Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στη Fortress καταλήγουν οι τιτλοποιήσεις των χαρτοφυλακίων Suez - Ηeliopolis - Υπογραφές με Dovalue μετά τις εκλογές

Στη Fortress καταλήγουν οι τιτλοποιήσεις των χαρτοφυλακίων Suez - Ηeliopolis - Υπογραφές με Dovalue μετά τις εκλογές
H Dovalue αναμένεται να υπογράψει τις πωλήσεις των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων Suez - Heliopolis
Σχετικά Άρθρα
Σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων και κυρίως επίτευξης των στόχων των επιχειρηματικών πλάνων, η Dovalue, σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τις εκλογές (30 Ιουνίου) αναμένεται να υπογράψει τις πωλήσεις των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων Suez - Heliopolis με αγοραστή το fund Fortress. Πρόκειται για δυο χαρτοφυλάκια δανείων τα οποία ανήκουν στις τιτλοποιήσεις Cairo I και Cairo II, την διαχείριση των οποίων είχε αναλάβει η Dovalue.
Παρά την συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων απο την ΕΚΤ, εξέλιξη η οποία είχε “φρενάρει” τις εξελίξεις στην αγορά οι ιδιαιτερότητες των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων συγκέντρωσαν ενδιαφέρον, όπως αποτυπώθηκε και στις προσφορές.
Σε ό,τι αφορά το project Suez, όπως είχε ήδη έχει αναφέρει το bankingnews, περιλαμβάνει κυρίως ρυθμισμένα δάνεια, ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ, που ανήκουν σε περίπου 2000 δανειολήπτες.
Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου των δανείων είχε υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη πριν από το 2020 και η πλειονότητα των δανειοληπτών εξυπηρετεί τις ρυθμίσεις τις οποίες είχε πετύχει στο δικαστήριο.
Άλλωστε γι αυτό το λόγο η συγκεκριμένη τιτλοποίηση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών της αγοράς, όπως των Fortress, Bracebridge Capital και Lone Star.
Ταυτόχρονα, με αγοραστή επίσης το Fortress θα υπογραφεί και η πώληση του χαρτοφυλακίου Heliopolis, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά, ονομαστικής απαίτησης 793,2 εκατ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 392,5 εκατ. ευρώ. Είναι δάνεια που ανέλαβε την διαχείριση τους η doValue, μέσω της τιτλοποίησης Cairo.

Project “Pronto” από την Εθνική Τράπεζα

Σε διαδικασία πωλήσης ενός μικρότςρου πακέτου κόκκινων δανείων βρίσκεται, όμως, και η Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήμου είχε περιληφθεί η διάθεση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης μέσω: i) της πώλησης μετοχών της Probank Leasing Α.Ε. και ii) της πώλησης χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της Τράπεζας (πρώην FBB) και της πώλησης χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της NBG Leasing Α.Ε. με συνολική λογιστική αξία προ προβλέψεων την 31 Δεκεμβρίου 2022 51 εκατ. ευρώ.
H συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνου του 2023.
Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πώληση πρός την Bracebridge Capital του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας.
Η Τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης