Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν ότι είναι εφικτό το ενεργειακό Eλ Ντοράντο - Που το στηρίζουν;

Οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν ότι είναι εφικτό το ενεργειακό Eλ Ντοράντο - Που το στηρίζουν;
Τα συμβασιοποιημένα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ανέλθει μέχρι τώρα σε 2,7 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Απολύτως εφικτούς θεωρούν τους στόχους των υψηλών επενδύσεων για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση της οικονομίας οι τράπεζες, καθώς υπάρχουν οι πηγές διαθέσιμων κεφαλαίων τόσο απο το Ταμείο Ανάκαμψης, το Repower EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τα εθνικά προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο FinForum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο επικεφαλής του Corporate & Ιnvestement Banking της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θ. Τζούρος επισήμανε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Mc Kinsey, για την πράσινη μετάβαση απαιτούνται κεφάλαια 500 δισ. ευρω, μέχρι το 2050, ήτοι 15-18 δισ. ευρώ ετησίως. Αναμφίβολα, όπως πρόσθεσε, πρόκειται για μεγάλο ποσό, ωστόσο είναι εφικτό: αν ληφθούν υπόψιν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι επιδοτήσεις του Repower EU (5,8 δισ. ευρώ) που θα επεκταθεί στα 25 δισ. ευρώ καθώς και τα εθνικά προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης.
Απολύτως βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους για παραγωγή ΑΠΕ 44% το 2030 εμφανίστηκε και ο επικεφαλής Corporate banking της Εurobank κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, καθώς την περίοδο 2021 η παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα έχει φθάσει στο 22% ενω ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 40-42,5% το 2030. Αναφερόμενος στον κλάδο της ενέργειας επισήμανε ότι συντελούνται “κοσμογονικές αλλαγές’ καθώς η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα μετάβασης και αυτή ήταν η αιτία της εκτόξευσης των εξαγωγών το 2022 καθώς ξεκίνησε η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG πρός την Κεντρική Ευρώπη. Εξάλλου, σ ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων στην ενέργεια πρόσφατη μελέτη της Εurobank (τμήμα οικονομικών αναλύσεων Τ. Αναστασάτος) περιγράφει λεπτομερειακά την χρηματοδότηση 21 ενεργειακών έργων από όλες τις τράπεζες και υπερεθνικές τράπεζες.
Ο κ. Τζούρος, συμπλήρωσε επίσης ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις από το Εθνικό πρόγραμμα για το κλίμα και την ενέργεια την περίοδο 2023-2030 απαιτούνται 25 δισ. ευρώ και ήδη οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες το 2022 προχώρησαν σε εκταμιεύσεις 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 15-20% κατευθύνθηκε στις επενδύσεις πράσινης μετάβασης. Υπάρχουν ήδη οι επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά, Αιολικά ενω ξεκινούν οι διαγωνισμοί αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1000MW (εκ των οποίων 400MW εντός του Ιουλίου) ενω όσο κι ανα φαίνεται πρωτόγνωρο θα ξεκινήσουν και τα υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη, ενω μέχρι το 2015 η εγκατεστημένη ισχύς ήταν μηδέν σήμερα είναι 36GW, όταν η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Ελλάδας είναι 22GW.

Ταμείο Ανάκαμψης: 2,7 δισ. συμβάσεις – 5,5 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank και του κ. Βασιλείου, τα συμβασιοποιημένα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ανέλθει μέχρι τώρα σε 2,7 δισ. ευρώ, συνεπώς οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος κατευθύνεται στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και πρόκειται να υλοποιηθούν σταδιακά τα επόμενα 2-3 χρόνια. Απο την πλευρά του, ο κ. Τζούρος υποστήριξε ότι τα κεφάλαια του RRF έχουν εξαντληθεί καθώς έχουν απομείνει 600 εκατ. ευρώ και ήδη η κυβέρνηση κινείται για την εξασφάλιση νέων πόρων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης