Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δανείζονται ακριβά μέσω ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες 7,25% - 9,2%, αλλά και οι ευρωπαϊκές έως 8,625%

Δανείζονται ακριβά μέσω ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες 7,25% - 9,2%, αλλά και οι ευρωπαϊκές έως 8,625%
Τα επιτόκια καταθέσεων στην Ευρώπη είναι όμως υψηλότερα 2,5-3%
Σχετικά Άρθρα

Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν με επιτόκια από 7,25% έως και 9%-9,2% για να καλύψουν τις ελάχιστες και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) εν όψει και ενός δύσκολου 2023 στις αγορές.
Tο ερώτημα που προκύπτει αβίαστα γιατί οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται ακριβά με επιτόκιο έως και άνω 9% - όπως δανείστηκε πρόσφατα και η χρεοκοπημένη Credit Suisse;
Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται ακριβότερα για να καλύψουν τις απαιτήσεις του επόπτη (SRB ), ωστόσο όπως θα δούμε ακόμα και ευρωπαϊκές τράπεζες – σε χώρες με επενδυτική βαθμίδα - προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων με τσουχτερά επιτόκια, και στην ίδια κατηγορία ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, δηλαδή senior preferred.
Οι συγκεκριμένες εκδόσεις, μάλιστα, προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας (investment grade), σύμφωνα με την Cohen & Steers.
Η ειδοποιός, όμως, διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και των ελληνικών είναι ότι, οι πρώτες δανείζονται από τους ομολογιούχους με σχεδόν παραπλήσια επιτόκια έως και 8,6%, αλλά στους καταθέτες προσφέρουν αποδόσεις 2,5-3%.
Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες επιμένουν προκλητικά και αυτήν την περίοδο πρόκειται να αυξήσουν τις καταθέσεις από 0,05%-0,10% σε…. 0,30% και 0,40%, επιτόκια τα οποία απέχουν ακόμα μακράν από τις αποδόσεις τις οποίες προσφέρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πώς δανείστηκαν οι ελληνικές τράπεζες: Από 7,25% έως 9,2%

Υπό τις πιέσεις του επόπτη, αλλά επειδή δεν γνωρίζουν εάν οι συνθήκες στις αγορές χειροτερεύσουν στις αρχές του 2023, οι ελληνικές τράπεζες έσπευσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να διατηρήσουν την επαφή με τις αγορές ομολόγων.
Εντός του Οκτωβρίου, η Alpha bank είχε εκδώσει 3ετες senior preferred, ύψους 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 7,25%.
Πρόσφατα επίσης, η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε ομόλογο 500 εκατ. ευρώ στην κατηγορία senior preferred και το επιτόκιο ήταν 7,25% ( απόδοση 7,5%).
Η Τράπεζα Πειραιώς στην ίδια κατηγορία ομολόγων, senior preferred δηλαδή εξέδωσε ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ και η απόδοση έφθασε το 8,5%.
Επίσης, η Εθνική Τράπεζα για να προσελκύσει νέους επενδυτές εξέδωσε ομόλογο σε στερλίνες, ύψους 200 λιρών με απόδοση 8,75% - έκδοση η οποία στοιχίζει 6,9% από την μετατροπή σε ευρώ.
Η Eurobank, η οποία είχε καλύψει τις ανάγκες της για το στόχο του 2022, αναμένεται να προχωρήσει σε έκδοση 10ετους κατηγορίας Tier II με επιτόκιο το οποίο εκτιμάται μεταξύ 9,2-9,3%. (σ.σ. τα επιτόκια αγοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία Tier II είναι ακριβότερα σε σχέση με τα Senior).

Επιτόκιο 8,625% η Πορτογαλική BCP – 5,6% η Βanco Santader – άνω του 9% και 7% η Credit Suisse

Στην κατηγορία ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, senior preferred, η Πορτογαλική ΒCP εξέδωσε τον Οκτώβριο ομόλογο με
επιτόκιο 8,625%.
Με επιτόκιο 5,6% δανείστηκε η Ισπανική Banco Santader, δηλαδή μια τράπεζα σε χώρα με επενδυτική βαθμίδα εξέδωσε
ομόλογο με ακριβό επιτόκιο. Με ακριβά επιτόκια δανείστηκαν τράπεζες, όπως η Αυστριακή Erste bank ή ιταλικές τράπεζες για να αποπληρώσουν παλαιότερες εκδόσεις.
Η χρεωκοπημένη Credit Suisse η οποία προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου 4 δις. ευρώ - με κόστος πάνω από 10% - στην προσπάθεια να βρει κεφάλαια αναγκάστηκε να εκδώσει 10τες ομόλογο με επιτόκιο άνω του 9% και σε μια δεύτερη έκδοση άνω του 7%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης