Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η απειλή των πλειστηριασμών οδηγεί τους δανειολήπτες σε ρυθμίσεις δανείων

Η απειλή των πλειστηριασμών οδηγεί τους δανειολήπτες σε ρυθμίσεις δανείων
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών έχει δεχθεί 34.800 αιτήσεις
Οι φόβοι των πλειστηριασμών φέρνουν πιο κοντά στους δανειολήπτες στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών αφού λειτουργεί ως το τελευταίο καταφύγιο για την προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο Μάιος σημείωσε υψηλές επιδόσεις σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες αναφορικά με τις ρυθμίσεις των δανείων καθώς ανήλθαν σε 805 από 247 ρυθμίσεις που ήταν τον Απρίλιο του 2023.
Βέβαια ο κύριος όγκος των ρυθμίσεων κινείται ακόμη σε χαμηλά. Τα στοιχεία λένε ότι μόλις οι 2 στους 8 έφτασαν στην πηγή των ρυθμίσεων.
Το ύψος των δανείων που περιμένουν μία δεύτερη ευκαιρία ανέρχονται σε 18,2 δισ ευρώ όταν το ύψος των δανείων που έχουν εισέλθει προς ρύθμιση είναι 2,37 δις ευρώ. Ρύθμιση έλαβαν δάνεια συνολικής αξίας 1,83 δισ ευρώ και 515 εκατ. ευρώ βρίσκονται στην … ουρά για ρύθμιση.
Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έφτασε στο τελικό στάδιο διαμορφώθηκε σε 5. 434 τον Μάιο από 4. 630 που τον Απρίλιο.
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών έχει δεχθεί 34.800 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται στα αρχικά στάδια και απομένουν μερικά βήματα για την ολοκλήρωση της αίτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη αξιολόγηση των Θεσμών του Μαιου συμπεριέλαβε και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό για τον οποίο βλέπει βελτίωση αλλά θέλουν πιο γρήγορους ρυθμούς.
Τα φυσικά πρόσωπα καλύπτουν το 74% του συνόλου των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση και αντιστοιχεί στο ποσό των 13,4 δις ευρώ. και το υπόλοιπο 26% που αντιστοιχεί σε 4,7 δισ ευρώ αφορά επιχειρήσεις.
Το φορτίο για τα φυσικά πρόσωπα προέρχεται από τους χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες , Funds, servicers) και ανέρχεται σε 11 δις ευρώ και τα υπόλοιπα 2,4 δισ ευρώ αφορούν το Δημόσιο.

Από 15 έως 20 χρόνια η αποπληρωμή των δανείων

Οι δανειολήπτες που εξασφάλισαν ρύθμιση έφθασε τα 18 χρόνια ως μέση διάρκεια αποπληρωμής για χρέη προς το Δημόσιο και 15 έτη αποπληρωμής προς τους χρηματοοικονομικούς φορείς. Το 33% των ρυθμίσεων είχε χρόνο αποπληρωμής τα 20 χρόνια.
Στο 22,2% διαμορφώθηκε η διαγραφή χρέους προς το Δημόσιο και στο 32,3% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Σε ποσοστό 41% δηλαδή σε 629 κατ. ευρώ έλαβαν διαγραφή χρέους μεγαλύτερου του 30.

Το κούρεμα φτάνει στο 22% για τα στεγαστικά δάνεια

Στα στεγαστικά δάνεια η διαγραφή ήταν στο 22,5% ενώ το «κούρεμα» στα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθε στο 41,6% και στα καταναλωτικά δάνεια στο 33,6%. Αξίζει να σημειωθεί οι ρυθμίσεις αποπληρωμής των καταναλωτικών δανείων εκτός του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ξεπερνά το 50%. Τα επιτελεία των Funds έχουν δώσει σαφείς οδηγίες προς τους servicers για το ύψος του κουρέματος, το οποίο θεωρείται σχετικά υψηλό από τους πιστωτές διότι θεωρούν ότι οι δανειολήπτες έχουν κρυφά εισοδήματα τα οποία δεν εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης