Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κέρδη 107 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Κύπρου που αναμένει επιστροφή του Lone Star - Οι υπεραξίες του Τάκη Αράπογλου

Κέρδη 107 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Κύπρου που αναμένει επιστροφή του Lone Star - Οι υπεραξίες του Τάκη Αράπογλου
Tο αμερικανικό Lone star funds, θα εξαναγκαστεί σε υψηλότερη προσφορά καθώς όταν αποσύρθηκε δήλωσε ότι, εντός έξι μηνών θα ακυρώσει την δήλωση του και θα επανέλθει για νέα προσφορά
Σχετικά Άρθρα

Οι συντονισμένες ενέργειες της Κυπριακής κυβέρνησης και της Τράπεζας Κύπρου αποδίδουν καρπούς.
Η διοίκηση της Τράπεζα Κύπρου, πριν από 4 μήνες απέρριψε τρείς προτάσεις εξαγοράς από το αμερικανικό private equity Lone Star funds - με την τελευταία στα 1,51 ευρώ ή 638 εκατ. ευρώ – και σήμερα η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι υψηλότερη κατά 145 εκατ. ευρώ, στα 818,7 εκατ. ευρώ, ύστερα από τα κερδοφόρα αποτελέσματα 9μηνου, αλλά και την πώληση πακέτου κόκκινων δανείων Helix.
Eκ των πραγμάτων, το αμερικανικό Lone star funds, θα εξαναγκαστεί σε υψηλότερη προσφορά καθώς όταν αποσύρθηκε δήλωσε ότι, εντός έξι μηνών θα ακυρώσει την δήλωση του και θα επανέλθει για νέα προσφορά βάσει των διατάξεων του Ιρλανδικού νόμου.
Και η επιστροφή του Lone Star θεωρείται δεδομένη καθώς ο απώτερος στόχος είναι η απόσυρση των ρωσικών κεφαλαίων από την τράπεζα και ειδικότερα του Ρώσου μεγαλομετόχου V. Vekselberg, της Lamesa Investments η οποία κατέχει το 9,27% των μετοχών της Τράπεζας. Μάλιστα, η επιστροφή του Lone star τοποθετείται μετά τις κυπριακές βουλευτικές εκλογές.
Η κυπριακή κυβέρνηση εναντιώθηκε σθεναρά στην επιθετική εξαγορά απειλώντας ότι, θα καταθέσει και νόμο για τις εξαγορές σε βασικούς τομείς της οικονομίας, ωστόσο ο νόμος τελικά δεν κατετέθη, μετά την απόσυρση του Lone Star.

Kέρδη 109 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2022

Στο 9μηνο, η Τράπεζα Κύπρου εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά φόρων 109 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 71% και τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 234 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE ) ανήλθε στο 8,8% και στο τρίτο τρίμηνο του έτους στο 11,7%.
Παράλληλα, η Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων Helix, μεικτής αξίας 555 εκατ. ευρώ ( εκ των οποίων τα 551 εκατ. ευρώ NPE ) και χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 88 εκατ. ευρώ – τα οποία διαχειρίζεται η PIMCO.
H Τράπεζα Κύπρου έλαβε 350 εκατ. ευρώ και βελτίωσε τα κεφάλαια της κατά 50 μονάδες βάσης με τον Δείκτη κεφαλαίων CET 1 και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να φθάνει το 14,7% και 19,8% αντίστοιχα.

Yπεραξίες από τον Τ. Αράπογλου από την αγορά μετοχών

Μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μηνου, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου κ. Τάκης Αράπογλου προχώρησε διαδοχικά σε αγορές 60.000 μετοχών της Τράπεζας Κύπρου σε τιμές από 1,53 ευρώ έως 1,6966 ευρώ, ενώ η τιμή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 1,80 ευρώ ( 1,53 λίρες στο Λονδίνο).
Στην μετοχή, όμως, παραμένουν επίσης ως μεγάλοι μέτοχοι τα funds Carval investments με 9,07%, το Senvest management με 7,79%, η Ebrd με 5%, το Eaton vance management με 4,08%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης