Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρωτοφανής εξέλιξη αποτυχίας: Ακόμη και αν έσπαγε σε good και bad bank η Attica Bank οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν θα ενθουσιάζονταν

Πρωτοφανής εξέλιξη αποτυχίας: Ακόμη και αν έσπαγε σε good και bad bank η Attica Bank οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν θα ενθουσιάζονταν
Το Ellington, το αμερικανικό fund, που εμφανίστηκε δήθεν ως στρατηγικός επενδυτής και δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ, έχει κατανοήσει ότι έμπλεξε σε μια υπόθεση καταστροφής, που ονομάζεται Attica Bank
Σχετικά Άρθρα
Η Attica Bank είναι ένα αποτυχημένο πείραμα.
Ένα επικίνδυνο πείραμα το οποίο συντήρησαν οι κοινωνίες των τελευταίων ετών αλλά και ένα ΤΜΕΔΕ, Ταμείο των Μηχανικών, που ενώ έχει χάσει 1 δισ. ευρώ συντηρεί μια φαύλη και αιμορραγούσα κατάσταση.
Το Ellington, το αμερικανικό fund, που εμφανίστηκε δήθεν ως στρατηγικός επενδυτής και δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ, έχει κατανοήσει ότι έμπλεξε σε μια υπόθεση καταστροφής, που ονομάζεται Attica Bank.
Η Optima Bank, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να είναι ένας υποψήφιος επενδυτής δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο Project.
Θα είχε αξία εάν η Attica Bank έσπαγε σε good και bad bank.
Οι εφοπλιστές, Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου, της Παγκρήτιας επίσης δεν έχουν κανένα λόγο να εμπλακούν σε ένα επικίνδυνο Project.
Θα είχε αξία εάν η Attica Bank έσπαγε σε good και bad bank.
Αλλά ακόμη και εάν έσπαγε η Attica Bank σε καλή και κακή τράπεζα, πάλι θα υπήρχαν ερωτηματικά για το αν αξίζει, αφού σε σύνολο 3,4 δις. ευρώ ενεργητικού, τα καθαρά δάνεια είναι μόλις 900 εκατ. , τα κεφάλαια δεν είναι προφανώς 300 εκατ. αλλά είναι αρνητικά, ενώ το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι τόσο παρωχημένο που και οι 700 εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν.

Η Attica Bank έχει μόνο συγκριτικά μειονεκτήματα

Παγίδευσαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζοντας μάλιστα το νόμο ώστε να μπορεί να διασώζει και μη συστημικές τράπεζες, όπως η Attica Bank.
Στο τέλος ο μόνος που ενδιαφέρεται για την Attica Bank είναι το Ταμείο… εξ ανάγκης.
Το ΤΜΕΔΕ, που έχει χάσει περίπου 1 δις. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να επιμένει στην διάσωση της Attica Bank, μπας και καλύψει μέρος της ζημιάς του.
Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
Έτσι όπως είναι δομημένος ο ισολογισμός, ακόμη και αν έσπαγε σε καλή και κακή τράπεζα, κάτι που προφανώς δεν θα ήθελε για πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση, η Attica Bank θα είχε πολύ χαμηλή αξία.
Ακόμη και αν ενεργοποιούταν ο μηχανισμός resolution και bail in, η Attica Bank πάλι δεν θα είχε αξία, αφού το μόνο που θα μπορούσε να προσφέρει θα ήταν τα 2 δις. ρευστότητας από το funding gap (χρηματοδοτικό κενό) από το ΤΕΚΕ, από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

Το απόλυτο σκουπίδι

Κανείς μέχρι τώρα δεν είχε την τόλμη να πει ότι η τράπεζα αυτή είναι σκουπίδι.
Την κατάντησαν σκουπίδι οι ανεπαρκέστερες διοικήσεις και η εμπλοκή των κυβερνήσεων που τη χρησιμοποιούσαν για αλλότριους σκοπούς.
Η Attica Bank τα τελευταία 20 χρόνια εμφανίζει ζημίες κοντά στο 1,5 δις., ενώ μόνο σε δύο χρήσεις, και αυτές κατά λάθος, εμφάνισε κέρδη.
Οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου, αλλά στην πόρτα της εξόδου όταν διαπιστώνουν την τραγική κατάσταση της τράπεζας.
Λόγω αυτής της τραγικής κατάστασης, η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάντια της Attica Bank, κάνει τα στραβά μάτια στα όσα διαδραματίζονται με την Ellington.
Μια Ellington που πότε εμφανίζεται ως RINOA και πότε ως Ellington Solution.
Αυτή είναι η Attica Bank… ζημιές, απάτες, παραπλάνηση επενδυτικού κοινού.
Στην τράπεζα αυτή έπρεπε να είχαν μπει εισαγγελείς.
Αλλά για το ορατό μέλλον θα τη διασώσουν για να μην δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στον Μητσοτάκη λόγω προεκλογικής περιόδου.
Αυτή είναι η άθλια εικόνα της Attica Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης