Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Fitch μόνο αναβάθμιση προοπτικών 9 Ιουνίου – Προσεχώς 7 εισηγμένες τράπεζες… 3 ερίζουν για τον 5ο πυλώνα

Η Fitch μόνο αναβάθμιση προοπτικών 9 Ιουνίου – Προσεχώς 7 εισηγμένες τράπεζες… 3 ερίζουν για τον 5ο πυλώνα
Τρεις μη συστημικές τράπεζες, όχι μια… ερίζουν για τον 5ο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, οι 4 συστημικές αποτελούν τους 4 πυλώνες και ο 5ος θα είναι μια μη συστημική τράπεζα
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και ο πέμπτος πυλώνας μονοπωλούν το οικονομικό ενδιαφέρον αφού το γενικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις εκλογές στις 21 Μαίου 2023.

Η Morgan Stanley μας εξέπληξε αφού έδωσε μικρές πιθανότητες ένταξης της τράπεζας Πειραιώς στις 11 Μαίου στον δείκτη standard της Morgan Stanley Capital International Greece λόγω… προτεραιότητας αφού ο ελληνικός δείκτης έχει 10 εταιρίες που πληρούν τα κριτήρια και δεν θα βγει κάποια για να ενταχθεί η Πειραιώς αλλά πρέπει… να αυξηθεί ο αριθμός των εταιριών που απαρτίζουν τον δείκτη από 10 σε 11 που δεν προβλέπεται.
Εάν δεν ενταχθεί η Πειραιώς η μετοχή θα πειστεί... ήδη η Alpha bank πέρασε μπροστά ξανά από την Πειραιώς... αλλά οριακά... 2,78 δισεκ η Alpha bank με 2,74 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία η Πειραιώς.

Ορισμένα νέα που έρχονται…

1)Η Fitch θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές από ουδέτερες στις 9 Ιουνίου και δεν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα…
Το πιθανότερο είναι ούτε η DBRS να αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε η αναβάθμιση που δεν θα είναι τίποτε άλλο από επικοινωνιακή φούσκα θα έρθει 20 Οκτωβρίου 2023 από την Standard and Poor’s.
Η πιθανότητα έκτακτης αξιολόγησης δεν αποκλείεται αλλά δεν υπάρχει… βιασύνη για την επενδυτική βαθμίδα…
Σε άλλο κείμενο του bankingnews αναλύουμε στις 24 και 25 Απριλίου γιατί η επενδυτική βαθμίδα είναι ακραία υπερτιμημένος στόχος.

2)Όπως φαίνεται θα έχουμε 7 εισηγμένες τράπεζες στο ελληνικό χρηματιστήριο… σε λίγο καιρό.
Έχουμε Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική.
Η Attica bank θα απορροφήσει την Παγκρήτια και θα σχηματιστεί μια νέα αναμορφωμένη τράπεζα αφού πάλεψε με την χρεοκοπία και τώρα διασώζεται.
Η Optima bank θα εισέλθει στο ελληνικό χρηματιστήριο στο β΄ 6μηνο του 2023 και η Τράπεζα Χανίων έως το τέλος του 2024.
Συνολικά 7 τράπεζες θα είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

3)Τρεις τράπεζες, όχι μια… ερίζουν για τον 5ο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, οι 4 συστημικές αποτελούν τους 4 πυλώνες και ο 5ος θα είναι μια μη συστημική τράπεζα.
Και ενώ η Attica bank – Παγκρήτια μετά την συγχώνευση και μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις και την πλούσια κρατική στήριξη θα στοχεύσει να είναι ο 5ος πυλώνας έρχονται με σχέδιο τόσο η Optima bank αρχικά και ακολούθως και η Τράπεζα Χανίων που ερίζουν για την θέση.
Εάν δούμε τις στρατηγικές όντως θα δοθεί μάχη μεταξύ Attica bank και Optima Bank για τον 5ο πυλώνα αν και η έννοια 5ος πυλώνας… είναι επικοινωνιακό τέχνασμα με ελάχιστη πρακτική και ουσιώδη σημασία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης