Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Στουρνάρας (ΤτΕ) παρεμβαίνει στον Άρειο Πάγο υπέρ των εταιριών διαχείρισης των NPEs

Ο Στουρνάρας (ΤτΕ) παρεμβαίνει στον Άρειο Πάγο υπέρ των εταιριών διαχείρισης των NPEs
Οι Δικηγόροι του λένε ότι τις αποφάσεις τις βγάζουν οι δικαστές και όχι οι τραπεζίτες.
Σχετικά Άρθρα

Σε συνήγορο υπεράσπισης των funds εξελίσσεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με ευθύτητα διατυπώνεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Νοεμβρίου, την αναγκαιότητα αποκατάστασης της ικανότητας των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων να κάνουν πλειστηριασμούς.
Στην έκθεση καταγράφεται και η προσδοκία της στο «καυτό» νομικό θέμα που έχει προκύψει το οποίο πρέπει νααντιμετωπιστεί με ορθότητα από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου(!)
Η Τράπεζα της Ελλάδος δια χειρός Γιάννη Στουρνάρα κόπτεται για τα συμφέροντα των Εταιρειών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις .
Η έκθεση του κεντρικού Τραπεζίτη ερμηνεύεται ως σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία πρέπει να απονείμει Δικαιοσύνη.
Όμως ο Γιάννης Στουρνάρας ξεχνά την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή στις 20 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα:
Διαβάζω, από χθες, αναφορές σχετικά με ένα ζήτημα που έχει προκύψει με τον Άρειο Πάγο.
Αναφορές με τίτλους όπως: «Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς», «υπαναχωρεί η Κυβέρνηση στην τροπολογία», «υπαναχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών από την αρχική του πρόθεση να επιλύσει το θέμα νομοθετικά».

Ξεκάθαρες απαντήσεις:

1)Για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί.
Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε.
2) Πράγματι προτάθηκεπρος το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα:

Η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνοντας στην πράξη το νομικό αδιέξοδο όπως και την απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει νομοθετική λύση στο πρόβλημα, επέλεξε το δρόμο της παρέμβασηςμε ένα κείμενο που εντάχθηκε στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Νοεμβρίου.
Αναφέρεται:
Εν κατακλείδι, παρατηρείται αύξηση της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου των ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ και ενίσχυση της δραστηριότητας στη δευτερογενή αγορά δανείων. Η ικανότητα των εν λόγω εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των Εταιρειών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με την νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη (Σεπτέμβριος 2022) της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη μεταβίβασή της στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Ποιοι έχασαν τον ύπνο τους μέσα σε 45 ημέρες

Η πρώτη απόφαση του Εφετείου Αθηνών την οποία προκάλεσεη δικηγόρος Αριάδνη Νούκα άνοιξε το δρόμο και για άλλες ομοειδείςαποφάσεις , οι οποίες όμως οδήγησανστον Άρειο Πάγο μετά από προσφυγή Fund που δεν έμεινεικανοποιημένο από τις αποφάσεις των Εφετείων.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 εκδικάζεται μία υπόθεση στον ΑΠ όπου servicer ενεργεί δικαστική ενέργεια με την άσκηση πρόσθετης παρέμβασης
Στις20 Οκτωβρίου ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταικούρας αρνείται στην Βουλή να νομιμοποιήσει τις μη νόμιμες ενέργειες των funds
Στις 31 Οκτωβρίου 2022 (σε μόλις 35 ημέρες από την εκδίκαση και 11 από την άρνηση του υπουργού) ο Άρειος Πάγοςμε την επίκληση αντικρουόμενων αποφάσεων, αποφασίζει να στείλει το θέμα για εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΑΠ. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη και ουδείς την γνωρίζει.
Τον Νοέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποιεί την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στην οποία προαναγγέλλει στην ουσία την απόφαση της Ολομέλειας ΑΠ.
Η Ολομέλειατων Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγωνεπιτίθεταιστον Γ.Στουρνάρα.
Για αθέμιτες παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που προκαταλαμβάνει σε επίσημη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τις, αποφάσεις των δικαστηρίων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στους διαχειριστές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων δανειοληπτών, εκφράζει σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος της χώρας.
Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, καταγγέλλοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προκαταβάλλει δικαστικές αποφάσεις, αποφάσισε να παρέμβει στην μείζονα Ολομέλεια του Α.Π. στις 26 Ιανουαρίου, που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η νομιμοποίηση των εταιρειών διαχείρισης δανείων να προβαίνουν ή όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 20.11.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το δικηγορικό σώμα, δια των θεσμικών του οργάνων, διαχρονικά και αταλάντευτα, έχει σταθεί στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και των ευάλωτων νοικοκυριών. Μία ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέριμνα για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της και να προστατεύει την πρώτη κατοικία τους, ιδίως στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.
Αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό μας προκάλεσε η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας, μηνός Νοεμβρίου 2022.
Σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται από τα αρμόδια Δικαστήρια, μετά από συζήτηση των υποθέσεων και αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του φακέλου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει. Τις αποφάσεις τις εκδίδουν δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης