Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To σχέδιο διάσωσης της Attica bank στο «ΒΝ» – Μετά την ΑΜΚ των 473,3 εκατ, πώληση NPEs 3 δισ. νέα αύξηση 450 εκατ χωρίς Warrants και… στο τέλος συγχώνευση με Παγκρήτια

To σχέδιο διάσωσης της Attica bank στο «ΒΝ» – Μετά την ΑΜΚ των 473,3 εκατ, πώληση NPEs 3 δισ. νέα αύξηση 450 εκατ χωρίς Warrants και… στο τέλος συγχώνευση με Παγκρήτια
Η φάση εξυγίανσης της Attica bank περιλαμβάνει νέα αύξηση 450 εκατ, πώληση NPEs και στο τέλος συγχώνευση με την Παγκρήτια τράπεζα...
Το σχέδιο διάσωσης της χρεοκοπημένης Attica bank παρουσιάζει το bankingnews το οποίο περιλαμβάνει διάφορες υποχρεωτικές φάσεις.
Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι η Attica bank έχει ένα πλασματικό ισολογισμό.
Σχεδόν τίποτε δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, τα NPEs παρουσιάζονται ψευδώς, τα κεφάλαια δεν είναι 290 εκατ αλλά τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά…
Ο ισολογισμός της Attica bank είναι πλασματικός, δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα….

Οι φάσεις εξυγίανσης

1)Αύξηση κεφαλαίου 473,3 εκατ. - βρίσκεται σε εξέλιξη...
Σε αυτή την αύξηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισφέρει 329 με 330 εκατ ευρώ και συνολικά μαζί με την προηγούμενη αύξηση των 240 εκατ θα έχει καταβάλλει 330 + 148 εκατ = 478 εκατ ευρώ.
Η Thrivest Holdings των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου θα συμμετάσχει στην αύξηση με 100 εκατ ευρώ που σημαίνει ότι στην Attica bank θα κατέχει ποσοστό περίπου 12%.
Η RINOA με 8,08% δηλαδή η Ellington δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Το ΤΜΕΔΕ ελέγχει το 12,03% της Attica bank και ο ΕΦΚΑ με 8,40%.
Όταν τελειώσει αυτή η αύξηση κεφαλαίου θα ακολουθήσουν τα εξής βήματα

2)Η Attica bank θα πουλήσει όλα τα NPEs, δεν θα ενταχθούν στον Ηρακλή, αλλά θα πωληθούν σε εταιρία διαχείρισης NPEs... καταγράφοντας όλη την ζημιά.
Τα NPEs της Attica bank είναι περίπου 2,3 δισεκ. οι παλαιές τιτλοποιήσεις και 1 δισεκ. τα υφιστάμενα NPEs αφού σε σύνολο δανείων 1,66 δισεκ έχει 66% NPEs.
Άθροισμα 3,3 δισεκ. ευρώ.
Θα πουλήσει τα NPEs μάλλον πακέτο είτε σε κάποια από τις υφιστάμενες εταιρίες διαχείρισης NPEs, είτε σε κάποιο νέο σχήμα…
Τα προβληματικά δάνεια της Attica bank… δεν εμπεριέχουν τους όρους των κλασικών NPEs… είναι σε χειρότερη μοίρα από τον ανταγωνισμό.

3)Μαζί με την πώληση των NPEs η Attica bank θα ανακοινώσει νέα αύξηση κεφαλαίου 450 εκατ ευρώ ή εύρος 400 με 500 εκατ ευρώ.
Η Attica bank για να εξυγιανθεί πλήρως και για να διαθέτει κεφάλαια για την ανάπτυξη της θα έχει υλοποιήσει τις εξής αυξήσεις, 240 εκατ το 2022, αύξηση 473,3 εκατ το 2023 και θα ακολουθήσει και νέα προς το τέλος του 2023 ή αρχές 2024 ύψους 450 εκατ ευρώ.
Άθροισμα 1,16 δισεκ. ευρώ σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Στην νέα αύξηση των 450 εκατ που θα υλοποιηθεί τέλος του 2023 θα συμμετάσχουν όλοι οι επενδυτές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Thrivest Holdings των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με σχήμα άλλων μετόχων.
Στο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκδοση Warrants, εξέλιξη θεωρούμε θετική αφού οι καθαρές λύσεις είναι μόνο οι αυξήσεις κεφαλαίου, οι παραστατικοί τίτλοι είναι υποσχετικές στο μέλλον...

4)Μετά την ολοκλήρωση και της 3ης αύξησης κεφαλαίου των 450 εκατ ευρώ… θα ακολουθήσει η διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια η οποία στο μεσοδιάστημα θα ακολουθήσει παράλληλη πορεία εξυγίανσης.
Η συγχώνευση Attica bank με Παγκρήτια θα υλοποιηθεί μέσα στο 2024...

Και στην Παγκρήτια θα πωληθούν τα NPEs ύψους 1 δισεκ. ευρώ και θα απαιτηθεί και νέα αύξηση κεφαλαίου που υπολογίζεται σε 150 εκατ.
Να σημειωθεί ότι έχει αξιολογηθεί ότι τα κεφάλαια που θα φέρει η HSBC – αρνητικό goodwill – θα είναι ύψους 130 εκατ ευρώ - από αρχική εκτίμηση 98 εκατ -  ενώ συνδράμει και με τις αυξημένες προβλέψεις που έχει διενεργήσει.
Οπότε μετά την αύξηση των 97 εκατ στην Παγκρήτια, την ενσωμάτωση της HSBC με θετική κεφαλαιακή συνεισφορά 130 εκατ και μια νέα αύξηση έως 150 εκατ θα έχει εξυγιανθεί και η Παγκρήτια.
Έτσι έχοντας την εξυγιασμένη Attica bank και την εξυγιασμένη Παγκρήτια, θα υλοποιηθεί το επόμενο βήμα της μεταξύ τους συγχώνευσης…
Η νέα τράπεζα θα είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο και θα έχει πάνω από 550 εκατ κεφάλαια… και σχεδόν 8 δισεκ. ενεργητικό.

Αυτή η νέα τράπεζα που θα έχει νέο όνομα αφού και το Attica bank και η Παγκρήτια θα αντικατασταθούν… θα είναι μια πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα, εισηγμένη στο χρηματιστήριο και θα αποτελεί τον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Υποσημειώσεις

Α)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει και στην 3η ανακεφαλαιοποίηση των 450 εκατ με στόχο να κατέχει ποσοστά πέριξ του 30% με 33%.

Β)Η Thrivest Holdings θα ελέγχει την τράπεζα με ποσοστό όχι κατ΄ ανάγκη 51% μπορεί να είναι και μικρότερο…

Γ)Στην φάση της 3ης αύξησης κεφαλαίου θα εμφανιστούν και άλλοι επενδυτές φίλα προσκείμενοι στην Thrivest Holdings

Δ)Το ΤΜΕΔΕ δεν θα έχει εμπλοκή στην διοίκηση ή στον έλεγχο της Attica bank, μπορεί να παραμείνει μέτοχος με ποσοστά κάτω από 5% από 12,03% που κατέχει σήμερα…

Ε)Η νέα τράπεζα εφόσον παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό πλάνο θα έχει αξία στο ελληνικό χρηματιστήριο και η τράπεζα αυτή θα μπορεί να προσφέρει υπεραξίες πολλαπλάσιες από την Intrakat….

Στ)Η διευθύνουσα σύμβουλος του σχήματος αυτού θα είναι η Ελένη Βρεττού η οποία συμμερίζεται το σχέδιο αυτό.

Z)Η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Attica bank είναι μηδέν αφού τα 290 εκατ κεφάλαια είναι αρνητικά τουλάχιστον -400 εκατ... στο μέλλον και μετά από αυτό το σχέδιο θα έχει πραγματική αξία...


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης