Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιταχυντής αλλαγών για τις ελληνικές τράπεζες η επενδυτική βαθμίδα - Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον από τους ξένους θεσμικούς

Επιταχυντής αλλαγών για τις ελληνικές τράπεζες η επενδυτική βαθμίδα - Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον από τους ξένους θεσμικούς
Μια επί τα βελτίω αναθεώρηση της αξιολόγησης είτε από την S&P Global Ratings, είτε από τη Moody's Investors Service είτε από τη Fitch Ratings θα άρει ένα εμπόδιο που εμποδίζει τους διαχειριστές κεφαλαίων να διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα ελληνικών τραπεζών
Ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή επενδυτών, αφ’ ης στιγμής ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings «χάρισε» στην ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα, είναι οι ελληνικές τράπεζες.
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η Scope ανύψωσε το ελληνικό αξιόχρεο πάνω από την κατηγορία «junk», δηλαδή «σκουπίδια», μετά το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι μια αναβάθμιση από έναν εκ των τριών κορυφαίων εταιρειών απονομής πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσε επίσης να έρθει σύντομα - πρώτα για το ελληνικό Δημόσιο και, στη συνέχεια, για τις τράπεζες.
Μια επί τα βελτίω αναθεώρηση της αξιολόγησης είτε από την S&P Global Ratings, είτε από τη Moody's Investors Service είτε από τη Fitch Ratings θα άρει ένα εμπόδιο που εμποδίζει τους θεσμικούς διαχειριστές κεφαλαίων να διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα ελληνικών τραπεζών, τα οποία επί του παρόντος τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε αποδόσεις σημαντικά μεγαλύτερες από αυτες των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Οι αγοραστές ελληνικών κρατικών ομολόγων προεξοφλούν ήδη ένα τέτοιο αποτέλεσμα, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει τα ασφάλιστρα στο ελληνικό δεκαετές έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών ομολόγων σε περίπου 125 μονάδες βάσης - στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.
«Πολλά funds δεν μπορούν να επενδύσουν όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί αντιμετωπίζουν το τεχνικό κώλυμα της υποεπενδυτικής βαθμίδας» δήλωσε ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος, διευθύνων σύμβουλος στο τμήμα έρευνας του AXIA Ventures Group στην Αθήνα.
«Μπορεί να είναι έτοιμα να πατήσουν τη σκανδάλη, αλλά πρέπει να περιμένουν το γεγονός.
Δεν μπορούν να επενδύσουν ούτε μια μέρα νωρίτερα».
Η αναβάθμιση της Scope συμβάλλει στη χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής από την περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους που ξέσπασε το 2010 αναγκάζοντας την Ελλάδα να αναζητήσει σειρά διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν η χώρα θα μπορούσε να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Αλλά η έλλειψη αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας από τις τρεις κορυφαίες εταιρίες αξιολόγησης συνεχίζει να συγκρατεί τις ελληνικές τράπεζες.
Οι αυστηροί κανονισμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν πολλούς διαχειριστές μεγάλων αμοιβαίων κεφαλαίων να αγοράζουν χρέος ελληνικών τραπεζών λόγω της έλλειψης βαθμολογιών υψηλής ποιότητας από τους S&P, Moody's ή Fitch, παρόλο που είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και η κερδοφορία είναι υψηλή.
Καταγραφή_132.JPG
Κορυφαίoι οίκοι

Παρότι μια αναβάθμιση θα τονώσει τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, είναι πιθανό να οδηγήσει σε κάποια οπισθοχώρηση λόγω κατοχύρωσης κερδών εκ μέρους επενδυτών που είχαν καλή πορεία στους τίτλους χρέους φέτος.
Ο Mark Nash, επικεφαλής εναλλακτικών λύσεων σταθερού εισοδήματος στη Jupiter Asset Management, είναι ένας από αυτούς.
Όπως είπε, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη πάει καλά φέτος λόγω του βελτιωμένου πολιτικού πλαισίου.
Εν τω μεταξύ, η καλή κατάσταση των τραπεζών και το προφίλ χρέους της Ελλάδας σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναχρηματοδότησης, γεγονός το οποίο θα συνεπαγόταν υψηλότερο κόστος δανεισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Έχουμε ελληνικά ομόλογα και ήταν ωραία στη θάλασσα των… σκουπιδιών», είπε ο Nash.
«Η αναβάθμιση του Scope είναι καλά νέα, αλλά, όταν ένας από τους μεγάλους οίκους απονείμει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, τότε μάλλον θα μειώσουμε την έκθεσή μας στα ελληνικά ομόλογα».
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης των ελληνικών τραπεζών τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μεταξύ 120 και 160 μονάδες βάσης πάνω από αυτές των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τίτλοι που εκδίδουν οι ελληνικοί δανειστές για να καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως τα χρεόγραφα Tier 2 και πρόσθετα Tier 1, διαπραγματεύονται επίσης εκατοντάδες μονάδες βάσης ευρύτερα από τους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές.
Οι αναλυτές της Commerzbank AG Michael Leister και Hauke Siemssen αναμένουν ότι η αναβάθμιση της Scope θα μειώσει τα ασφάλιστρα των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των ομολόγων τους στη ζώνη του ευρώ στις επόμενες συνεδριάσεις, παρόλο που τα spread είναι ήδη θεμελιωδώς πλούσια, έγραψαν σε σημείωμα τη Δευτέρα.
Βεβαίως, οι ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Πειραιώς και Alpha, έχουν ήδη καταφέρει να συγκεντρώσουν συνολικά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια φέτος.
Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας θα ήταν χρήσιμο όταν επιδιώκεις να θέλξεις επενδυτές για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη τραπεζικού χρέους.
«Στα ομόλογα AT1 η απόκτηση αξιολόγησης επενδυτικού βαθμού θα έκανε μεγάλη διαφορά όσον αφορά την όρεξη και επομένως την τιμολόγηση» δήλωσε ο Αλεβιζάκος της AXIA.
8_23.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης