Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με παρέμβαση Μαξίμου και πιέσεις ΤΧΣ η UniCredit έδωσε τα 14 εκατ. – Το 20% Εθνικής 5,2 ευρώ, 15% ξένοι, 5% μικρομέτοχοι

Με παρέμβαση Μαξίμου και πιέσεις ΤΧΣ η UniCredit έδωσε τα 14 εκατ.   – Το 20% Εθνικής 5,2 ευρώ, 15% ξένοι, 5% μικρομέτοχοι
Η κυβέρνηση κατανόησε ότι το τίμημα δεν είναι καλό, το παραδέχονται και στο Μαξίμου αλλά από την άλλη δεν μπορούσαν να χαλάσουν το deal… όλοι θα επέκριναν την Ελλάδα ότι φέρνει εμπόδια στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Alpha bank…
Ένα σοκαριστικό παρασκήνιο έλαβε χώρα στην διαδικασία πώλησης του 8,97% των μετοχών της Alpha bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην UniCredit…
Με βάση κυβερνητική πηγή που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews συνέβη ένα απίστευτο παρασκήνιο
«Όταν η Lazard ο σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έλαβε την πρόταση της UniCredit που προσέφερε 280 εκατ για τα 211,138 εκατ μετοχές ή 1,33 ευρώ ανά μετοχή, όλοι κατανόησαν ότι η πρόταση αυτή ήταν χαμηλή και μη συμφέρουσα.
Το ΤΧΣ την απέρριψε και όταν η Lazard κλήθηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις… η UniCredit ξεκαθάρισε 280 εκατ για το 8,97% και εάν θέλετε…
Λόγω αυτή της εξέλιξης υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης, μάλιστα εμπλάκηκε και παράγοντες από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ζήτησε από την ιταλική τράπεζα να αυξήσει το τίμημα.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απείλησε με βάση ορισμένες πληροφορίες ότι δεν θα κατακυρώσει την διαδικασία και όταν όλοι κατάλαβαν ότι η UniCredit δεν θα αυξήσει το τίμημα… είπαν δώσε κάτι… ειδάλλως δεν υπάρχει deal.
Στην κυβέρνηση κατανόησαν ότι έχουν εκτεθεί διεθνώς, η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε για το deal, ξένοι παράγοντες, ο ESΜ επίσης αναφέρθηκε θετικά αδιαφορώντας για το τίμημα, όλοι επικεντρώθηκαν στο ότι μετά από 15 χρόνια εμφανίστηκε ξένος επενδυτής…
Η κυβέρνηση κατανόησε ότι το τίμημα δεν είναι καλό, το παραδέχονται και στο Μαξίμου αλλά από την άλλη δεν μπορούσαν να χαλάσουν το deal… όλοι θα επέκριναν την Ελλάδα ότι φέρνει εμπόδια στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Alpha bank…

Έτσι αποφάσισαν οι Ιταλοί να κάνουν μια αστεία αύξηση 13,48 εκατ δήθεν για να δείξουν ότι κατανοούν τις ελληνικές ανησυχίες…
Όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλαδή Μαξίμου, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Lazard όντως πίεσαν αλλά η UniCredit τους είπε… «αυτή είναι η πρόταση το καλύτερο σενάριο να προσφέρουμε τιμή αγοράς που ισοδυναμεί με 0,52 P/BV»
Το συμπέρασμα είναι ότι η UniCredit ήταν ξεκάθαρη και απόλυτη, αυτή είναι η δίκαιη αποτίμηση της Alpha bank… δεν υπάρχει τίποτε άλλο…
Έτσι η Κυβέρνηση, το Μαξίμου και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμφώνησαν να αποδεχθούν τα 1,39 ευρώ ή τίμημα 293,48 ευρώ ειδάλλως το deal της πώλησης του 8,97% θα ακυρωνόταν.

Το 20% της Εθνικής θα πωληθεί στα 5,15 με 5,20 ευρώ με discount

Το 20% της Εθνικής τράπεζας ή 183 εκατ μετοχές θα πωληθεί σε τιμή 5,15-5,20 ευρώ που με βάση την τρέχουσα τιμή στα 5,46 ευρώ ισοδυναμεί με discount 5%.
Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει 14 Νοεμβρίου 2023 και θα κλείσει 16 Νοεμβρίου 2023 το βράδυ.
Με βάση την διαδικασία το 15% των μετοχών της Εθνικής θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές και το 5% σε μικρομετόχους.
Σχήμα ελλήνων επενδυτών που διαφαινόταν ότι θα συμμετάσχει… δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον έως σήμερα… οπότε ίσως έχει αποσυρθεί.

Η πώληση του 27% της Πειραιώς τον Μάρτιο 2024…

Το 27% των μετοχών της Πειραιώς θα πωληθεί τον Μάρτιο 2024 και ίσως είναι η πιο τυχερή αφού θα πωληθεί σε καλύτερες τιμές.
Το 27% αναλογεί σε 338 εκατ μετοχές που έχουν τρέχουσα αξία… 954 εκατ ευρώ.

Ξηρουχάκης (TXΣ): Συνεχίζουμε δυναμικά και συντεταγμένα το πρόγραμμα αποεπένδυσης

Την ισχυρή δέσμευση για τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο, με γνώμονα την υποστήριξη της ελληνική οικονομίας, εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Ηλίας Ξηρουχάκης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Ξηρουχάκη, «Συνεχίζουμε δυναμικά και συντεταγμένα το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πώλησης του συνόλου της συμμετοχής μας στην Alpha Bank, σε έναν εκ των κορυφαίων θεσμικών στρατηγικών επενδυτών στην Ευρώπη.
Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους της Τράπεζας για την εξαιρετική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια και τα θετικά της αποτελέσματα.
Προχωράμε, παράλληλα, με τη διάθεση μέρους της μετοχικής μας συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου.
Βασική αποστολή μας στο ΤΧΣ είναι να υποστηρίξουμε ενεργά τις ελληνικές τράπεζες και την εθνική οικονομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Με την ολοκλήρωση της Στρατηγικής Αποεπένδυσης θα έχουμε εκπληρώσει αποτελεσματικά τον σκοπό μας, έχοντας υλοποιήσει τη σημαντικότερη αναπτυξιακή επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και την Ελληνική οικονομία εν γένει τα τελευταία χρόνια.
Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη συμβολή μας στο κρίσιμο έργο της αποκατάστασης της κεφαλαιακής ανθεκτικότητας και κερδοφορίας των Ελληνικών Τραπεζών, όπως επίσης της ανταγωνιστικότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, έχοντας θέσει ως βασικό στόχο την επίτευξη της βιώσιμης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης