Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο των εφοπλιστών για Attica bank - Συμμετοχή στην ΑΜΚ και συγχώνευση με Παγκρήτια το 2024 – Η Ellington «παραμένει»

Το σχέδιο των εφοπλιστών για Attica bank - Συμμετοχή στην ΑΜΚ και συγχώνευση με Παγκρήτια το 2024 – Η Ellington «παραμένει»
Η παρουσία των εφοπλιστών στην αύξηση κεφαλαίου λειτουργεί θετικά και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…αφού ένας επιπλέον επενδυτής σημαίνει ότι μπορεί να βελτιώσει την βιωσιμότητα μιας νεκρής τράπεζας όπως της Attica bank…
Η εταιρία Thrinvest, συμφερόντων Μπάκου, Εξάρχου, Καϋμενάκη, που ελέγχει την Παγκρήτια τράπεζα υπέβαλε πρόταση στην διοίκηση της Attica Bank ώστε να συμμετάσχει στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Attica Bank είναι
ΤXΣ 69,51%
ΤΜΕΔΕ 12,03%
ΕΦΚΑ 8,40%
RINOA – Ellington 8,08%

Η κίνηση αυτή ήταν απόλυτα αναμενόμενη, το bankingnews.gr έχει αναφερθεί διεξοδικά στο σχέδιο εμπλοκής της Thrinvest, συμφερόντων Μπάκου, Εξάρχου, Καϋμενάκη, στην Attica bank.
H συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου είναι η πρώτη φάση του σχεδίου και σε επόμενο στάδιο το 2024 η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια και την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα αφού το νέο σχήμα θα διαθέτει 8 δισ. ενεργητικό.
Συγχωνευόμενες οι Attica bank με την Παγκρήτια το 2024 και απορροφόμενη την Παγκρήτια η νέα τράπεζα θα είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο που είναι βασικός στόχος των εφοπλιστών καθώς ποντάρουν σε υπεραξίες.

Η Ellington υποστηρίζει ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank αλλά… υπάρχουν ερωτηματικά

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank της Thrinvest, συμφερόντων Μπάκου, Εξάρχου, Καϋμενάκη και η Ellington επίσης γνωστοποίησε ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις ώστε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με ποσοστό 8,08% μέσω της RINOA.
Ωστόσο η Ellington… δεν έχει δείξει μέχρι τώρα αξιοπιστία…

Το παρασκήνιο της κίνησης της Thrinvest να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Attica bank

Η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη, Εξάρχου διέγνωσε ότι θα μπορούσε είτε να αντικαταστήσει την Ellington στην Attica bank που κατέχει το 8,08% της τράπεζας μέσω της RINOA είτε να συμμετάσχει ως νέος επενδυτής μαζί με την Ellington.
Μέχρι τώρα η Ellington έχει δείξει χαμηλό συντελεστή αξιοπιστίας, κινείται στα όρια να αποχωρήσει ή να παραμείνει εάν λάβει διασφαλίσεις ότι δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για την εξυγίανση της Attica bank.
Μπορεί να δηλώνει ότι η Ellington με non paper ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου αλλά η αξιοπιστία της έχει τρωθεί…
Κάθε φορά όλοι διερωτώνται… θα επενδύσει ή όχι νέα κεφάλαια;

Πρέπει να τονιστεί ότι Thrinvest, συμφερόντων Μπάκου, Εξάρχου, Καϋμενάκη για την εμπλοκή της στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank ενημέρωσε την κυβέρνηση και προφανώς έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσης η Thrinvest, διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την διοίκηση της Attica bank.

H εμπλοκή των εφοπλιστών στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank θα έχει νόημα υπό δύο όρους
1) Να εκδοθούν Warrants και για την Thrinvest εάν τελικώς συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου
2)Να σχεδιαστεί ένα πλάνο επιδότησης από το ελληνικό δημόσιο στο νέο σχήμα αφού συνεχίζει να διατηρεί την τοξικότητα των NPEs…μόνο η ανάληψη της ζημιάς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν επαρκεί…

Η στρατηγική…

Α)Εάν αποχωρήσει η Ellington θα πάρουν το ποσοστό τους το 8,08% αλλά και τα warrants που θα εκδοθούν.
Β)Εάν τελικά παραμείνει η Ellington όπως υποστηρίζει, τότε οι εφοπλιστές θα αναζητήσουν ποσοστό είτε από τον ΕΦΚΑ είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΜΕΔΕ με 12,07% έχει υποστηρίξει ότι θα συμμετάσχει…
Βέβαια κάποιοι θα ήθελαν… να αποχωρήσει το ΤΜΕΔΕ από την Attica bank.. και οι κάποιοι είναι εντός της Attica bank…
Γ)Η παρουσία των εφοπλιστών στην αύξηση κεφαλαίου λειτουργεί θετικά και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…αφού ένας επιπλέον επενδυτής σημαίνει ότι μπορεί να βελτιώσει την βιωσιμότητα μιας νεκρής τράπεζας όπως της Attica bank…

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Thrinvest

Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της απέστειλε η Thrinvest, συμφερόντων Μπάκου, Εξάρχου, Καϋμενάκη, στη διοίκηση της Attica Bank, η οποία και αξιολογείται...
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε σήμερα από την εταιρεία Thrinvest Holdings Ltd επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή της τελευταίας σε αυτή.
Η Διοίκηση της Τράπεζας αξιολογεί την επιστολή και το περιεχόμενο της.
Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Παραμένει η Ellington…

Η Ellington συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank.
Ανεξάρτητα και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δυνητικών επενδυτών σχετικά με την ΑΜΚ της Attica Bank και την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα, η Ellington επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να διερευνήσει τη δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, με μία και μόνη προϋπόθεση: την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων

Tι έγραφε το Bankingnews πρόσφατα

Το τελικό σχέδιο η Attica bank θα απορροφήσει την Παγκρήτια, οι εφοπλιστές θα πάρουν τα warrants … της Ellington

H εμπλοκή της Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη, Εξάρχου που ελέγχει την Παγκρήτια τράπεζα και η οποία εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank...ύψους 473,3 εκατ ευρώ… αποτελεί μέρος ενός σχεδίου… που φαίνεται έχει λάβει το πράσινο φως τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι εφοπλιστές κινούνται παράλληλα με την Ellington δεν είναι σε κόντρα με το αμερικανικό fund αλλά φαίνεται ότι έχουν μια πρόταση… που αξίζει προσοχής…

Ποιο είναι το τελικό σχέδιο…

Η Attica bank έχει 3,3 δισεκ. ενεργητικό, τα κεφάλαια της είναι αρνητικά, η τράπεζα με όρους επιχειρηματικού μοντέλου είναι χρεοκοπημένη.
Η Παγκρήτια μαζί με την HSBC θα έχουν 4,3 δισεκ. ενεργητικό και περίπου 300 εκατ κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη, Εξάρχου ενδιαφέρονται και για την Aegean Baltic Bank.
Ρεαλιστικά αποτιμώντας την κατάσταση και οι δύο τράπεζες έχουν σοβαρά προβλήματα όχι της ίδιας κλίμακας, χρειάζονται κεφάλαια και χρειάζονται επειγόντως εξυγίανση.
Υπολογίζεται ότι η Attica bank θα χρειαστεί 490 εκατ στην σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση και ακολούθως άλλα 300 εκατ.
Η Παγκρήτια θα χρειαστεί άλλα 100-150 εκατ σε βάθος χρόνου.

Η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη, Εξάρχου διέγνωσε ότι θα μπορούσε είτε να αντικαταστήσει την Ellington στην Attica bank που κατέχει το 8,08% της τράπεζας μέσω της RINOA είτε να συμμετάσχει ως νέος επενδυτής μαζί με την Ellington.
Στην περίπτωση που αποχωρήσει η Ellington η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη, Εξάρχου έχουν έτοιμο σχέδιο.
Μαζί με άλλους επενδυτές, εφοπλιστές αλλά και – ορισμένες εκπλήξεις – θα μπορούσαν να καλύψουν όχι μόνο το 8% που τους αναλογεί στην αύξηση, να πάρουν τα warrants που τους αναλογούν και έτσι να αποκτήσουν τον έλεγχο της Attica bank.
Ταυτόχρονα να υλοποιηθούν σχέδια αναδιάρθρωσης και στην Attica bank και στην Παγκρήτια…και ακολούθως να συγχωνεύσουν τις δύο τράπεζες με σχέση ανταλλαγής δημιουργώντας την νέα Attica bank που θα έχει ενεργητικό σχεδόν 8 δισεκ. ευρώ.
Επειδή η Attica bank είναι εισηγμένη τράπεζα προφανώς όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρεθούν… να κατέχουν μετοχές εισηγμένης τράπεζας οπότε οι εφοπλιστές θα έχουν διασφαλίσει ότι επένδυσαν πολλά στο τραπεζικό σύστημα αλλά μπορεί να αποκομίσουν ισχυρά κέρδη…
Η διευθύνουσα σύμβουλος σε αυτό το σχήμα θα είναι η Ελένη Βρεττού… η οποία ωστόσο δεν έχει δείξει περγαμηνές διοικώντας τράπεζα… αλλά αυτό δεν υποδηλώνει ότι… μπορεί να αποδειχθεί κατάλληλη να διοικήσει ένα τέτοιο σχήμα…

Όλος αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλές αιρέσεις και λίγες βεβαιότητες…είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.... και προφανώς... είναι σενάριο του 2024...
Ωστόσο έχει επιχειρηματικό νόημα καθώς εφόσον επενδυθούν νέα κεφάλαια και οι δύο τράπεζες συγχωνευτούν σε 2 χρόνια θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι νέο… που θα μπορούσε να έχει προοπτική.

Η Attica bank όπως είναι σήμερα είναι μια κλινικά νεκρή τράπεζα που αναδύεται πτωμαΐνη σκανδάλων…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης