Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Tράπεζα Πειραιώς «ξηλώνει» τα προνόμια της παρέας του Blantyre και της Attica Group - Η σωστή απόφαση Μεγάλου

Η Tράπεζα Πειραιώς «ξηλώνει» τα προνόμια της παρέας του Blantyre και της Attica Group - Η σωστή απόφαση Μεγάλου
Δικαίωση των δημοσιευμάτων του Bankingnews - Οι δύο πολυθεσίτες είναι διορισμένοι σε…. 6 εταιρείες
Σχετικά Άρθρα
Στο μοιραίο πλοίο της Attica δεν δόθηκε διαταγή για κράττει στις μηχανές, ωστόσο μετά την αποκάλυψη της έλλειψης πρωτοκόλλων ασφαλείας της Attica, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε στροφή 360 μοιρών μέσω του διοικητικού συμβουλίου της Attica.
Το τελευταίο κατόπιν υπόδειξης (;) του μετόχου αποφάσισε χθες ότι στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της (26 Σεπτεμβρίου) να μη συζητηθούν τόσο οι αυξημένες αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου και των συνδεδεμένων εταιρειών όσο και η διανομή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου).
Το Bankingnews από τις 20 Αυγούστου είχε αναφερθεί στις αμοιβές της διοίκησης της Attica (Κ. Μάγειρας, Σ. Πασχάλης), οι οποίοι ελάμβαναν αποδοχές υψηλότερες 50% και από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Yπήρχε πρόβλεψη και για αναπροσαρμογή τιμής στην περίπτωση δωρεάν μετοχών!

Δύο από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στελέχη της Τράπεζας οι κύριοι Ι. Βογιατζής και H. Τρίγκας είναι ταυτόχρονα μέλη των ιρλανδικών εταρειών Strix Ηoldings, της Strix Management και της off shore εταιρείας Blantyre Capital, η οποία ελέγχει άνω του 90% την Attica Συμμετοχών.
Τα στελέχη, λοιπόν, τα οποία όρισε η Τράπεζα θα αποφάσιζαν μέσω αυτής της οντότητας για να λάβουν και οι ίδιοι αυξημένες αποδοχές, αλλά και bonus μετοχές!
Υπενθυμίζεται ότι το fund Blantyre αλλά και οι οντότητες Strix Holdings, Strix Management λαμβάνουν ετήσια αμοιβή διαχείρισης τόσο για το ενεργητικό της Attica όσο και των υπόλοιπων εταιρειών που έχουν μεταφερθεί σε αυτές.
Eπιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς, ως ελέγχων μέτοχος των προαναφερθεισών οντοτήτων θα αποφάσιζε την αύξηση των αποδοχών, αλλά και τη διανομή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών έως το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα, εκτός από τη θέσπιση του προγράμματος δικαιωμάτων προαίρεσης με τιμή 1,80 ευρώ ανά μετοχή, υπήρχε πρόβλεψη στην περίπτωση διανομής δωρεάν μετοχών, reverse stock splits ή άλλων παρόμοιων εταιρικών πράξεων, «η τιμή διάθεσης ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί προκειμένου να αντικατοπτρίσει τις αλλαγές αυτές» (sic).
H βασική αιτία, όμως, της ανάκλησης των προηγούμενων αποφάσεων, η οποία αναδεικνύει και τις ευθύνες της τράπεζας είναι και το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς για να ανακτήσει τον έλεγχο της Attica Συμμετοχών κατέβαλε 150 εκατ. ευρώ και πλέον για την αγορά μετοχών της MIG μέσω της οποίας απέκτησε τον έλεγχο της Attica Συμμετοχών.
Υπό τη γενική κατακραυγή για τις ντροπιαστικές ενέργειες των ναυτικών της Attica, η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να μην συζητήσει ούτε τις αυξημένες αποδοχές του διοικητικού συμβουλίου (οι οποίες ξεπερνούν κατά 50% τις αμοιβές του Δ.Σ. της τράπεζας βλέπε bankingnews 20/8 /2023), καθώς ως διοίκηση έχει ευθύνες έναντι των μετόχων.

Οι ευνοημένοι της παρέας του Blantyre: Πολυθεσίτες με αμοιβές…. σε 6 εταιρείες

Με την απόφαση της Πειραιώς τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται το «κουβάρι» για τις περίεργες εταιρικές οντότητες οποίες ουσιαστικά μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω της μεταφοράς τους σ αυτές , ωστόσο αποδίδουν πολλαπλά οφέλη (προμήθειες) σε εξωχώριες εταιρείες για δουλειές τις οποίες θα έκανε η Τράπεζα.
Τα προαναφερόμενα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, εκτός από τις θέσεις σε Blantyre, Strix Holdings, Strix Management, Attica Συμμετοχών, είναι διορισμένοι και στα διοικητικά συμβούλια της Trastor (Ι. Βογιατζής), EΤΒΑ ΒΙΠΕ (Ι. Βογιατζής, Η. Τρίγκας).
Για ποιους λόγους η τράπεζα όρισε τα δυο στελέχη σε τόσα πολλά διοικητικά συμβούλια εταιρειών;
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι εταίρος με τις Strix - Blantyre και ουσιαστικά ήθελε τους εκπροσώπους της σε μια εταιρεία η οποία έχει απόληξη στα νησιά Cayman με εκπρόσωπο τον κ. Mubashir Μukadam.
Συνεπώς, η συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια σε Attica, Τrastor, ETBA BΙΠΕ αποτελεί μια πολλαπλή επιβράβευση η οποία ουσιαστικά δεν έχει απαντηθεί, καθώς οι συμβάσεις με τις ξένες οντότητες ουδέποτε δημοσιεύθηκαν στα αποτελέσματα της τράπεζας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης