Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ερωτηματικά για την υλοποίηση της αύξησης των 490 εκατ για την Attica bank – Μήπως το ΤΜΕΔΕ πρέπει να αποχωρήσει;

Ερωτηματικά για την υλοποίηση της αύξησης των 490 εκατ για την Attica bank – Μήπως το ΤΜΕΔΕ πρέπει να αποχωρήσει;
H βιωσιμότητα της επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Attica bank δεν τεκμηριώνεται... γεννώνται πολλά ερωτηματικά...

Ερωτηματικά υπάρχουν για την υλοποίηση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank.
Ενώ έχει ανακοινωθεί μια συμφωνία μετόχων του ΤΜΕΔΕ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της RINOA – Ellington Solutions ώστε να εισφέρουν 459 εκατ σε σύνολο 490 εκατ ευρώ ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά

1)Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πως θα δικαιολογήσει ότι η νέα επένδυση τα 300 εκατ που πρέπει να καταβάλει στην νέα αύξηση σε συνδυασμό με τα 148 εκατ που έχει επενδύσει ήδη από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση συνολικά 450 εκατ είναι βιώσιμη…
Η βιωσιμότητα της επένδυσης δεν αποδεικνύεται…

2)Ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ του Ταμείου των Μηχανικών που έχουν επενδύσει διαχρονικά σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ και καλούνται εκ νέου να στηρίξουν μια τράπεζα η οποία εικάζεται ότι θα επιτύχει κέρδη το 2024 ή 2025, αποτελεί ερωτηματικό.
Όχι ως προς την συμμετοχή στην αύξηση και εάν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια αλλά κυρίως εάν τελικά ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ είναι χρήσιμος σε αυτή την φάση ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank…

3) Η Attica bank ακόμη δεν έχει εξυγιανθεί βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης, και έχει πολλά θέματα ασαφή, θολά και δυσδιάκριτα.
Κατά την άποψη μας η απόφαση να μην ενταχθούν οι τιτλοποιήσεις NPEs στον Ηρακλή 2 είναι κίνηση ξεκάθαρης αδυναμίας...
Εμφανίζει 68% NPEs και δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων από τους χαμηλότερους στην αγορά.
Υπάρχει μεγάλη ασάφεια για την Attica bank, στο α΄ τρίμηνο 2022 είχε NPEs 33,2% και στο 6μηνο 2022 NPEs ratio 67,6%.
Η τράπεζα πήρε πάνω της όλες τις τιτλοποιήσεις NPEs και τα πραγματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 2,5 δισεκ.
Ακόμη και ο τρόπος νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι ασαφής.
Θα ενισχυθεί κεφαλαιακά 490 εκατ εκ των οποίων 459 εκατ θα τα επενδύσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.
Το ΤΧΣ με ποσοστό 62,93% ή 67% μετά την εφαρμογή του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, το ΤΜΕΔΕ με 14,7% και το Ellington – RINOA με ποσοστό 9,87% προ DTC.
Ενώ τα 459 εκατ θα επενδυθούν αναλογικά δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επενδύσει 307 εκατ με βάση το ποσοστό του και η Ellington – RINOA περίπου 45 εκατ… ακόμη αναζητούν τον τρόπο… που θα αποζημιωθεί η Ellington.
Η Ellington θα έχει επενδύσει 67 εκατ συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης αύξησης κεφαλαίου 240 εκατ στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε επενδύσει 148 εκατ ευρώ.
Στην περίπτωση της Attica bank έχουμε ένα μέτοχο που κατέχει το 67% αλλά στην πράξη θα βρεθεί με 32%... στο τέλος και ένα επενδυτή που κατέχει το 9,87% αλλά συμπεριφέρεται ωσάν να κατέχει το 67% - που θα συμβεί στο τέλος της ημέρας - ….
Η Attica bank με τα κεφάλαια των 490 εκατ σίγουρα επιβιώνει αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι επαρκούν για την ριζική εξυγίανση του ισολογισμού.
Η Αttica bank υιοθέτησε απίστευτες λογιστικές ακροβασίες και ακραίες παρατυπίες στο παρελθόν με τις τιτλοποιήσεις των NPEs από όπου όλοι κέρδισαν… υπολογίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι αγοραστές έχουν κερδίσει άνω των 280 με 300 εκατ… και η μόνη χαμένη είναι η Attica bank.
Το επιχειρηματικό πλάνο για την αναδιάρθρωση του ισολογισμού ακόμη είναι ασαφές.
Ότι θα υπάρχουν 490 εκατ νέα κεφάλαια δεν σημαίνει ότι η τράπεζα απέκτησε οντότητα, η Attica bank κέρδισε χρόνο…
Υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά στην Attica bank και όπως είναι σήμερα σίγουρα δεν αποτελεί αγοραστική ευκαιρία…

4)Σε αυτό το θολό σκηνικό η Ελένη Βρεττού η διευθύνουσα σύμβουλος προσπαθεί να διαγνώσει ποια είναι η βέλτιστη λύση για την Attica bank.
Αποτελεί η ίδια εγγύηση ότι δεν θα αποκλίνει η Attica bank και τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης