Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Reggeborgh θέλει το 10% της Alpha bank…αλλά δεν έχει την εύνοια της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο Paulson στηρίζει σταθερά

Η Reggeborgh θέλει το 10% της Alpha bank…αλλά δεν έχει την εύνοια της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο Paulson στηρίζει σταθερά
Χρηματιστηριακά η μετοχή της Alpha bank είναι υποτιμημένη, αντί 2,81 δισεκ. πιστεύουμε ότι αξίζει 3,2 δισεκ. ή 1,40 ευρώ ανά μετοχή αντί 1,20 ευρώ ανά μετοχή
Η Reggeborgh το ολλανδικό family office του Holterman που ενεπλάκηκε στην υπόθεση Ελλάκτωρ και κατέληξε ο όμιλος συρρικνωμένος αφού πούλησε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και πρόσφατα και τον Άκτωρα… σχεδιάζει να αποκτήσει το 10% της Alpha bank.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το επίσημο ποσοστό της Reggeborgh δεν είναι 5,6% αλλά 8% και το 2,4% το ελέγχει μέσω τρίτου ή τρίτων επενδυτών.
Εάν αυτό συμβαίνει – κατά την άποψη μας – θα πρόκειται για μη διαφανή διαδικασία αφού στις τράπεζες πρέπει να υπάρχει διαφάνεια τόσο στους ισολογισμούς όσο και στις μετοχικές συνθέσεις.
Η Alpha bank δεν γνωρίζει τίποτε, η Reggeborgh ελέγχει το 5,6% της τράπεζας, ωστόσο οι αναφορές ότι μπορεί να φθάσει στο 10%... προσκρούει και σε ένα νέο εμπόδιο…
Η Reggeborgh δεν φαίνεται να έχει την εύνοια Μητσοτάκη – που θα είναι ξανά πρωθυπουργός – ενώ ο Holterman διατηρεί καλές σχέσεις με τον Δένδια τον έλληνα υπουργό εξωτερικών ο οποίος διατηρεί μακρά σχέση και συνεργασία με τον ολλανδό επιχειρηματία…
Κατά ορισμένες πηγές, όταν η Reggeborgh φθάσει στο 10% των μετοχών της Alpha bank θα ζητήσει συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.
Για να αποκτήσει το 10% - εάν τελικά αυτό συμβεί – η Reggeborgh δυνητικά έχει τρεις επιλογές

1)Να αγοράσει μετοχές από την αγορά, να συγκεντρώνει σταδιακά μετοχές στην Alpha bank αλλά τουλάχιστον πρέπει να ενημερώσει τις χρηματιστηριακές αρχές.
Τα ευτράπελα με τον Ελλάκτωρ δεν πρέπει να επαναληφθούν.

2)Να έρθει σε συμφωνία με τον Paulson που ελέγχει το 5,5% της Alpha bank μαζί με τα mezzanine ομόλογα.
Ο Paulson ωστόσο πληροφορούμαστε ότι βλέπει ότι έρχεται ανάκαμψη στην μετοχή και δεν βιάζεται.

3)Να έρθει σε συμφωνία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 8,99% της Alpha bank ώστε να αγοράσει μέρος αυτών των μετοχών.
Ωστόσο το ΤΧΣ δεν βιάζεται να πουλήσει…

Ορισμένες παρατηρήσεις για την μετοχή της Alpha bank

Ορισμένοι επικρίνουν την Alpha bank ότι είναι η 4η βάση χρηματιστηριακής αξίας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ κάποτε ήταν πρώτη τράπεζα.
Ναι αυτό είναι αλήθεια αλλά εκτιμούμε ότι αυτό θα αλλάξει.
Η Alpha bank με 5,9 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία 2,81 δισεκ. έχει αποτίμηση P/BV περίπου 0,48 οπότε εύλογα θα φθάσει στο 0,55.
Έχοντας διασφαλίσει η Alpha bank ότι μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικό κεφάλαιο έφθασε πλέον τα 6 δισεκ. είναι ξεκάθαρο ότι η Alpha bank είναι υποτιμημένη χρηματιστηριακά.
Η δίκαιη της τιμή βρίσκεται στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ της τρέχουσας περιόδου ή συνολική κεφαλαιοποίηση 3,28 με 3,3 δισεκ. επίπεδα στα οποία θα βρεθεί σύντομα σχετικά η Alpha bank.
Η μάχη για την 3η θέση στις κεφαλαιοποιήσεις θα ξανανάψει μεταξύ Alpha και Πειραιώς.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Alpha bank σήμερα είναι η πιο υποτιμημένη μετοχή.
Την μετοχή της Alpha bank θα πρέπει να την θέσουν στο μικροσκόπιο τους οι 107.000 μέτοχοι - επενδυτές, θα έχει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον η συνέχεια…

Τι συμβαίνει με Ελλάκτωρ;

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η Reggeborgh έχει αποφασίσει να μην πουλήσει την θυγατρική που δραστηριοποιείται στα απορρίμματα και βεβαίως θα κρατήσει και την θυγατρική στην διαχείριση ακινήτων την Reds.
Άλλες πηγές ανέφεραν ότι η Intrakat θα έκανε πρόταση για να εξαγοράσει όλον τον Ελλάκτωρ ως έχει αλλά κρατάμε μικρό καλάθι σε τέτοιες φημολογίες.

Συμπέρασμα

Η Reggeborgh μπορεί να θέλει να αποκτήσει το 10% της Alpha bank αλλά θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ταυτόχρονα να αποδείξει ότι ελέγχοντας το 10% της Alpha bank μπορεί να έχει θετικό ρόλο και όχι διαλυτικό.
Τον διαλυτικό ρόλο της Reggeborgh τον είδαμε στην περίπτωση του Ελλάκτωρ.
Ως προς την μετοχή της Alpha bank υποστηρίζουμε ότι θα έχει επενδυτικό ενδιαφέρον, η τράπεζα βρίσκει τον βηματισμό της, τα NPEs θα βρεθούν κάτω από 7% και τα κεφάλαια στο τέλος του 2023 θα είναι 6,2 δισεκ.
Χρηματιστηριακά η μετοχή της Alpha bank είναι υποτιμημένη, αντί 2,81 δισεκ. πιστεύουμε ότι αξίζει 3,2 δισεκ. ή 1,40 ευρώ ανά μετοχή αντί 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης