Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα Funds δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους για τα σπίτια που θα περάσουν στο Φορέα Εκμίσθωσης Ακινήτων

Τα Funds δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους για τα σπίτια που θα περάσουν στο Φορέα Εκμίσθωσης Ακινήτων
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που θέλουν να αναλάβουν τον Φορέα Διαχείρισης Μίσθωσης Ακινήτων , έχουν στείλει σαφές μήνυμα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες
Σχετικά Άρθρα
«Αλλεργία» με τη φορολογία έχουν οι servicers παρότι πήραν κοψοχρονιά κόκκινα δάνεια συνολικής ονομαστικής αξίας 90 δις ευρώ με κούρεμα έως 70% από τις τράπεζες. Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει να κατέχουν τα κόκκινα δάνεια με το ν 3156/2003 και την ίδια στιγμή επιτρέπεται να αξιοποιούν το νόμο του ν. 4354/2015 που τους δίνει την ιδιότητα διαδίκου δηλαδή έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε νόμιμες ενέργειες όπως είναι η έκδοση διαταγών πληρωμών και πλειστηριασμών ακινήτων.
Όμως η νομοθεσία του 2003 τους απαλλάσσει από την φορολογία στο στάδιο της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου.
Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τον ανταγωνιστικό διάλογο με τους πέντε ενδιαφερόμενους που θέλουν να αναλάβουν τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, ο οποίος έχει καθυστερήσει η υλοποίηση για περισσότερο από 16 μήνες.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τα Funds:
1)Bain Capital Credit, 2)Christofferson Robb & Co, 3)Fortress Credit Corp.,4) η Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Βeumont Summit Financial DAC» και 5) LCM Capital LLP.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που θέλουν να αναλάβουν τον Φορέα Διαχείρισης Μίσθωσης Ακινήτων , έχουν στείλει σαφές μήνυμα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι ο Φορέας πρέπει να απαλλαγεί από φόρους μεταβίβασης όπως και από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος να σημειωθεί θεωρείται βαρύ φορτίο εξόδων που θα τους «χαλάσει» τη γραμμή της κερδοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομιών θέλει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Ωστόσο η προεκλογική περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανότητα θα φέρει εμπόδια στον ανταγωνιστικό διάλογο ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.
Η κοινή βάση των Funds είναι να μην πληρώνουν φόρους μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους από την ονομαστική αξία των δανείων που έχουν στην κατοχή τους σε σχέση με την τιμή κτήσης. Τα υπερ κέρδη των Funds θα μεγιστοποιηθούν όσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η απαλλαγή από την καταβολή των φόρων.

Με σταθερό επιτόκιο στο 4% αποπληρώνονται κόκκινα δάνεια

Την ίδια στιγμή οι servicers αλλάζουν την τακτική τους με τους δανειολήπτες που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους.
Διοίκηση εταιρείας έχει βάλει σε εφαρμογή την προσωπική επαφή με τον δανειολήπτη , ο οποίος προσέρχεται στη συνάντηση με τα επίσημα έγγραφα της ΑΑΔΕ που αποδεικνύουν τα εισοδήματά τους , ζητώντας η μηνιαία δόση αποπληρωμής να ανταποκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του servicers θεωρεί ως δεδομένο ότι αποκρύβονται εισοδήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η προτεινόμενη μηνιαία δόση ξεπερνά το 45% με τους δανειολήπτες να μην είναι σε θέση να την αποδεχθούν. Πάντως η διοίκηση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων για να κάνει πιο ελκυστική την πρόταση της προς τους δανειολήπτες, προτείνει σταθερό επιτόκιο αποπληρωμής για πέντε χρόνια , το οποίο δεν ξεπερνά το 4% όταν άλλες κατηγορίες δανειοληπτών καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο στο 7%. Τέλος να σημειωθεί ότι η σύσταση του Φορέα εκμίσθωσης ακινήτων δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση διότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα υποχωρήσουν στο αίτημά τους για τη μη καταβολή φόρων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης