Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εurobank: Πως με επενδύσεις 38,5 δισ. και Ταμείο Ανάκαμψης θα προστεθούν 55 δισ στο ΑΕΠ και 470 χιλ. νέες θέσεις εργασίας

Εurobank: Πως με επενδύσεις 38,5 δισ. και Ταμείο Ανάκαμψης θα προστεθούν 55 δισ στο ΑΕΠ και 470 χιλ. νέες θέσεις εργασίας
Παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο της Eurobank για την χρηματοδότηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας, αναγνώρισε ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο για πρώτη φορά οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημειώνουν ρεκόρ
Σχετικά Άρθρα

Με συνολικές επενδύσεις, ύψους 38,5 δισ. ευρώ και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή μια κεφαλαιακή δύναμη 90 δισ. ευρώ - σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας – θα είναι δυνατόν, όχι μόνο να καλυφθεί το κεφαλαιακό κενό της χώρας, αλλά να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, με υψηλούς ρυθμούς ενισχύοντας το ΑΕΠ κατά 55,4 δις. σε δέκα χρόνια.
Σ αυτό καταλήγει μελέτη της Eurobank (οικονομολόγος κ. Τ. Αναστασάτος ) για το αναδυόμενο μοντέλο της οικονομίας σε πέντε βασικούς τομείς της οικονομίας - 1) Υποδομές - real estate - αστικές αναπλάσεις, (2) Ενέργεια & Πράσινη Μετάβαση, (3) Τηλεπικοινωνίες - ψηφιακή αναβάθμιση, (4) Τουρισμός - ξενοδοχειακές μονάδες - δομές ευεξίας, (5) Βιομηχανία - αναβάθμιση παραγωγικού ιστού- οι οποίοι εφόσον χρηματοδοτηθούν
θα καλύψουν το κενό κεφαλαίων ύψους 94 δισ. ευρώ της δωδεκαετούς κρίσης.

Η Εurobank, αντιλαμβανόμενη ότι, λ.χ οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία δεν μπορούν να παράγουν κέρδη εφόσον δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές ή ότι, οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές ενέργειας ενισχύουν περισσότερο το ΑΕΠ από απλά φωτοβολταϊκά, ανέπτυξε συνολική στρατηγική για την
χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία στην συνέχεια θα συμπαρασύρουν και επενδύσεις και από τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο της Eurobank για την χρηματοδότηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας, αναγνώρισε ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο για πρώτη φορά οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημειώνουν ρεκόρ, και σε τομείς όπως έρευνα & τεχνολογία και επενδύσεις πολυεθνικών σε Θεσσαλονίκη – Αθήνα.
“Είναι σημαντικό ότι οι επενδύσεις που παρουσιάζουμε σήμερα έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή, με το αποτέλεσμα τους να διαχέεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνολικά σε όλη την οικονομία” είπε, προσθέτοντας ότι η Eurobank θα είναι η τράπεζα της ανάπτυξης.
Φέτος, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά απο το 2009 τις αποσβέσεις, δημιουργώντας κεφαλαιακό απόθεμα επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας κ. Τ. Αναστασάτος παρουσιάζοντας τμήματα της μελέτης για το μοντέλο της οικονομίας.

Επίσης, αλλάζει η κλαδική τους διάρθρωση με εργασίες υψηλότερης γνώσης και προστιθέμενης αξίας καθώς σημειώθηκε ρεκόρ 20 ετών στις Άμεσες ξένες επενδύσεις με 5,4 δισ ευρώ ή 3% του ΑΕΠ, ενω και το 2023 η αύξηση των επενδύσεων θα ξεπεράσει το 8%.
Για να φθάσει η Ελλάδα, στις επενδύσεις τον μέσο όρο της Ευρζώνης τον μέσο όρο της Ευρωζώνης απαιτείται μέση ετήσια πραγματική αύξηση των επενδύσεων παγίων κατά σχεδόν 8% έως το 2031. Μάλιστα, απαντώντας για το αν είναι εφικτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τόνισε πώς είναι απαιτητικοί στόχοι, αλλά εφικτοί με τις επενδύσεις και τα κονδύλια του RRF, εφόσον δεν έχουμε διεθνή κρίση.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ μεταξύ 55,4 δις ευρώ. στη δεκαετία και 95,9 δισ. ευρώ στην εικοσαετία, ενώ στα ίδια τα έργα και γύρω απ αυτά μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 470.000 εργαζόμενοι.

Πως θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις – Επιχειρηματικά δάνεια Εurobank 14,5 δισ. ευρώ – 33% στις ΜΜΕ

Από το 2019 έως σήμερα το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων της Eurobank αυξήθηκε κατά 50% σε 14,5 δις. ευρώ και έως το 2025 θα διπλασιαστεί σε 18 δις. ευρώ, τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Κ. Βασιλείου, ενω η καθαρή πιστωτική επέκταση θα ξεπεράσει τα 2,5 δις. ευρώ. Ο κ. Βασιλείου εκτίμησε ότι, οι πέντε πυλώνες της οικονομίας θα απορροφήσουν επενδύσεις άνω των 32 δις, εκ των οποίων τα 24 δις. ευρώ θα προέλθουν από τράπεζες και TAA ως εξής : Υποδομές 5,5 δισ. ευρώ (23%), Βιομηχανία 4 δισ. ευρώ (17%), Τηλπικοινωνίες 3 δις. ευρώ (12%), Ενέργεια 7 δις. ευρώ (29%), Τουρισμός 4,5 δις. ευρώ (19%)
Αναφερόμενος ενδεικτικά σε έργα που ήδη χρηματοδοτεί η τράπεζα, στην ενέργεια, η Eurobank, μεταξύ άλλων, χορήγησε μόνη της ή ως συντονίστρια τράπεζα τα 660 κατ. ευρώ σε ΔΕΔΔΗΕ, τα 580 εκατ. ευρώ στην ΔΕΠΑ υποδομών ( Italgas ), τα 400 εκατ. ευρώ σε ΔΕΠΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η χρηματοδότηση νέα μονάδα αερίου ( Γεκ- ΜΟΗ ) ύψους 330 εκατ. ευρώ, το έργο αποθήκευσης ενέργειας της ΓΕΚ, ύψους 750 κατ. ευρώ.
Το ίδιο ενεργή είναι η παρουσία της Eurobank σε Τουρισμό με χρηματοδότηση των επενδύσεων της Sani/ikos, Eλληνικό, Grivalia, ΗIG ενω στις τηλεπικοινωνίες η τράπεζα χρηματοδοτεί όλες τις επενδύσεις οπτικής ίνας ΟΤΕ- Wind- Vodaphone- ΔΕΗ. Στις υποδομές, ήδη σε εξέλιξη είναι η χρηματοδότηση της Εγνατίας Οδού, της Ολυμπίας, Βορείος Άξονας Κρήτης.
pylones.JPG
Σε επίπεδο δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο αναπληρωτής διευθύνων κ. Α. Αθανασόπουλος επισήμανε πως η Εurobank κατέχει το 33% της αγοράς με 47 χιλ. επιχειρήσεις – επι συνόλου 150 χιλ επιχειρήσεων - και υπόλοιπα δανείων 2,4 δις. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Eurobank κ. Γ. Ζαννιάς υπενθύμισε γιατί ορθώς δεν μειώνεται ο ΦΠΑ και μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές ενω επισήμανε ότι οι επενδύσεις έχουν πολλαπσλασιαστικό αποτέλεσμα σε παραγωγή, εξαγωγές και απασχόληση.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης