Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κοφινάκος (Alvarez & Marsal): Πως οι ευρωπαϊκές αρχές προστατεύουν τους επενδυτές από τις τιτλοποιήσεις υψηλού κινδύνου – Τα διδάγματα από την Credit Suisse

Κοφινάκος (Alvarez & Marsal): Πως οι ευρωπαϊκές αρχές προστατεύουν τους επενδυτές από τις τιτλοποιήσεις υψηλού κινδύνου – Τα διδάγματα από την Credit Suisse
Ποιο είναι το νέο εργαλείο που βελτιώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των Eυρωπαϊκών Tραπεζών;
Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζικής Εποπτείας (EBA) σχετικά με τα δάνεια υψηλού κινδύνου/απόδοσης, ορίζει μια νέα προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση τής διαχείρισης των κεφαλαιακών αναγκών των Τραπεζών.
Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε την τελευταία εβδομάδα, και παρουσίασε τον τελικό καθορισμό τεχνικών κανονιστικών προτύπων (RTS) για τον προσδιορισμό τού επενδυτικού κίνδυνου στις συνθετικές τιτλοποιήσεις που εκδίδονται από Ευρωπαϊκά Τραπεζικά Ιδρύματα.
Πρόκειται για μια ζωτική εξέλιξη, ιδιαίτερα για τις τιτλοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου και υψηλής απόδοσης, καθώς επιτρέπει στις τράπεζες να παρέχουν στους επενδυτές συνθετικό υπερβάλλον πλεόνασμα περιθωρίου επί τού κεφαλαίου (synthetic excess spread), για να μειώσουν τον κίνδυνο ζημίας των επενδυτών, αλλά έτσι ώστε και οι τράπεζες να μην υποστούν υψηλό κεφαλαιακό κόστος.
Ως αποτέλεσμα αυτού τού μειωμένου κόστους κεφαλαίου, ανοίγεται ο κόσμος των συνθετικών τιτλοποιήσεων και σε όσα στοιχεία ενεργητικού δεν μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο συναλλαγής στο παρελθόν, πάρα μόνο με απ’ευθείας πώληση τού χαρτοφυλακίου.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις τράπεζες που κατέχουν καταναλωτικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και άλλα δανειακά χαρτοφυλάκια υψηλού κινδύνου.
Ένα από τα πολλά παραδείγματα τής κατάστασης που οδήγησε στην θεσμοθέτηση τού νέου μηχανισμού, είναι το πρόσφατο ομόλογο που εξέδωσε από τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων μεγάλη Ευρωπαϊκή Τράπεζα, και το οποίο αγοράστηκε τελικά από Υπερεθνικές Τράπεζες, αφού οι συνήθεις επενδυτές δεν θέλησαν να αναλάβουν τον σχετιζόμενο υψηλό κίνδυνο ζημίας.
Η απόφαση τής ΕΒΑ παρέχει μια πρόσθετη διέξοδο και για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες προέκυψαν από την αρνητική επίπτωση που είχε στις κεφαλαιακές εκδόσεις (AT1, Tier II κ.λπ.) η πρόσφατη διαγραφή μετατρέψιμων ομολόγων αξίας 17 δισεκατομμυρίων από την Credit Suisse.
Καταλυτικό ρόλο μπορεί να έχει στην επίκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των τραπεζικών αναγκών η σωστή καθοδήγηση.
Η άμεση προσαρμογή στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και η άμεση επαφή με τις τάσεις των επενδυτών που οι εταιρείες συμβούλων βρίσκονται στην πλεονεκτική θέση να προσφέρουν, βοηθούν τις τράπεζες να αξιοποιήσουν ευκαιρίες σε μια γρήγορα εξελισσόμενη χρηματαγορά.

Γιώργος Κοφινάκος
Senior Advisor Alvarez & Marsal London
Επισκέπτης Καθηγητής Rutgers University, USA
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου «Νέα Γεωργία - Νέα Γενιά» Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μέλος Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Μεταπτυχιακού Τμήματος Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών
Πρόεδρος Επενδυτικής Επιτροπής «Sporos Platform»
Εξωτερικός Σύμβουλος ΙΕΝΕ Αθήνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης