Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήπως χρειάζεται αλλαγή; - Ρύθμιση οφειλής μέχρι 115 χρόνια σε δύο ηλικιωμένους 80 ετών από τη Cepal

Μήπως χρειάζεται αλλαγή; - Ρύθμιση οφειλής μέχρι 115 χρόνια σε δύο ηλικιωμένους 80 ετών από τη Cepal
Ο νόμος προβλέπει αποπληρωμή μέχρι το 86ο έτος
Σχετικά Άρθρα
«Μη κρύβεστε ελάτε να ρυθμίσετε τα χρέη σας».
Αυτό το μήνυμα στέλνει η Cepal ως διαχειριστής κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 17 δισ ευρώ.
Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοίκηση της Cepal λειαίνει τις σκληρές γωνίες που είχαν τα Funds και servicers που μέχρι πρότινος είχε ταυτιστεί με την παρουσία ως «αρπαχτικά» που ήρθαν να πάρουν το κεραμίδι των δανειοληπτών.
Η Cepal αλλάζει και βελτιώνει τους όρους του «παιχνιδιού» σε βαθμό που οι δανειολήπτες νιώθουν καλύτερα που τους έχουν ως συνομιλητές ενώ όσοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με άλλες πιο σκληρές πρακτικές είσπραξης σε βαθμό που τους …βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για να κάνουν εισπράξεις.  

Το BN έχει τα στοιχεία για τη Cepal 

Το ΒΝ έχει στη διάθεση στοιχεία για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι συνταξιούχων που έχουν  συμπληρώσει το 80ο έτος της ηλικίας τους κατάφεραν με τη συνδρομή νομικού γραφείου στο κέντρο της Αθήνας να πάρουν ρύθμιση αποπληρωμής σε 420 δόσεις προσδιορίζοντας ότι η εξόφληση θα γίνει όταν συμπληρώσουν τα 115 χρόνια.
Η ρύθμιση είχε κούρεμα στα επίπεδα του 50%.
Η συνολική οφειλή ήταν στις 120.000 ευρώ για να περιοριστεί στις 60.000 ευρώ χωρίς να απαιτήσει κάποιον εγγυητή. Η Cepal παρότι ήταν σε θέση ισχύος έναντι των δανειοληπτών δεν τράβηξε τα άκρα.
Το ηλικιωμένο ζευγάρι έχει στην κυριότητα ένα διαμέρισμα στην Πάτρα το οποίο θα περάσει στους κληρονόμους οι οποίοι αν κάνουν αποδοχή κληρονομιάς θα αναλάμβαναν και την υποχρέωση εξόφλησης του δανείου με τους ίδιους όρους.
Να σημειωθεί ότι ο νομοθέτης ορίζει ότι η ρύθμιση δανείων δεν μπορεί να ξεπερνά το 86ο έτος ηλικίας του δανειολήπτη.

Η Cepal ως συνέχεια της Alpha Bank

Η Cepal είναι η συνέχεια της Alpha Bank η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που δημιουργήθηκαν με την είσοδο των Μνημονίων το 2010 με τα γνωστά επακόλουθα.
Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2016 και μετρά επτά χρόνια δραστηριότητας αλλάζοντας στην πράξη το «κακό όνομα» των servicers, το οποίο όμως διατηρείται ακόμη ψηλά διότι οι πρακτικές άλλων servicers δικαιολογούν την άποψη των πολιτών.

Οι υπόλοιποι Servicers «κρύβονται» σαν τους δανειολήπτες

Το BN έχει επιπλέον στοιχεία για τις πρακτικές των ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες από τη Cepal ενώ αρκετοί servicers παρότι τους έχουν ζητηθεί δεν υπάρχει  ανταπόκριση. Πάντως το «Σωματείο» των Servicers καλύπτει τις προθέσεις των πολλών σε ένα σύνολο  ρυθμίσεων αφού αποφεύγει τις επιμέρους ρυθμίσεις ανά εταιρεία.  
H Cepal έχει εφαρμόσει την προκαταβολή στα επίπεδα του 10% για να έρθει ο δανειολήπτης σε ρύθμιση που,  βρίσκεται σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2023 ενώ οι υπόλοιποι services  είναι  στο 30% για να υποχρεωθούν στο 10% μετά  την νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

Το Euribor πέφτει στο 1,5% από 4% που είναι σήμερα

Το πλαίσιο των ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες έχει ως βάση τη μείωση του Euribor στο 1,5% για από 4% που είναι σήμερα και παραμένει μέχρι την εξόφληση του δανείου.
Ο  διαχειριστής του δανείου διαμορφώνει το τελικό επιτόκιο στο 4,5%.
Η ρύθμιση συνοδεύεται από κούρεμα στα επίπεδα του 30%
Ο χρόνος αποπληρωμής φτάνει σε 420 μηνιαίες δόσεις.
Η Cepal έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων συνολικού ύψους 1 δισ ευρώ  συμβάλλοντας στην συνολική εικόνα  των ρυθμίσεων των servicers που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ για περισσότερες από 10 εταιρείες.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις ρυθμίσεις  διαβλέπουν σταδιακά στροφή των δανειοληπτών καθώς  προσέρχονται με πνεύμα  συνεργασίας για μία εφικτή λύση.
Η εταιρεία κατεβάζει τον πήχη των εισπράξεων από οικογένειες με χρόνια προβλήματα υγείας, ανεβάζοντας το κούρεμα της οφειλής καθιστώντας τη ρύθμιση πιο ευνοϊκή για τις περιπτώσεις νοικοκυριών με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.
Τέλος να σημειωθεί ότι η Cepal διέγραψε το σύνολο οφειλής σε θύμα των Τεμπών μετά από δημοσίευμα του ΒΝ όταν από μόνη της είχε διαγράψει το ποσό των 100.000 ευρώ για να μείνει το ποσό των 25.000 ευρώ προς εξόφληση.
Η εταιρεία προχώρησε στην οριστική διαγραφή του δανείου.   
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης