Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μακέδος και ΤΜΕΔΕ διά της αποχώρησής τους από την Attica Bank «λαμβάνουν νομική ασυλία» για τα σκάνδαλα στην τράπεζα

Μακέδος και ΤΜΕΔΕ διά της αποχώρησής τους από την Attica Bank «λαμβάνουν νομική ασυλία» για τα σκάνδαλα στην τράπεζα
Το ΤΜΕΔΕ επένδυσε την Attica Bank και έχει υποστεί σωρευτικά ζημιά πάνω από 1,1 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Το Bankingnews ήδη από το 2021 τονίζει ότι το ΤΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, δεν μπορούσε να αποτελεί μέρος της μετοχικής σύνθεσης της Attica Bank.
Το βασικό επιχείρημα ήταν πως ως βασικός μέτοχος δεν βοήθησε στην εξυγίανση της τράπεζας.
Αντιθέτως συντήρησε μια φαύλη κατάσταση: πλειάδα σκανδάλων έλαβαν χώρα όταν το ΤΜΕΔΕ συμμετείχε είτε ως μέτοχος είτε βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο.
Το Ταμείο επένδυσε την Attica Bank και έχει υποστεί σωρευτική ζημιά πάνω από 1,1 δισ. ευρώ - είναι μία από τις πιο αποτυχημένες επενδύσεις ασφαλιστικού ταμείου στην Ελλάδα.
Η μη συμμετοχή του Ταμείου στην ΑΜΚ των 473,3 εκατ. ευρώ προσφέρει «νομική ασυλία»…
Συνεπώς, η απόφαση να μη συμμετάσχει το ΤΜΕΔΕ στην αύξηση κεφαλαίου δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Εδώ και πολύ καιρό γνωρίζαμε ότι τόσο στην κυβέρνηση όσο και την Τράπεζα της Ελλάδας αναζητούσαν τρόπους για να μειωθεί το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ στην Attica Bank, και αυτό συνέβη μέσω του ΤΧΣ.
Παρ’ όλα αυτά, η συμμαχία ΤΜΕΔΕ – Ellington ήταν στην κυριολεξία μια καλοστημένη απάτη που προφανώς γνώριζε το Ταμείο, αφού δέχτηκε να δανείσει την Ellington/RINOA με 21 εκατ. ευρώ, με τα οποία το αμερικανικό fund δήθεν συμμετείχε στην αύξηση των 260 εκατ. ευρώ.
Μόνο και μόνο που ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος και το ίδιο το Ταμείο αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια απάτη φέρουν ευθύνη τουλάχιστον απέναντι στο επενδυτικό κοινό.
Το Bankingnews γνωρίζει πως ο πρόεδρος του ΤΜΕΔE δεν μπορεί να κατηγορηθεί για οποιαδήποτε παράνομη πράξη, διότι δεν κινήθηκε με δόλο ή βάσει προσωπικού συμφέροντος.
Αντιθέτως ήθελε να διασφαλίσει την Αttica Bank, που παράπαιε.
Ωστόσο, η απόπειρα διάσωσης μιας τράπεζας δεν σημαίνει πως νομιμοποιείται το ΤΜΕΔΕ να προβαίνει σε έκνομες ενέργειες.
Ο Μακέδος έπρεπε να αρνηθεί να συμμετάσχει στο φιάσκο «Ellington» και η κριτική που του ασκείται είναι τουλάχιστον εύλογη.
Συν τοις άλλοις, επί 20 χρόνια ακούμε για τις συνέργειες μεταξύ των μηχανικών και της Attica Bank.
Οι δήθεν αυτές συνέργειες έφεραν σωρευτικές ζημίες 1 δισ. ευρώ.

Αποχωρεί ο Μακέδος από Δ.Σ. της Attica Bank

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και πρόεδρος της Attica Bank Κ. Μακέδος αναμένεται να αποχωρήσει από το Δ.Σ. της τράπεζας την επόμενη εβδομάδα (23-29 Απριλίου), καθώς το ποσοστό του Ταμείου θα υποχωρήσει στο 5%, με προοπτική να μηδενίσει μετά την απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης