Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρεις νάρκες που εάν εκραγούν θα μηδενίσουν τα κέρδη 2022 και 2023 και θα οδηγήσουν σε πτώση -30% τις τραπεζικές μετοχές

Τρεις νάρκες που εάν εκραγούν θα μηδενίσουν τα κέρδη 2022 και 2023 και θα οδηγήσουν σε πτώση -30% τις τραπεζικές μετοχές
Τα 85 δισεκ λοιπόν NPEs δεν είναι τραπεζικό πρόβλημα αφού βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά παραμένουν κοινωνικό πρόβλημα που αφορά 1,65 εκατ φυσικά και νομικά πρόσωπα
Σχετικά Άρθρα
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα εξυγιαίνεται.
Τα NPEs το άλλοτε σοβαρό πρόβλημα έχει δραστικά μειωθεί με τα NPEs να υποχωρούν έως το 5% των δανείων (NPEs ratio).
Τα κεφάλαια των τραπεζών έχουν ενισχυθεί και αγγίζουν τα επίπεδα των 24,3 δισεκ. ευρώ έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ή tangible book εξέλιξη ευδιάκριτη στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Τα κέρδη για την περίοδο 2022 με 2023 θα φθάσουν στα 7,4 δισεκ. στην διετία που σίγουρα αποτελεί μεγάλη εξέλιξη υποβοηθούμενες οι τράπεζες πέραν από τα έκτακτα κέρδη και από την αύξηση των εντόκων εσόδων λόγω της εκτίναξης του Euribor 3 μηνών στο 3,05% από αρνητικό -0,50% που ήταν πριν μήνες…

Οι τρεις νάρκες που υπάρχουν… απλά δεν έχουν εκραγεί…

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να φθάσουν να επιτυγχάνουν αυτές τις επιδόσεις στην πορεία χρειάστηκε να αναλάβουν κάποια επικίνδυνα ρίσκα τα οποία δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Εάν υποτιμηθούν η επόμενη προειδοποίηση θα είναι η εξής.
Στις ΗΠΑ χρεοκόπησαν τράπεζες που ανέλαβαν ρίσκο υποτίθεται χαμηλό ενώ η Credit Suisse κατέρρευσε πάλι επειδή πήρε οριοθετημένα ρίσκα…
Ο κίνδυνος εάν δεν φαίνεται στους πολλούς δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει…

Νάρκη πρώτη

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν από 85 δισεκ. σε 8 δισεκ. τα NPEs χρειάστηκαν ένα εργαλείο τον Ηρακλή που ήταν κρατική παρέμβαση.
Ο Ηρακλής ήταν ο μηχανισμός εξυγίανσης των ισολογισμών από 85 δισεκ. μειώθηκαν τα NPEs στα 8 δισεκ.
Ο Ηρακλής έδωσε στις τράπεζες το δικαίωμα να τιτλοποιούν NPEs να «πακετάρουν» κατά μια έννοια προβληματικά δάνεια με βάση κάποια χαρακτηριστικά π.χ. εάν είναι επιχειρηματικά NPEs ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή NPEs στεγαστικά και να τα πωλούν σε εταιρίες διαχείρισης NPEs που δημιουργήθηκαν ή εμφανίστηκαν στην Ελλάδα.
Έναντι αυτών των τιτλοποιήσεων εκδόθηκαν τραπεζικοί τίτλοι υψηλής, μεσαίας και μηδενικής διασφάλισης…
Οι τίτλοι υψηλής διασφάλισης ή senior bond ή κύρια ομόλογα φέρουν κρατική εγγύηση ύψους 18 δισεκ.
Το κράτος δεν έδωσε 18 δισεκ. αλλά εγγυήθηκε τα ομόλογα αυτά.
Έτσι οι τράπεζες τα διακρατούν στους ισολογισμούς τους, γνωρίζοντας ότι το κράτος είναι εγγυητής.
Για να υπάρξει εγγυητής σημαίνει ότι οι τιτλοποιήσεις που διενεργήθηκαν δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα με όρους προβλέψεων δηλαδή ζημιών.
Εάν οι τράπεζες είχαν διενεργήσει για όλα τα NPEs προβλέψεις επαρκείς, θα εμφάνιζαν πολύ μεγαλύτερες ζημιές, θα χρειάζονταν πολύ περισσότερα κεφάλαια…
Οι κρατικές εγγυήσεις… ήρθαν κατά κάποιο τρόπο να συγκαλύψουν το πρόβλημα αυτό.
Δείτε π.χ. γιατί η Attica bank δεν μπορεί να ενταχθεί στον Ηρακλή γιατί πρέπει να πάρει επιπλέον προβλέψεις δηλαδή ζημιές και θα χρειαστεί πολύ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που έχει ανακοινώσει…

Επειδή όμως τα ομόλογα αυτά – τα senior bond – έχουν χαμηλά κουπόνια και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί ειδικά στα τραπεζικά ομόλογα π.χ. έφθασαν στο 7% ή 10% κάποιες κατηγορίες τραπεζικών τίτλων tier 1 ή tier 2 που είναι κάτι διαφορετικό από τα senior bond… τα 18 δισεκ. δεν αξίζουν απλά 18 δισεκ. αλλά 14,5 δισεκ. υπολογίζεται δηλαδή ζημιά 3,5 δισεκ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει ζητήσει και από τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν έως το 50% των senior bond που φέρουν κρατική εγγύηση σε ιδιώτες επενδυτές… για να μειωθεί το ρίσκο.
Στην Ελλάδα οι κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες είναι 18 δισεκ. και στην Ιταλία 104 δισεκ. ευρώ…

Η πρώτη νάρκη είναι δυνητική ή πραγματική ζημιά 3,5 δισεκ. ευρώ.
Θα πουν πολλοί μα τα τραπεζικά ομόλογα φέρουν κρατική εγγύηση που σημαίνει ότι το κράτος θα επωμιστεί την ζημιά.
Νομίζουμε ότι αυτό το σενάριο θα πρέπει να το διαγράψουμε.
Το κράτος δεν θα πάρει καμία ζημιά και θα τις φορτώσει στους ιδιώτες επενδυτές.
Επίσης θα πουν πολλοί ότι αυτά τα τραπεζικά ομόλογα διακρατούνται ως την λήξη και δεν αποτιμώνται σε καθημερινή βάση…
Αυτό διασώζει την κατάσταση λογιστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα…
Επίσης τα 18 δισεκ με όρους ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες τα χρηματοδοτούν οι ίδιες που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν 18 δισεκ. ρευστότητα δηλαδή καταθέσεις... με παθητικό ρόλο αφού αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ΕΚΤ.

Νάρκη δεύτερη

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν στους ισολογισμούς τους κρατικά ομόλογα τα οποία αγόρασαν σε υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες και επίσης διαθέτουν και άλλα τραπεζικά ομόλογα.
Θα πουν πολλοί ότι αυτά τα τραπεζικά ομόλογα διακρατούνται ως την λήξη και δεν αποτιμώνται σε καθημερινή βάση…
Η κατάρρευση των αμερικανών τραπεζών υπήρξε επειδή αποφάσισαν να αποτιμήσουν σε καθημερινή βάση τα ομόλογα που κατείχαν οι τράπεζες π.χ. η Silicon Valley bank…
Υπάρχει ζημιά – λογιστική – αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή δεν καταγράφεται δεν υπάρχει.
Η ζημιά αυτή υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 δισεκ. ευρώ

Νάρκη τρίτη

Οι ελληνικές τράπεζες όπως αναλύσαμε προηγουμένως με τον Ηρακλή μετέφεραν το πρόβλημα τους δηλαδή 85 δισεκ NPEs στις εταιρίες διαχείρισης NPEs.
Για να γίνουν όμως όλες οι πωλήσεις των NPEs μέσω των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες τιμές πώλησης… στα καταναλωτικά οι πωλήσεις ήταν 5% της ονομαστικής αξίας και σε άλλα NPEs που έφεραν εξασφαλίσεις ήταν 25% ή 35% ανάλογα την σύνθεση των τιτλοποιήσεων.
Οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης NPEs έθεσαν στόχους που ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικοί π.χ. σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ η εταιρία διαχείρισης έβαλε στόχο ότι θα ανακτήσει τα 80.000 ευρώ αλλά όλο αυτό το πλαίσιο δεν είναι ρεαλιστικό.
Τα 85 δισεκ λοιπόν NPEs δεν είναι τραπεζικό πρόβλημα αφού βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά παραμένουν κοινωνικό πρόβλημα που αφορά 1,65 εκατ φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Τα 85 δισεκ. NPEs ή κόκκινα δάνεια παραμένει πρόβλημα στην κοινωνία, οι εταιρίες διαχείρισης τα κυνηγούν για να εισπράξουν.
Επειδή η πιθανότητα είσπραξης είναι μηδενική πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να επιλυθεί το ζήτημα αυτό.
Οι εμπλεκόμενοι είναι τρεις οι τράπεζες που τα πούλησαν, οι εταιρίες διαχείρισης που τα αγόρασαν και το κράτος που εγγυήθηκε τα senior bond.
Ο επιμερισμός μιας ζημιάς ώστε να λυθούν τα NPEs ως κοινωνικό πρόβλημα φαντάζει η πιο ρεαλιστική λύση.
Δεν είναι ρεαλιστική λύση ο πλειστηριασμός κατοικιών και ακινήτων…
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα…
Από τους πλειστηριασμούς που διεξάγονται τα ακίνητα αγοράζονται από ιδιώτες ή τρίτους ή κατά βάση τα αγοράζουν οχήματα των εταιριών διαχείρισης ποντάροντας ότι θα κερδίσουν από την ενεργητική τους διαχείριση;
Πωλούνται ακίνητα μέσω πλειστηριασμών από τις εταιρίες διαχείρισης ή τρίτους… και τα αγοράζουν αυτοί που τα πουλάνε.
Ούτε αυτό είναι υγιές, ούτε αυτό δημιουργεί αξία… μπορεί να δημιουργεί αξία στις εταιρίες διαχείρισης NPEs αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Επίσης πουλάνε οι εταιρίες διαχείρισης μέρος των τιτλοποιήσεων… όλο αυτό το σκηνικό όμως δεν θα πάει μακριά γιατί οι αποκλείσεις μεταξύ των στόχων των NPEs και της πραγματικότητας αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει πάλι τις τράπεζες.
Η κρυφή ζημιά εδώ από αυτό το γιγάντιο πρόβλημα των NPEs είναι ανυπολόγιστη ή μπορεί να υπολογιστεί κατά μια έννοια… μπορεί να φθάνει συντηρητικά τα 5 με 7 δισεκ. αλλά όπως είπαμε πρέπει να επιμεριστεί δια των τριών εμπλεκομένων.

Αθροιστικό πρόβλημα... ζημιά 10 δισεκ. και για τις τράπεζες ζημιές 7 με 8 δισ

Εάν αθροίσουμε την ζημιά από τις νάρκες 1, 2 και 3 προκύπτει συνολική ζημιά περί τα 10 δισεκ και ειδικά για τις τράπεζες σχεδόν 7 με 8 δισεκ…
Την διετία 2022 με 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν κέρδη 7,4 δισεκ. όση είναι η ζημιά που αναλύσαμε από τις τρεις νάρκες.
Βέβαια η νάρκη εκρήγνυται όταν την πατήσεις και μέχρι τώρα… όλοι οι εμπλεκόμενοι αποφεύγουν να τις πατήσουν αλλά αυτό συντηρεί το πρόβλημα στην κοινωνία που ονομάζεται «άλυτο πρόβλημα 85 δισεκ. NPEs που χτυπάει στην κοινωνία»…

Πρέπει να βρεθούν λύσεις… εάν δεν βρεθούν μπορεί ξαφνικά να σκάνε οι νάρκες και να βρεθούν - βρεθούμε όλοι παγιδευμένοι…
Όλο αυτό το σκηνικό χάους θα έδινε άνετα μια πτώση -30% στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών…
Σίγουρα πολλά από αυτά δεν έχουν περάσει στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης