σκεφθείτε μα δεν βρήκαμε τίποτα μεμπτό;
Όλα είναι ρόδινα;
Όλα είναι τέλεια;
Προφανώς και δεν είναι… αλλά αυτά τα αρνητικά τα έχουμε συγκεντρώσει σε άλλο κείμενο οπότε είπαμε – μια από τις σπάνιες μας αναφορές – να αψηφήσουμε τα αρνητικά και να εστιάσουμε μόνο στα θετικά…
Για να μην μας κατηγορούν ότι βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισοάδειο…
Στα αρνητικά μην ανησυχείτε θα τα πούμε όλα ως έχουν χωρίς καμία ωραιοποίηση....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης