Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ράπανος: Διαχρονική δέσμευση της Alpha Bank η άρση των αποκλεισμών

Ράπανος: Διαχρονική δέσμευση της Alpha Bank η άρση των αποκλεισμών
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος, δήλωσε: "Οφείλουμε φόρο τιμής στους φορείς που δραστηριοποιούνται υπέρ των ΑμεΑ
Συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρίες δίνει η Alpha Bank στην επετειακή έκθεση της νομισματικής συλλογής της, με τίτλο "Η 'Αλλη Όψη του Νομίσματος", η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα προσβασιμότητας, η τράπεζα διοργάνωσε σήμερα ενημερωτική εκδήλωση με ιδιωτική ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων ΑμεΑ και των μέσων ενημέρωσης. Η έκθεση αποτελεί ορόσημο για τις δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας της Alpha Bank, καθώς πρόκειται για την πρώτη πολιτιστική δράση της τράπεζας με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας, όρασης και ακοής, καθώς και σε άλλες κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα, όπως οι πολίτες άνω των 65 και τα άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος, δήλωσε: "Οφείλουμε φόρο τιμής στους φορείς που δραστηριοποιούνται υπέρ των ΑμεΑ. Χάρη στην τεχνογνωσία και τις άοκνες προσπάθειές τους, έχουμε σήμερα τη χαρά να μπορούμε να ανοίγουμε τον δρόμο για τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση καθολικά προσβάσιμων δράσεων πολιτισμού. Η άρση των αποκλεισμών αποτελεί διαχρονική δέσμευση της Alpha Bank και προσβλέπουμε σε πολύ περισσότερες εκδηλώσεις με δρόμο ανοιχτό για όλους"

"Η άλλη όψη του νομίσματος": Μία έκθεση προσβάσιμη σε όλους

Για τη διασφάλιση συνθηκών καθολικής προσβασιμότητας, η Αlpha Bank συνεργάστηκε στενά με αρμόδιους φορείς ώστε ο χώρος, το περιεχόμενο αλλά και οι ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία καθώς και άλλων ευάλωτων ομάδων.
Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος, δημιουργήθηκε κατάλληλο υλικό για απτική ξενάγηση από άτομα με οπτική αναπηρία, στο πλαίσιο ειδικών επισκέψεων που διοργανώθηκαν. Παράλληλα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του προσωπικού της και την εξοικείωση με θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας, η τράπεζα οργάνωσε ειδική βιωματική ξενάγηση προσομοίωσης τυφλότητας για βλέποντες και τίτλο "Με τα μάτια κλειστά" ενώ πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο με στόχο την κατάρτιση των εργαζομένων της Νομισματικής Συλλογής και της Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank και του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στις βέλτιστες τεχνικές προσέγγισης, συνοδείας, εξυπηρέτησης και ξενάγησης επισκεπτών με οπτική αναπηρία σε πολιτιστικούς χώρους.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, η έκθεση έλαβε πιστοποίηση προσβασιμότητας για άτομα με κινητικές αναπηρίες, με τις εκθεσιακές προθήκες και τα επιτοίχια κείμενα να είναι τοποθετημένα στο κατάλληλο ύψος και την κίνηση στον χώρο να είναι ελεύθερη από εμπόδια.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, σημαντική ήταν η συνεισφορά και του "Hands Up", του πρώτου πρακτορείου διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα, το οποίο παρείχε κατά τη διάρκεια ειδικών ξεναγήσεων, διερμηνεία στην ελληνική νοηματική, ενώ και το οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται στην έκθεση, είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κώφωση και βαρηκοΐα.
Μία ακόμα συνεργασία στο πλαίσιο της καθολικής προσβασιμότητας ήταν με την ΑΜΚΕ Seveneleven για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρωτότυπης και ειδικά διαμορφωμένης δράσης "Κορώνα ή γράμματα - Μία νομισματική περιπέτεια για μεγάλους" με στόχο τη συμπερίληψη ατόμων της τρίτης ηλικίας και ατόμων με ήπια γνωστική διαταραχή.
Η δράση επαναλήφθηκε 3 φορές με τη συμμετοχή φίλων του Μουσείου, ΚΑΠΗ και γονέων των εργαζομένων της τράπεζας. Τέλος, ειδική ξενάγηση διοργανώθηκε και για τους μικρούς φίλους της ιστορίας και του πολιτισμού, με καλεσμένα τα παιδιά του Ανοιχτού Κέντρου Προστασίας παιδιού και οικογένειας "Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας".
Μέσα από βιωματικές δράσεις, ειδικά σχεδιασμένα ψηφιακά παιχνίδια για το νόμισμα, καθώς και υλικά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Νομισματικής Συλλογής, οι μικροί επισκέπτες γνώρισαν το νόμισμα και την εξέλιξη του από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ισχυρή δέσμευση της τράπεζας για την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό

Η Alpha Bank, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σημερινή ανακοίνωση, πρωτοστατεί διαχρονικά σε θέματα κοινωνικής συνεισφοράς, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες για την υγεία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, με στόχο την οικοδόμηση μίας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας, που θεμελιώνεται στις αξίες του σεβασμού, της διαφορετικότητας και της ισότητας.
Εντός του 2022, περισσότερα από 25.000 εμποδιζόμενα άτομα επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα προσβασιμότητας της Alpha Bank "Σινεμά για όλους" στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ μέσω συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πρόγραμμα "Όλοι μαζί στην όπερα", κατά τη διάρκεια της σεζόν 2022-23, είκοσι έξι χιλιάδες θεατές παρακολoύθησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Λυρικής, παραστάσεις όπερας
Η τράπεζα στηρίζει, επίσης, προγράμματα του Μουσείου Β&Ε Γουλανδρή για την ισότιμη πρόσβαση στην τέχνη, συμπολιτών μας άνω των 65 και ατόμων Ήπια Γνωστική Διαταραχή. Παράλληλα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Νομισματικής Συλλογής, σε μορφή μουσειοβαλίτσας, ταξιδεύουν σε απομακρυσμένα σχολεία, σχολεία του εξωτερικού και ειδικά σχολεία με περισσότερους από 20.000 μαθητές να έχουν έρθει σε επαφή με την ιστορία και εικονογραφία του νομίσματος.
Η τράπεζα συνεργάζεται και με το νέο Μουσείο Αλέκου Φασιανού και υποστήριξε τη δημιουργία των δικών του μουσειοβαλιτσών, που από τη νέα σχολική χρονιά θα επισκεφθούν 400 σχολεία και σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και της Βόρειας Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης