Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαντζηνικολάου (Tράπεζα Πειραιώς): Οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι καλές

Χαντζηνικολάου (Tράπεζα Πειραιώς): Οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι καλές
Oμιλία Προέδρου Πειραιώς Financial Holdings κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου
Στις καλές προοπτικές που εμφανίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας και η ελληνική οικονομία εν γένει αναφέρθηκε με ομιλία του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου…

Η ομιλία

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Σας καλωσορίζω στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πειραιώς Financial Holdings.
Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με μια αναφορά στις σημαντικές εξελίξεις για την οικονομία και στον ‘Όμιλο Πειραιώς, και θα συνεχίσω με τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και τον ‘Όμιλο Πειραιώς για το 2023 και μετά.
Το 2022 ήταν μια χρονιά ορόσημο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τον ‘Όμιλο Πειραιώς.

• Μετά από μια θεαματική ανάκαμψη το 2021, που υπερκάλυψε τις απώλειες του 2020 από την πανδημία, στο 2022 η ελληνική οικονομία συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ της τάξεως του 6%.
• Μια ανάπτυξη που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές επενδύσεις (ξένες και εγχώριες), στις ισχυρές εξαγωγές, στην αυξημένη κατανάλωση, και στην ανάκαμψη του τουρισμού που επανήλθε στα επίπεδα του 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν υψηλότερος, αν δεν υπήρχε η Ουκρανική κρίση, που οδήγησε στις υψηλές τιμές ενέργειας (οι οποίες επηρέασαν τις εισαγωγές μας), και αφαίρεσαν, περίπου 2%, από την αύξηση του ΑΕΠ.
• Και το πιο σημαντικό: Τα αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης, έβαλαν την ελληνική οικονομία στο ραντάρ των επενδυτών – Ελλήνων και ξένων. Το είδαμε το 2022, και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να το παρατηρούμε και στα επόμενα χρόνια.
• Συγχρόνως όμως, και σαν αποτέλεσμα της αύξησης του πληθωρισμού μετά από πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, είδαμε σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια, στην προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών, να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.
• Για το τραπεζικό σύστημα – ελληνικό και μη - οι αυξήσεις στα επιτόκια είχαν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας πιο θετικά τα στοιχεία ενεργητικού από τα στοιχεία παθητικού των ισολογισμών. Το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες διορθωτικές κινήσεις που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περιορίζοντας τα έξοδα τους, και εκμεταλλευόμενες τα οφέλη της τεχνολογίας, οδήγησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε ανάκαμψη της κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια.
• Ο Όμιλος Πειραιώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Όπως θα σας αναφέρει και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Χρήστος Μεγάλου, το 2022, ο ‘Όμιλος Πειραιώς κατέγραψε 897 εκατ. ευρώ κέρδη, έναντι ζημιάς ύψους 3 δισ. ευρώ στο 2021.
• Καθώς πορευόμαστε στο 2023, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η κερδοφορία θα συνεχισθεί αυτή την χρονιά, αλλά και στα επόμενα χρόνια.

Οι παραπάνω εξελίξεις, πέραν από τους λόγους που ανέφερα, συνδέονται άμεσα και με τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, στην χώρα μας. Στη χρονιά που πέρασε, οι επιδόσεις στην ανάπτυξη ήταν για την χώρα μας, οι καλύτερες που έχουμε δει για πολλά χρόνια. Αλλά, κατά την προσωπική μου άποψη, οι καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μπροστά μας.
Η αισιοδοξία μου αυτή, στηρίζεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, που είναι θετικές, πάρα το προβληματικό διεθνές περιβάλλον. Ο κύριος λόγος είναι, ότι η χώρα μας κινείται, σε έναν μεγάλο βαθμό αντί-κυκλικά σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.
Ενώ η παγκόσμια οικονομία είναι προς το τέλος του οικονομικού κύκλου, η χώρα μας, μετά από μια μακρά κρίση, είναι στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που τροφοδοτείται από επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες, εγχώριες και ξένες), ισχυρή κατανάλωση, έναν δυναμικό τουρισμό που έχει αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη για την οικονομία μας, και στηρίζεται σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την προσέλευση των κεφαλαίων, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και άλλοι παράγοντες, όπως η επερχόμενη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, μόνο θα ενισχύσουν τις θετικές προοπτικές.
Η δε προοπτική για ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, που επιβεβαιώθηκε από το προχθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, που η οικονομία μας τόσο τις χρειάζεται.
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, σε τι ύψος μπορεί να φτάσει αυτή η ανάπτυξη. Η απάντηση μου είναι ότι θα υπάρξει ανάπτυξη σε κάθε περίπτωση. Ο δε ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τη φιλοδοξία μας, την πρόθεση, και την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις απαραίτητες δομικές αλλαγές που η χώρα χρειάζεται. Οι επενδυτές και οι επενδύσεις, στις οποίες προσβλέπουμε ως κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, απαιτούν διαφάνεια, προβλεψιμότητα, σταθερότητα και έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Στο βαθμό που με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες, τα οφέλη για την οικονομία, και κατ’ επέκταση, την ευημερία όλων, θα είναι πολύ μεγάλα.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Ο ‘Όμιλος Πειραιώς, και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην μελλοντική πορεία της χώρας, ως οι κεντρικοί χρηματοδότες των επενδύσεων της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε τα κεφάλαια και την ρευστότητα και ήδη, το πράττουμε τόσο με ίδιες δυνάμεις, όσο και με τη συμμετοχή μας σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό ως RRF. Ειδικά το πρόγραμμα RRF, δίνει μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε έναν κόσμο που ήδη υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο στόχος για μια «βιώσιμη ανάπτυξη» αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Για τον ‘Όμιλο Πειραιώς, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλά μια πρόκληση, αλλά και μια ευκαιρία να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό. Αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που έχει υιοθετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Και για αυτόν τον λόγο, η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοστατεί, και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, στην χρηματοδότηση κάθε πρωτοβουλίας με στόχο την ενεργειακή μετάβαση και πιο γενικά, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Εν κατακλείδι, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και τον ‘Όμιλο Πειραιώς, δεν μπορεί παρά να είναι πολύ καλές, μια που οι πορείες τους είναι 100% αλληλένδετες.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Μετά από μια πολυετή κρίση, και παρά τις προσωρινές αβεβαιότητες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χώρα μας εισέρχεται σε μια περίοδο ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη, που την χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλο, ώστε να ανακτήσει τον πλούτο που έχασε κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης.
Η φιλοδοξία μας είναι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ο ‘Όμιλος Πειραιώς, να αποτελέσουν την σημαντική πηγή χρηματοδότησης της ανάπτυξης της χώρας μας. Και ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο – τόσο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρομεσαίες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των επενδυτών μας, που στάθηκαν στο πλευρό μας κατά τη διάρκεια της κρίσεως.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε εστιασμένοι 100% στην προσπάθεια να μεγιστοποιήσουμε τις μετοχικές αποδόσεις, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τον ισολογισμό και αυξάνοντας την κερδοφορία μας, σε ένα πλαίσιο θετικού κοινωνικού αποτυπώματος και υπεύθυνης τραπεζικής συμπεριφοράς.
Κάτι που άλλωστε έχουμε αποδείξει με το έργο μας την τελευταία εξαετία, στη διάρκεια της οποίας αλλάξαμε την όψη του Ομίλου Πειραιώς, εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό, ενισχύοντας κεφαλαιακά τον Όμιλο και επιστρέφοντας στην κερδοφορία. Με αυτό τον τρόπο επαναφέραμε τον Όμιλο Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές των διεθνών και εγχώριων επενδυτών, όπως αποδεικνύουν και οι κινήσεις της μετοχής μας τον τελευταίο χρόνο.
Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά για τη στήριξη και τη συμβολή σας στην πορεία της Τράπεζας.
Δίνω τώρα τον λόγο στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου που θα σας παρουσιάσει αναλυτικότερα τις επιχειρηματικές εξελίξεις του περασμένου έτους, αλλά και τα πρόσφατα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης